bogrács
Bajai halászlé
Receptet feltöltötte: Devilpicker
Bajai halászlé
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 db 3 kilós ponty, 3-5 db kárász, kb. kilónyi harcsaszelet (mindenféle hal mehet bele, lényeg hogy pontyból legyen a legtöbb benne) édes-nemes őrölt fűszerpaprika (kilónként kb. 4 evőkanál) hagyma (kilónként egy közepes fej) só cseresznyepaprika kevés bors

Elkészítési módja:

A halat alaposan megtisztítom, lemosom, felszeletelem, majd egy órára lesózom. A hagymát felaprítom, beleteszem a bográcsba a hallal együtt. Annyi vizet öntök rá hogy majdnem teljesen ellepje. Felforralom, majd ekkor hozzáöntök annyi hideg(!) vizet hogy már teljesen lepje el a halat. (Ez azért fontos, mert így jobban egyben marad a halhús.) Ezután visszateszem a tűzre, mikor felforr beleteszem a fűszerpaprikát, a borsot. Lobogó tűzön főzöm kb.fél órát, ekkor beleteszem a tejet, ikrát, cseresznyepaprikát. További 15-20 percig főzöm, kóstolom, ha szükséges sózom. Igazi, frissen gyúrt gyufatészta való bele! Száraz testes vörösbor illik hozzá.

Hozzászólások
yame2012.04.15.Én is hasonlóan főzöm a halászlét, bajaiasan. Bor nem kell bele és valójában a sok fözéstől a hagyma is megfő benne és a lé sűrű lesz és nagyon finom.
Én is teszek bele őrölt bors illetve 2-3 gerezd fokhagymát.
Szóval....jó a recept!!!:)
szucszolika2012.02.20.Sok receptet kipróbáltam már és szerintem a Bajaiak nem tudnak halászlét főzni4
Kujak2010.03.08.Csalailalié a nyerő recept!!!!
csocsospecas2010.02.27.Minek kanalazgattok?Érzésre szórjátok a paprikát!
Mondjuk én tiszai vagyok,így nekem is elég sovány ez a lé.
Devilpicker2010.02.25.taszaa!
A bor nem a halászlébe való,hanem mellé!
Amúgy ahogy én tapasztalom nincs két bajai aki ugyan úgy főzné, úgyhogy kár is ezen vitatkozni. :)
taszaa2010.02.25.Hát fiúk én bajától nem lakok messze:)
Aki borsot tesz bele az eretnek:)
20 éves vagyok és szakács és nem úgy főzöm a halat ahogy a "könyvbe van megírva" hanem ahogy apám aki az apjától tanulta aki az apjától tanulta... és így tovább:)
a hideg vizet felejtsd el inkább a vége felé tegyél egy deci vörösbort bele:)
puhafulu2010.02.15.Csalilalinak teljesen igaza van:Jó társaságban, jó borral, csak finom lehet a lé.
csalilali2010.02.01.Én ettem már borzasztó alapleves,kenyerest,és pompás Bajait is,és fordítva.Aki igazán szereti a halat,annak szerintem nem az a fontos,hogy "gyufás" vagy alapleves,hanem a végeredmény.Jó társaság,jó bor,és a" vaskalap"beolvasztása.
haal2010.01.31.ok.nyertél.de nekem a bajai akkor is light-os.kóstold meg az alapleves-tésztást.na az-az agyhalál.ja ez nem ide tartozik de kicsit kiakadtam azon amit az előbb láttam.írd be a google-n hogy ÉLVE ESZIK A SÜLT HALAT KÍNÁBAN.nézd meg a videót.a gyökér sárgák mire nem képesek felháborító.
Devilpicker2010.01.31.Haal!

Ezt kb. mindenki így főzi Baján (elírtam a receptben a paprika mennyiségét, 1 kanál/kg). Aki nem bajai vagy környéki, hanem "alapleves-kenyeres" :), az istenér nem akarja elhinni hogy ez így jó. Amíg meg nem kóstolja.

Egyébként, ez egy tradícionális, régi recept, ahogy a halászok is főzték régen a Duna parton. Gondolhatod hogy nem passzíroztak.... Nincs egyébként az alapleves halászlével sem semmi baj, nagyon jókat ettem már abból is.
Szerintem mindkettő finom.
haal2010.01.30.bocs nem írtam az előzőbe.FEHÉR ALAPLÉ:hagyma,bors,haldarabok,víz.szétfőz-szálkátlanít.
haal2010.01.30.dp.én annak írtam,aki ezt a receptet kitalálta.nagyon gyenge halászlé recept.nálunk a jó halászlé úgy kezdődik,hogy főzünk egy sűrű alaplevet.a bajai halászlének ezek szerint nincs alapja.hagymás-paprikás vízben 30p alatt megfőzik a haldarabokat és tésztával tálalják?próbáld ki:2db halászlékockát dobj bele 1l forrásban lévő vízbe,tedd bele a halszeleteket,és tésztával tálald.
hu2010.01.30.vaas peti én bajai vagyok .igazadvan .Sok szerencsét a csukákhoz.
vasspeti2010.01.30.Hu!!!
Itt felénk a halászlé szent ügy.Szó szerint.barátságokat fűz szorosabbá,de sértődések is vanak miatta rendesen.
Igazad van,a peca a lényeg!Holnap éppenezért elmegyek csukaországba,és megpróbálok belekötni a legnagyobba.:o)Lékről még nem fogtam halat,remélem holnap összejön.
Vasspeti
hu2010.01.30.Szeva hohok ide paprika oda paprika.Nagyon sok múlik a halászlén!!! Inkább pecáljunk.
Devilpicker2010.01.30.Üdv!
Hoppá! Ezt benéztem. Igazatok van. 1 kiló halhoz 1 kanál paprika, durván. Én az egészhez gondoltam a 4-et, elírtam.
vasspeti2010.01.28.Adjon az Isten!

Hadd szóljak ehhez én is hozzá!A bajai halászlébe minden kiló megfőzött halhoz 1 (egy)kissé pupozott evőkanál paprika kell.Ennek a paprikának az őrlése a lehető legfinomabb kell legyen.

VassPet
Devilpicker2010.01.27.Üdv!

Hu, persze függ a paprika minőségétől is, de a legjobb kalocsaiból is min kell a 3 evőkanál. Csapott evőkanál. Na így már teljes.

Haal, ezt nekem írtad?

dp
haal2010.01.27.ezek szerint baján nem ettek még halászlevet.ez nekem egy light-os halleves.ennyi erővel a tóba szórhatnánk egy kis paprikát,körülülhetnénk kanállal meg egy marék tésztával.
hu2010.01.26.Kedves Devilpicker!
Nem fikázni akarom a halászlédet de a bajai halászlébe 1 evőkanál paprika kell!!!!
Nem pörköltet főzünk:D:D
Tisztelettel Hu!
Devilpicker2010.01.25.Ennyien megfőztétek pár nap alatt, hogy így lepontoztátok?
Próbáld ki mielőtt értékelsz! ;)
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.