bogrács
Bodrogközi "pákász" halászlé (klasszikus)
Receptet feltöltötte: mrtwelvetrees
Bodrogközi
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

egy 2 kg-s ponty vagy harcsa, lehet mindkettő is, keszeg, kárász, törpeharcsa vegyesen, vagy ami van, minél többféle annál jobb! (lehetőleg minden élő legyen) 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 ek házi pirospaprika, csípős paprika, só

Elkészítési módja:

A pontyot vagy harcsát megpucoljuk, vérüket a bográcsba felfogjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát felszeleteljük és a bográcsba tesszük, rárakjuk az apró halakat és a falfejet, uszonyokat, majd megsózzuk, felöntjük vízzel, és egy órán át főzzük erős tűzön főzzük. Ekkor belerakjuk a csípős és pirospaprikát, ha kell utána sózunk és jöhetnek bele a halszeletek, amivel még 25 percet főzzük takarékon. Friss fehérkenyérrel és könnyű száraz fehérbor jár hozzá. Jó étvágyat!

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.