bogrács
PONTYHALÁSZLÉ IKRÁVAL
Receptet feltöltötte: admin
PONTYHALÁSZLÉ IKRÁVAL
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty (10 szelet)
400 g halfej és farokrész
1 db cseresznyepaprika
200 g ikra (elhagyható)
8 gr só
2 közepes vöröshagyma
1 kanál olaj
2 kis halászlékocka
20 g fűszerpaprika

Elkészítési módja:

A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon - ha szükséges kis víz hozzáadásával - megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével      megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott         sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére meg rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.

PONTYHALÁSZLÉ I.

Hozzávalók:
1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty (10 szelet)
400 g halfej és farokrész         1 db cseresznyepaprika
200 g ikra (elhagyható)             8 gr só
2 közepes vöröshagyma
1 kanál olaj
2 kis halászlékocka
20 g fűszerpaprika

Elkészítés:
A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon - ha szükséges kis víz hozzáadásával - megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével      megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott         sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére meg rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.

Hozzászólások
marton03232014.12.24.Egy öreg halász barátom mindig azt mondta:amikor hallét főzöl a bors,zsiradék a bogrács közelében nem lehet. Meg ne próbáld,mert igazi halász,horgász ember ezekkel az anyagokkal hallét nem főz. Harminc éve főzök halat és igaza volt. Nyugodjon békében.
buntaro2013.05.07.csatlakozom a fentiekhez halászlébe az olaj szentségtörés
radativi2012.04.19.Ez a halászlé főzés egy csodálatos dolog. Olyan mint a foci, ehhez is mindenki ért. Én pusztán enni szeretetem, de nagyon. Addig jó amíg a tudósok így vitatkoznak. A lé így lesz mindig finomabb. Hajrá.
wivari2009.06.14.olajat nem szabad hozzá tenni. probáld meg hal zsiradékkal üdv.
bizso2009.02.07.Az én szakmám szakács,és ha a hagyma fonnyasztásakor vizet adtam volna hozzá,egy az hogy elkezd nagyon csapkodni a zsiradék,kettő,amesterem eltörte volna a kezem,a nagyfakanállal!Vagy pirítod a hagymát,vagy fözöd!Döntsd el!
pottyos2008.05.14.Ponty szeletet szétfőzni?
Az nem alaplébe való!!!!
rohfeld2008.01.14.Pontosabban a halászlevet.
rohfeld2008.01.14.Henrik jól tudja,nem így kell főzni a jó haászlevet.
henrik2007.08.16.inkább az elején tegyél hozzá picivel több vizet ha mindenáron higítod
henrik2007.08.16.az alaplevet felönteni vízzel? Azzal tönkre is tetted a munkád no és a halászlevedet is....:)
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.