bogrács
Bodrogközi "pákász" halászlé (klasszikus)
Receptet feltöltötte: mrtwelvetrees
Bodrogközi
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

egy 2 kg-s ponty vagy harcsa, lehet mindkettő is, keszeg, kárász, törpeharcsa vegyesen, vagy ami van, minél többféle annál jobb! (lehetőleg minden élő legyen) 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 ek házi pirospaprika, csípős paprika, só

Elkészítési módja:

A pontyot vagy harcsát megpucoljuk, vérüket a bográcsba felfogjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát felszeleteljük és a bográcsba tesszük, rárakjuk az apró halakat és a falfejet, uszonyokat, majd megsózzuk, felöntjük vízzel, és egy órán át főzzük erős tűzön főzzük. Ekkor belerakjuk a csípős és pirospaprikát, ha kell utána sózunk és jöhetnek bele a halszeletek, amivel még 25 percet főzzük takarékon. Friss fehérkenyérrel és könnyű száraz fehérbor jár hozzá. Jó étvágyat!

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.