bogrács
PONTYHALÁSZLÉ II.
Receptet feltöltötte: admin
PONTYHALÁSZLÉ II.
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 kb. 2 kg-os ponty
2 evőkanál olaj
3 nagyobb vöröshagyma
2 ek. pirospaprika
1-1 zöldpaprika és paradicsom


Elkészítési módja:

A halat megtisztítjuk, kibelezzük, törzsét szép, patkó alakú szeletekre vágjuk. Ezeket besózzuk, és a belsőségekkel együtt hűtőbe tesszük. A hagymát finomra aprítjuk, és az olajon pirítjuk.  Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, és egy kevés vízzel fölöntjük. A halfejet, a farkat és a  csontokat, a zöldpaprikát és a paradicsomot (vagy egy evőkanálnyi konzervlecsót) rádobjuk,   megsózzuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt 2- 3 órán át főzzük, amíg a halhús a csontokról teljesen leválik. Ekkor a levet rövid ideig pihentetjük, majd leszűrjük vagy átpasszírozzuk. Az így kapott halászlevet utána ízesítjük, és a tűzre visszatesszük. A halszeleteket meg a belsőséget belerakjuk, és csendesen rotyogtatva 8-10 perc alatt készre főzzük. Aki szereti, csípős paprikát is főzhet bele.

Hozzászólások
neimre2008.09.19.Én próbáltam néhányszor, amikor gyorsan kellett így főzni de sohasem lett igazán jó! A halászlébe csak az a zsiradék kell ami a halból kifő, akkor lesz a legfinomabb és legizletesebb.
Mindenkinek javaslom a kipróbálást! A receptgyűjteményembe csak azok a receptek maradtak meg amiket többször kipróbáltam és mindíg beváltak.
Jó főzőcskézést!
senati2008.08.26.Sziasztok!

Henrikkel kell egyetértenem!

A halászlébe nem való másfajta zsiradék, csa ami a halból kifő, erre szórjuk a pirospaprikát, abban oldódik.

Dila2008.02.26.Hi!

Skacok, én onnantól, hogyha valaki a halászlébe elkezdi pirítgatni a hagymát, már nem is olvasom tovább a receptet.... Egy halászléhez 5 dolog kell: Hal, hagyma, só, víz és pirospaprika. Arról lehet vitatkozni, hogy melyiket, mikor és milyen módon rakjuk hozzá, hogy tiszai, vagy dunai módon készítjük.... Aki mást - paradicsomot, zsírt, tv paprikát, borsot - rak a lébe, biztos finomat főz, de ez legyen halgulyás....

Régen a halászok még nemes halat sem raktak a lébe mégis finom volt.

Üdv Dila
Pityu2007.11.30.Csukapofa!
A magyar konyhában egy étel nem attól lesz "paprikás",mert paprika van benne és pörkölt alappal készül!A "paprikás"elnevezés akkor helytálló,ha az adott étel tejföllel van dúsítva!Nézz utánna! ;-)
csukapofa2007.10.31.Henrik tudja jól. Mivel ez igymár halpaprikás, (nézz utána a gasztronómiában) de a pontos névtől és elkészítéstől függetlenül, a leírtak szerint nagyfincsi!
nagygyorgy502007.08.25.henrik nem jól tudja !!! Igen is a leirtak szerint kell elkészítni a hal levet!!
henrik2007.08.16.Bocsi de ha a hagymát és a pirospaprikát megpirítod ezzel az egésznek egy meghatározó ízt adsz ami inkább a pörköltre fog hasonlítani....
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.