bogrács
Táncosféle Bodrog-parti vegyes korhelyhalászlé :)
Receptet feltöltötte: mrtwelvetrees
Táncosféle Bodrog-parti vegyes korhelyhalászlé :)
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

Hozzávalók: 2 kilós élő, folyami és pikkelyes ponty 2 kilós élő harcsa ez is folyóból 3 nagy fej vöröshagyma (30dkg) 1 pohár tejföl 1 palack jóféle száraz furmint, hogy jusson a szakácsnak is ;) 1 db paradicsom 1 db paprika 1 citrom 3-4 púpos ek házi őrlésű édes-nemes pirospaprika 2-3 db macska pöcse paprika 2-3 db babérlevél egy jó csipet fekete bors só friss fehér kenyér

Elkészítési módja:

Elkészítés: A halakat megtisztítjuk, a vérüket fogjuk fel a bográcsba, ha van ikra, vagy tej azt tegyük félre. Majd filézzük ki őket, itt lehet, sőt kell is „pazarolni”, mert ami rajtamarad a gerincen, az az alaplevet fogja gazdagítani. A filék has felőli vékony részét levágjuk, így csak a filék legjava marad meg, amit 2 ujjnyi szeletekre vágunk és a hús felöli oldalról beirdaljuk 3-5 milliméterenként, hogy az apró szálkákat átvágjuk, majd mindkét oldalát besózzuk (az ikrát is) és félrerakjuk pihenni minimum egy fél órára. Addig a hagymát felkockázzuk, a bográcsba tesszük (zsiradék nem kell!) rárakjuk a halfejeket, uszonyokat, csontokat és a filékből megmaradt vékony hasi részeket, majd felöntjük vízzel, belevágjuk a paradicsomot és a paprikát, sózzuk és jó erős tűzön (hogy lobogjon), néha megkavarva, egy óráig forraljuk. Ha már a hús leválik a csontról, amiből eddigre kifőtt minden földi jó :) és a hagyma is kellőképpen szétfőtt, levesszük, megvárjuk amíg egy kicsit meghűl, és kézzel kiszedegetjük a csontok nagyját, majd átpasszírozzuk (úgy hogy a lehető legkevesebb szálka menjen át)! A levet a bográccsal visszatesszük a tűzre, kellőképpen felhígítjuk vízzel, és megvárjuk, hogy ismét felfőjön. Most megy bele a pirospaprika, a csípős, a bors, a babérlevél, és még só ízlés szerint, majd jöhetnek a halszeletek, szépen elrendezve a bográcsban. Mostantól már csak kis tűzön, éppen csak főve szabad továbbhaladni, keverni nem szabad, csak a bogrács fülénél fogva forgatni, rázogatni. Közben a citromot facsarjuk ki, a tejfölt meg keverjük el 1-2 szedőkanál lével, a bort meg jól kóstoljuk meg! :) ha a halszeletek már 15 percet főttek megkóstoljuk, mert lehet, hogy só vagy paprika kell még bele, majd belerakjuk az ikrát is, aztán a citrom levét, 2-3-4 dl bort és az elkevert tejfölt, és még 5 percig rotyogtatjuk. Készen is vagyunk! Tálalás előtt levadásszuk a babérleveleket, kis bográcsba szedjük és díszítjük egy karika citrommal a szélén, egy karika hegyes zöld csípős paprikával, és apróra vágott szárított pirossal is megszórhatjuk, ha nagyon elvetemültek vagyunk! :) Friss puha fehér kenyeret, és száraz fehérbort vagy fröccsöt! adunk mellé! Jó étvágyat!

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.