bogrács
Bajai halleves belsőséggel
Receptet feltöltötte: enihol
Bajai halleves belsőséggel
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

Halászlé-4 személyre Hozzávalók és előkészítésük: HAL(kb.1,5 kg) A legfontosabb a ponty (kb. 75-100 %). A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. HAGYMA A halászlé főzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. ( Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával sem) 1 kg halra 1 nagy fej kockára vágott hagymát számítsunk. PAPRIKA 1 kg pontyra 1 púpozott evőkanál paprika vagy több. Ha a kelleténél több, akkor kellemetlenül kesernyés lesz a lé. Ha szeretjük az erőset, lehet a fele csípős vagy adhatunk hozzá néhány szárított cseresznyepaprikát egészben. VÍZ 1 kg halra 1,1-1,2 liter víz. SÓ Alaposan sózzuk meg a halszeleteket. A felszeletelt, besózott halat 1-3 órán át állni hagyjuk. Az ikrát-tejet nem sózzuk. Hal belsőséges derelye Hozzávalók: 40 dkg liszt 20 dkg ikra,haltej vegyesen 1 kis fej vöröshagyma fűszerek,ízlés szerint(ételízesítő,bors,fokhagyma,só) 2 tojás

Elkészítési módja:

Halászlé Főzés: A beirdalt, sóban pácolt halat tesszük az edénybe először, legaljára a fejet-farkat, rászórjuk a kockára vágott hagymát, felöntjük vízzel. Erős tűzön felforraljuk. A forráskor keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad! A habra rakjuk kanalanként (vagy amikor a habját elforrta) az őrölt paprika felét, lényeg, hogy kevés zsír keletkezzen a lé tetején, mert csak abban oldódik a pirospaprika. Keveréshez a lábost fülénél fogva forgatjuk, a faláról eleinte lekaparjuk-lemossuk a felkenődő paprikát – ha ráég, megkeseríti a levet. Önthetünk bele némi félszáraz vörösbort, vagy tehetünk bele egy kettévágott paradicsomot, hogy ne főjön szét a kényes halhús.( Elhagyható) Mintegy félórai forrást követően tegyük bele az őrölt paprika másik felét és még öt percig forraljuk. A halászlé csak akkor lesz jó, ha végig lobogó tűzön forr, ha főzés közben a hal majdnem kiugrik az edényből, ezáltal stabil emulzió, selymes lé jöjjön létre. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként forgassuk, rázogassuk az. Hal belsőséges derelye Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 evőkanál olaj 20 dkg ikra,haltej vegyesen 1 kis fej vöröshagyma fűszerek,ízlés szerint(ételízesítő,bors,fokhagyma,só) 2 tojás A belsőségeket,nagyon finomra vágott hagymával,az olajon dinszteld meg. Erőteljesen kevergesd,hogy szépen "összetörjön". A lisztet a tojásokkal és másfél deci langyos vízzel dolgozd össze, és gyúrd addig, amíg ruganyos tésztát nem kapsz. Ekkor nyújtsd nagyon vékony tésztává, majd vágd ketté. Derelyevágóval darabold fel, majd a kis lapok felére halmozz a dinsztelt halbelsőségekből. Minden kockára fektess egy másikat, hajtsd be az oldalukat, és jól nyomd össze. Használhatsz derelyekészítőt, jóval egyszerűbb és biztosabb, és nem is kerül sokba. Ha kész vannak a batyuk, főzd ki enyhén sós, lobogó vízben. Tálaláskor tedd a levesbe őket a halszeletek mellé. Az ínyencek,tejföllel behabarhatják(vékonyan)citrommal,babérlevéllel tárkonnyal ízesíthetik. Én frissen hagyományosan,másnap tejfölösen szoktam enni. A friss ropogós kenyér kötelező hozzá!!! Jó étvágyat

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.