bogrács
Bodrogközi "pákász" halászlé (klasszikus)
Receptet feltöltötte: mrtwelvetrees
Bodrogközi
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

egy 2 kg-s ponty vagy harcsa, lehet mindkettő is, keszeg, kárász, törpeharcsa vegyesen, vagy ami van, minél többféle annál jobb! (lehetőleg minden élő legyen) 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 ek házi pirospaprika, csípős paprika, só

Elkészítési módja:

A pontyot vagy harcsát megpucoljuk, vérüket a bográcsba felfogjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát felszeleteljük és a bográcsba tesszük, rárakjuk az apró halakat és a falfejet, uszonyokat, majd megsózzuk, felöntjük vízzel, és egy órán át főzzük erős tűzön főzzük. Ekkor belerakjuk a csípős és pirospaprikát, ha kell utána sózunk és jöhetnek bele a halszeletek, amivel még 25 percet főzzük takarékon. Friss fehérkenyérrel és könnyű száraz fehérbor jár hozzá. Jó étvágyat!

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.