Hírek
Nem kell bizonytani
Kora tavasszal, mikor a hideg vízben még lényegesen óvatosabban táplálkoznak a pontyok, mint a felmelegedett vizekben, a kisebb méretű csalikkal, és kisméretű horgokkal jelentősen növelhetjük fogási esélyeinket. A horog mellett felkínált csontkukacot csokor pedig akkor is fogós lehet, amikor más csalikkal sikertelenek vagyunk.
Súlyos, de nem fertőző
Az ólombetétes (leadcore) zsinórokat már megjelenésük évében nagy sikerrel használták a pontyhorgászok, de hazánkban a kezdeti lelkesedés gyorsan alább hagyott, holott segítségével rendkívül praktikus végszerelékeket készíthetünk el, meglepően egyszerűen.
Pontyok a jéghideg Duna-ágból
A szeszélyes időjárás engedett szorításából, az előző napokban lehullott hó lassú olvadásnak indult. A napsugarak egyre intenzívebben melegítették a lassan vánszorgó Duna-ág vizét, és hamisítatlan, pontyok jelenléte utaló hangok is hallhatóak voltak. A néhány nap enyhülést úgy gondolom minden pontyhorgász kihasználta, köztük én is.
Keresd a hibát
Az évek során folyamatosan tapasztalunk, egyre többet és többet tudunk meg a pontyhorgászatról, de többségünk néha egy-egy hibát elkövet, vagy mondjuk úgy, nem a megfelelő szereléket használja, és nem olyan formában ahogyan kellene. Jó ez így, legyintenek sokan.
Léki pontyozás
Talán mindenki egyetért velem abban, hogy régóta megdőlt az a feltételezés, hogy a pontyok a tél beálltával nem foghatók, kizárólag meleg vizű tavakon. A tél közeledtével a pontyok anyagcseréje jelentős mértékben visszaesik, a fenéken csoportosulva várják a melegebb időszakot.
A lótuszvirágok erdejében
A lótuszvirágok leginkább a hazánkban is megtalálható tavirózsákhoz hasonlóak, de lényegesen nagyobb, szinte esernyő méretű levelekkel. A karnyi vastagságú szárak, és a hosszan elnyúló, szinte véget nem érő virágmező kíváncsivá tett minket. Vajon mekkora pontyok élhetnek ezen a háborítatlan területen?
Nem szép, de kívánatos...
A nagyponty horgászok egyik kedvelt csalija a bojli, amit a gömb formán kívül más, egyéb alakzatban ritkán alkalmazunk a horog mellett, a készen kapható termékek között pedig ritka, mint a fehér holló. De vajon miért?
A bojli megfelelő állaga
Az egyik olyan kérdés a pontyhorgászatban a csalink állaga, mely sokszor bizonytalanságot okozhat. A horog mellett lévő csalikat elsősorban két ok miatt cseréljük le: szeretnénk újabb csalikat bevetni a siker érdekében, vagy pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy még a horog mellett várja-e a rutinos pontyokat.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 tovább »
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.