bogrács
RÁNTOTT FOGASSZELET
Receptet feltöltötte: admin
RÁNTOTT FOGASSZELET
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

1 kg fogas

2 tojás
10 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
3 dl olaj
2 citrom

Elkészítési módja:

1. A fogast lepikkelyezem, felbontom, kibelezem, és gondosan megmosom. Konyharuhával leszárítom, majd ujjnyi vastagra szeletelem. Minden szeletet besózok. A tojást felverem.
2. A halszeleteket egyenként bepanírozom.
3. Nem túl forró, bő olajban lassan aranybarnára sütöm a szeleteket.
4. Tálaláskor citromgerezdeket, petrezselymes, vajas burgonyát és fejes salátát, valamint tartármártást adok hozzá.
5. Száraz fehérbor illik hozzá.

Hozzászólások
Pityu2007.11.30.Tipp:kiló feletti süllőt már érdemes lefilézni.Az így kapott szelet könyedén megnyúzható,amivel 2 tisza hús szeletet kaphatunk.Ezt tovább szeletelhetjük.A végbélnyílástól a farokig található hús(faroknyél) így teljesen szálkamentes!Gyerekeknek is bátran adható!
Nyúzás:bőrrel lefelé fektetjük a szeletet,a farok felől éles késsel bőrig vágjuk a húst,majd a kést a bőrre fektetve jobbra-balra mozgatva a bőrt fogó kezünket,"kihúzzuk" a bőrt a kés alatt.Ha jól csináltuk akkor a bőrön nem marad semmi! ;-)
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.