bogrács
SÜLT KESZEG
Receptet feltöltötte: admin
SÜLT KESZEG
Recept értékelése Értékeld Te is!

1

2

3

4

5
Hozzávalók:

10 db keszeg
3 dkg só
10 dkg liszt
1 db fejessaláta
0,5 dkg fűszerpaprika
6 dl olaj
10 adag velesült burgonya

Elkészítési módja:

A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig. Arra ügyeljünk, hogy a gerinccsontot ne vágjuk át, mert így sütés közben a keszegek könnyen eltörhetnek. Ezután kívül-belül jól besózzuk a keszegeket, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet. A megszitált liszthez keverjük a fűszerpaprikát.
Az előre besózott keszegeket a paprikás lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, amelyben a keszegek mindkét oldalát megsütjük pirosra, ropogósra, közepes ütemben, hogy húsuk ne maradjon nyers középen sem.
A keszegeket úgy sütjük, hogy a vége felé hozzáadjuk a  héjában főtt, hámozott, cikkekre     vágott burgonyát. A keszegeket és a burgonyát együtt sütjük készre. Ha elkészültek, lapátkanállal csepegtetőrácsra emeljük mind a keszegeket, mind a velesült burgonyát, és alaposan lecsepegtetjük. A velesült burgonyát tálpapírral fedett halastálra halmozzuk, majd ízlésesen mellé helyezzük a sült keszegeket úgy, hogy félig fedjék egymást.

Hozzászólások
enihol2013.02.23....fejét levágjuk...
a fotón,rajta van a feje:-)
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.