bogrács
Csuka tormamártással
Receptet feltöltötte: FishKngiht
Csuka tormamártással
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

4 személyre: 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal), 1 kávéskanál cukor 1 babérlevél néhány szem fekete bors néhány szem szegfűbors A tormamártáshoz: 5 dkg vaj 5 dkg liszt 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Elkészítési módja:

A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük. A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük. A tormamártás Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.