Hírek
A folyóvízi erőművész
Több oka is van annak, hogy kedvelem a márnát. Az egyik, és talán a legfontosabb, hogy ez a kifejezetten folyóvízi halunk nem csak számos és igen élvezetes módon fogható, de ráadásul olyankor is, amikor szinte kizárólagosságot élvez a békéshal horgászatban.
Nézd apa, füstöl az orsóm!
Előre bocsátom, ezeknek a nyarat idéző képeknek a bemutatásával semmiképpen nem az volt a célom, hogy ebben a szélsőségekkel tarkított, nekem már nagyon ellenemre való téli időjárásban valakinek is a szívét fájdítsam. Ellenkezőleg, inkább arra gondoltam, többségünknek jól eshet végig futni egy olyan képsoron, amelyiknek minden egyes darabján egy tündéri kis srác nagyon ügyes horgászatába kaphatunk bepillantást.
Süllő is jut majd megint...
Mindenre számítottam, csak arra nem, hogy Simon Csaba barátom alig kitöltve mézes heteit, megújult hevülettel folytatja süllős kiruccanásait. Ez a furcsa, előre nem látható helyzet egészen odáig fajult, hogy amikor hívott, hol halszeletes fenekezésre, hol meg gumis pergetésre, gyakrabban mondtam nemet, mint igent.
Szigetközi halak
Néhány éve egy szép kora őszön történt, és még véletlenül sem olyanon, mint amilyen kellemetlenül zordnak mutatja magát már több, mint egy hete, hogy Császár Istvánnal a Mosonmagyaróvárhoz közel eső Cikolasziget melletti Öreg-Duna ágban eléggé sajátos körülmények között horgásztunk és fotóztunk.
...délben bajnokság
Szegedről, a Matyéri evezőspályáról gurultam hazafelé - ahol az idei országos bajnokság döntőjének négy fordulóját rendezték - és amíg autóm halk duruzsolás közben falta a kilométereket, azon törtem a fejem, vajon mit találhattak ki a fiatalok.
Kenyerem a pontyfogás
Azt nem mondhatom, hogy eddig teljesen ismeretlen volt számomra a kenyérkockás horgászat, és az sem igaz, hogy csak hallomásból tudtam eredményességéről.
Attika, a kisebbik Nagy
Már korábban, és többször is említette Nagy Attila barátom, hogy ide bizony el kellene hozni Attikát is, vagyis az ifjabbik Nagyot, de arra álmomban sem gondoltam, hogy a megbeszélt vasárnap hajnalban tényleg velünk fog tartani a kis srác.
Topsettel a fa alatt
Jól sejtettem. Amikor néhány perces autózás után átértünk a mindössze néhány focipályányi, Tejesnek nevezett agyagbánya tóhoz, hogy megnézhessem Erdei Attila kedvenc tavaszi pontyozásainak helyszínét, egy vödör, egy topset, és egy merítő is előkerült a kocsiból. Mert ha szerencsénk van, és üres valamelyik hely, akkor persze nem csupán körbenézünk, hanem szűk órát szánva a dologra, egy kicsit pecázunk is. Ezt meg jól tettük.
 
1 | 2 | 3 tovább »
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.