bogrács
Pontyragu puliszkagombócokkal
Receptet feltöltötte: FishKngiht
Pontyragu puliszkagombócokkal
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

4 személyre: 60 dkg pontyszelet 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt A raguhoz: 10 dkg húsos szalonna 1 kis fej hagyma 10 dkg piros húsú paprika 5 dkg gomba 5 dkg savanyú uborka 1 teáskanál tárkony 2 dl tejföl A puliszkagombóchoz: 2 dl tej 3 dkg vaj 15 dkg kukoricadara

Elkészítési módja:

A halakat megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát kis darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az uborkát karikákra vágjuk. A halat lisztbe forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát 1-2 percig elősütjük. Tányérra tesszük. A visszamaradt zsiradékban kipirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk kicsit. Végül rátesszük a paprikát és a gombát. Sózzuk, beletesszük a tárkonyt, az uborkát, majd a tejfölt. Ebbe a raguba tesszük vissza a halakat, és összepároljuk kíméletesen 5-6 percig, ha kell pici vizet, vagy fehérbort lehet aláönteni. A puliszkagombóc 2 dl vizet és a tejet a vajjal, sóval felforraljuk, és gyors kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Összeforraljuk 1-2 percig, hogy a dara megpuhuljon, és fagylaltos kanállal szép gombócokat adagolunk belőle. A halas raguval frissen-forrón tálaljuk. Munka: kb. 45 perc

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások.
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.