Bajnoklesen | Energofriss | Halveszély! | Külföldi horgászatok | oRIGo | Rablótanyákon | Reklám | Verseny | Videópályázat
ORPB 2015 Tőserdő
Feltötés dátuma:
2015. április 17.
Kommentek száma:
144
Pontozás:

1

2

3

4

5
Kulcsszavak:
Hozzászólás:
2015. május 08.
Mé nem jelenik meg D:
2015. április 30.
Tudja valaki a sügi fogás napi rekordját? Holnap megpróbálkoznék vele. Mivel ultra lájtom nincs,előveszem a snájderező gyerek botom. Akár managgeri állást is érhet a rekord döntés.

11 es pundra vadász;
Szoktál horgászni magnummal?
2015. április 30.
Tisztelt Renitens! Ez egy bölcs gondolat.
A Magnummal úgyis sok mindenben egyetértetek, így ha rátudnád venni, hogy Veled tartson, külön hálás lennék neked.
Azt hiszem nemcsak én, hanem nagyon sok itteni olvasó is.
2015. április 30.
Köszönjük a felhatalmazást a korlátlan fogásokhoz. Idén akár sok száz horgásztársunknak is sikerülhet megdönteni az eddig ismert legnagyobb napi süllőfogási rekordot.Bár nem jelenhet meg a fogási naplójában -- hiszen visszadobja mindet--de majd mi hiszünk neki. Ez lesz ám a nemes küzdelem.(?)
2015. április 30.
Viharban? Az 1948-53 közötti Rákosi-korszak legsötétebb időszakát, szellemét idézi, amikor a hatalom pozíciójából magánszemélyekre uszítanak társadalmi csoportokat pusztán nézetkülönbségek okán. Nagyon szomorú.
2015. április 30.
Mély fájdalommal tudatom, hogy távozom a verbálháború csatamezejéről. Kezdődik a süllőszezon, minden erőmmel azon leszek, hogy nagyságrendekkel megdöntsem felelős és illusztris sporttársak, szegényes, csupán 147 darabos rekordját. Irány a víz, ott dől el ki a legény, nem a gáton.
2015. április 29.
Komoly kérdések feszegetése történik, látom. Ne menjünk el viszont amellett sem, hogy a halak élettere, az ívóhelyek drasztikusan csökkennek. Vannak helyek, ahonnét már a kormoránok is elköltöznek élelem hiányában. Friss cikk, amelynek az első részében itt is leírják, hogy eltűnnek az ívóhelyek, a szép kanyargós természetközeli állapotú folyóból kikövezett partú csatorna válik:

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/a_t ermeszetes_vizekben_kevesebb_a_hal/2427510/

2015. április 29.
Pásztor István cikkénél a megesszuk szónál a szóközt ki kell venni, mert nem ad linket ez a rendszer, Boden tavi videót nekem másolás beillesztés betölti, már ha érdekelnek ezek egyáltalán valakit.
2015. április 29.
Oktondi,

--- Gondolatjelesek a válaszaim, vegyétek is puszta gondolatoknak, aztán én mentem horgászni, mert ez itt, így, látom értelmetlen. Írogass csak alkalmanként, még vagy 40 évig, kívánom, tényleg. Jó egészséget mellé! Nem fogok reagálni, mert elírunk egymás mellett. Inkább vízen, parton leszek. Mint eddig.
Most már utánakeresve. Beleálltál ugye több helyen is ebbe a C&R témába (itt, a linkelteken, bbhsz oldalon, akárhol), írtad is. Most meg leoltod ezt a pergető versenyt magas lóról. Teszem hozzá joggal, de a stílus maga az ember. Közben, mint kiderül, ábrándoztok jobb körülményekről és egy külhoni horgászatra hivatkoztok egy kósza cikketekben, ahol korlátlanul vissza kell dobni pl. a csukákat. Ezt írjátok. Maradjunk azonban a témáidnál. Nézzük akkor sorban.

Kpista1961 – nem értem honnan veszed ezeket a tévinfókat? Nem kardoskodunk és soha nem is kardoskodtunk halelhordás mellett! !! Viszont , ha valaki elvitatja a tisztességes horgászok elvihető halhoz való jogát, az alapjaiban az egész horgászatot, az összes horgászt támadja, magát a horgászat ősi alapjait !!
---- Nem ez a baj kérlek, értsd meg, hanem az, ahogy tálaljátok. Vesd össze magadban az itthoni, évtizedek alatt akár csak szabályosan elvitt halmennyiséget azzal, mikor arról ábrándoztok, mi van odakint pl. a negyven éves hollandiai mércével mérve: megállj, ne tovább!
Legyen csak napi három nemes hal, mert annyi sikerül.
Folyamatosan. Írom még egyszer. Folyamatosan - ezt értem hal elhordásnak. Plusz a tilosban járók, de az alap sem kevés.
Írtak itt is erről, nem menjünk el innen:
http://www.peca.hu/horgaszat/magazin/csomotures/mege sszuk_a_jovonket/
Eredményes horgászonként egész évben nem kevés ám. Tudom. Nagyon sok kijött, vitte, aki tudta.
Elismeritek a hazai halfogyást, utána dicséritek a hollandiai viszonyokat, aztán beleálltok magas lóról a magyar gyerekekbe a visszadobálás miatt, miközben egy pergető verseny hozzászólásai lennének.
Nem igaz, hogy nem érzékelhető mi kelt visszásságot. Írta ez a Bandi nevű fiatalember is. Röviden: ami ott jó, itt vétek?
Legyen is tilalom. Legyen is éves darabszám korlát. Legyenek is szigorúbb szabályok. Legyen is korrekt ellenőrzés, folyamatosan. Megérdemeljük.

Én részemről a 90-es években elsőként meséltem a hazai szakíróknak és még az akkori Szív Tv stábjának arról, hogy létezik odakint a C&R. ( biztosan nem csak én, hanem sokan mások is nyilván paralel)
---- Most akkor az már végképp talányos, hogyan szabályozták szigorúan odakint a teljes és a részleges önkéntes C&R elvek gyakorlatát, úgy államilag. A szabályok akár tartományonként is változhatnak, ugye, de hogy ismét ne menjek innen messzire, ebben a videóban is tényleg úgy tűnik le kell vágjanak mindent, pedig többszörösen körbehatárolt a víz:
http://www.peca.hu/video_kereso/page_0/?id=412

A 90 es években hidd el nem sokan dobáltak vissza 5-8 kilós harcsákat rajtam kívül. Ilyen esetekben bekiabáltak nekem a vízre az idősebb sporik, hogy : „Nagy az arcod öcsi !” meg pl. „Jó lett volna az a lébe! „ Tudod kell, hogy akkoriban a 10kg allatti harcsát hogyan nevezték arrafelé? „pecsenye harcsának” hívták --nem retúr harcsának.
---- Ismert mondatok és fogalmak. Jött nagyobb. El is jutottunk addig, hogy ma már örülünk egy 10 kilósnak itthon. Nem csak a Balatonon, mert ott főleg, 2011 óta.

Szóval , manapság a C&R eszmékről írni és csinálni –nem bátorság—ma már evidencia. Akkoriban viszont , ebben a közegben erről nyilatkozni, írni, csinálni –az nem volt olyan vidám, hidd el.
---- Elhiszem, igaz nem propagáltam magam akkor sem és ezek után sem fogom.

Ha te a hitelességünket kérdőjelezed, akkor tudnunk kellene ,hogy te akkoriban személyesen hány nagy pontyot , nagyobb harcsát dobtál vissza magadtól? Tudtál-e egyáltalán a C&R eszmékről, annak lényegéről mondjuk 90-ben ? Hányszor hirdetted, a C&R eszméket ? Hányszor találkoztál és beszéltél napokat erről olyanokkal, akik gondolataikkal, cselekedeteikkel hatással voltak, és ma is vannak Európa, de a világ horgász kultúrájára, etikájára? Ha voltál ilyen közegben, akkor miért nem szólalsz fel azok ellen, akik rossz irányba viszik itthon a C&R etika fontos eszméjét? ? Vagy úgy általában a horgászatban látható etikátlanságok ellen? ?
---- Dobtam vissza halat és fogok is. Nekem nem kell a hitelességem bizonygatni, mert nem írogatok össze-vissza még csak alkalmanként sem. Az, hogy erről senki nem hall, az meg nem olyan nagy baj. A komolynak tartott horgászaink még egymás közt is titkolóznak, uram bocsásd’ hazudoznak hol, mikor, mennyit, mivel.

Nem láttam itt a neved a Tőserdó Rapala ügyben amint felháborodásodnak adnál hangot a látottak miatt?
---- Nem is fogod, ez a sok össze-vissza gondolat verte le a biztosítékot, ezt írtam is.
Nyilván nem kell tilalomban baszakodni, de ettől már rég elkanyarodtunk. Egyébként, ha már a fene nagy etika: lehetne egy cikk a régi trend, fészkét őrző harcsák horgászatáról, igaz ez a 2011-es halelhullás óta kisebb gond és szabályozzák, talán ellenőrzik is.

Amúgy igazad van, nem mi vagyunk az a generáció, akinek itt szerepelnie kellene. Én se szakíró, se közszereplő se semmilyen horgászati üzletben érdekelt személy nem vagyok. Mint közhorgász szoktam néha –sok évente egyszer-egyszer megszólalni, amikor fontosnak vélem. Talán éppen annak jogán, hogy anno szóltam mit gondolnak odakint anno jobbnak. A jó út a C&R –ahogy Magnum, ahogy Renitens, ahogy sokan csinálják. Önmegtartóztatással, tisztességgel, mértékkel, okosan!!
--- Ez így van. Tedd mellé hogyan álmodoztál a hollandiai viszonyokról, ahol mindent vissza kell rakni. (Hitelesség.)

Az önreklámból, karrierszövögetésből, az üzleti alapokon , vagy feltűnési viszketegségből, a ’ki fog naponta többet száz süllőnél is naponta ’ etikátlanságok C&R eszmékbe csomagolva szerintem károsak. Sőt! Egyenesen veszélyesek a hazai horgászatra úgy an-blokk. Mert a világ a manapság kikristályosodottabb állatjogi eszméi, és annak egyre szélesebb körben történt elfogadottsága 8 a hazai jogrend is ilyen) okán máshogyan ítélkezik, mint régebben.
--- A problémám még mindig ugyanaz. Nehezen értelmezhető az összevisszaság a külföldi viszonyok ismertetésében, hazai viszonyok szidásában úgy an-blokk.

Miért baj az szerinted kpista1961 hogy szólni merészeltünk? Miért nem te szóltál? én szívesen abbahagynám már, volna nekem fontosabb dolgom is , mint itt irkálni.
--- Nem baj, szólni is kell, csak nem mindegy ki teszi és hogyan. Lásd fentiek miatt. Akkor ne irkálj. Én nem fogok. Ígérem.
2015. április 29.
Szerintem érti ezt Bandi is,meg más is, mindenki visz el halat.Ha másért nem, mert nem hagyhatja a vízbe, (ha szabály követő) pl busát kárászt törpe harcsát fog stb. halat enni nem bűn, nekem pl a családom nem eszi, asszony gyerek,sajnálom is, de ha anyósom jön, egy sütet keszeg, pár db fejenként, vagy 1-2 telepített ponty azért el van fogyasztva, kivétel a karácsonyi hal, abból anyós nem enged, azt ő fogja meg a halasnál, és együtt eszük meg. Ergo karácsonykor itt van mindig, de én örülök hogy látogatja az unokáját, és tartja a tradíciót, a karácsonyi halevést.
Asszony gyerek meg egyen mákos tésztát, fene a cseppgyomrukat..!..:)

Anno én is mindent vissza akartam és szerettem volna engedni, de nem lehet, lássuk be, sérült hal van, akár hogy vigyáz rá az ember, én pergettem szakáll nélküli horoggal is, ha benyeli, és össze kaszabolja a kopoltyút belül, teljesen mindegy, elvérzik.
Minden esetre megéri kíméletesen horgot szabadítani, inkább erre tanítanák meg sokat, hogy hogyan vegye ki a horgot, meg mivel, mert egy rozsdás kombinált fogó nem a legjobb erre..!

Inkább Bandi fogjatok össze, és arról cikkezzetek egy közös peca közben, videó stb, hogy hogyan lehet legkíméletesebben bánni a hallal, és mikor a legjobb a túlélési %...!Elég fontos lenne...Hiánypótló lenne.

A normális becsületes bojlisoktól lenne mit tanulni, de a két módszer nem azonos,aki perget nem helyhez kötött, matracot nagy méretű merítőt ponty (hal) bölcsőt nem cipel..De ki lehetne térni a száj feszítőkre, esetleg a normális fogókra, ér csipeszekre, hogyan fogja meg biztonságosan a halat stb.! Én ha sokat "műtők" pl nem is fotózok, had menjen minél előbb vissza, ha laza száj széli az akadás, esetleg fotó és mehet útjára..Lennének itt megválaszolandó dolgok, amikkel jobb lenen foglalkozni, egymás helyett, főleg ha elhatárolódik az alaptalan, vagy annak vélt pletykáktól az ember...!!

2015. április 29.
Azta kurva.
2015. április 29.


Magnum tök jól látja, ő érti. Valószínű azért mert nem áll érdekében nem érteni. És biztos vagyok benne, hogy az emberek többsége ugyan így pontosan érti, mint ő miről is beszélünk.
Kpista1961 – nem értem honnan veszed ezeket a tévinfókat? Nem kardoskodunk és soha nem is kardoskodtunk halelhordás mellett! !! Viszont , ha valaki elvitatja a tisztességes horgászok elvihető halhoz való jogát, az alapjaiban az egész horgászatot, az összes horgászt támadja, magát a horgászat ősi alapjait !!Én részemről a 90-es években elsőként meséltem a hazai szakíróknak és még az akkori Szív Tv stábjának arról, hogy létezik odakint a C&R. ( biztosan nem csak én, hanem sokan mások is nyilván paralel)
A 90 es években hidd el nem sokan dobáltak vissza 5-8 kilós harcsákat rajtam kívül. Ilyen esetekben bekiabáltak nekem a vízre az idősebb sporik, hogy : „Nagy az arcod öcsi !” meg pl. „Jó lett volna az a lébe! „ Tudod kell, hogy akkoriban a 10kg allatti harcsát hogyan nevezték arrafelé? „pecsenye harcsának” hívták --nem retúr harcsának.
Szóval , manapság a C&R eszmékről írni és csinálni –nem bátorság—ma már evidencia. Akkoriban viszont , ebben a közegben erről nyilatkozni, írni, csinálni –az nem volt olyan vidám, hidd el.
Ha te a hitelességünket kérdőjelezed, akkor tudnunk kellene ,hogy te akkoriban személyesen hány nagy pontyot , nagyobb harcsát dobtál vissza magadtól? Tudtál-e egyáltalán a C&R eszmékről, annak lényegéről mondjuk 90-ben ? Hányszor hirdetted, a C&R eszméket ? Hányszor találkoztál és beszéltél napokat erről olyanokkal, akik gondolataikkal, cselekedeteikkel hatással voltak, és ma is vannak Európa, de a világ horgász kultúrájára, etikájára? Ha voltál ilyen közegben, akkor miért nem szólalsz fel azok ellen, akik rossz irányba viszik itthon a C&R etika fontos eszméjét? ? Vagy úgy általában a horgászatban látható etikátlanságok ellen? ?
Nem láttam itt a neved a Tőserdó Rapala ügyben amint felháborodásodnak adnál hangot a látottak miatt?
Amúgy igazad van, nem mi vagyunk az a generáció, akinek itt szerepelnie kellene. Én se szakíró, se közszereplő se semmilyen horgászati üzletben érdekelt személy nem vagyok. Mint közhorgász szoktam néha –sok évente egyszer-egyszer megszólalni, amikor fontosnak vélem. Talán éppen annak jogán, hogy anno szóltam mit gondolnak odakint anno jobbnak. A jó út a C&R –ahogy Magnum, ahogy Renitens, ahogy sokan csinálják. Önmegtartóztatással, tisztességgel, mértékkel, okosan!!
Az önreklámból, karrierszövögetésből, az üzleti alapokon , vagy feltűnési viszketegségből, a ’ki fog naponta többet száz süllőnél is naponta ’ etikátlanságok C&R eszmékbe csomagolva szerintem károsak. Sőt! Egyenesen veszélyesek a hazai horgászatra úgy an-blokk. Mert a világ a manapság kikristályosodottabb állatjogi eszméi, és annak egyre szélesebb körben történt elfogadottsága 8 a hazai jogrend is ilyen) okán máshogyan ítélkezik, mint régebben. Miért baj az szerinted kpista1961 hogy szólni merészeltünk?Miért nem te szóltál? én szívesen abbahagynám már, volna nekem fontosabb dolgom is , mint itt irkálni.
2015. április 28.
Én azt tartom amit lentebb leírtam. Ők jártak egy bizonyos utat be, elsők között.
Természetesen voltak hibák kezdés, az előtti állapot, és menet közben is.
Tudják ismerik a variációkat hibákat stb.
Nekünk is ismételni kell a hibákat, vagy elhisszük nekik, se a full c&r se a mindent viszünk a jó. .? Valahol egy mértékletes SAJÁT célú halfogyasztás melletti cr lehet a megoldás. Én se viszek minden halat haza. Ami sérül, abból kaja lesz. Természetesen ha méretes. .! Évi pár hal rablóból...
Pontyot is keszeget is engedek vissza. Szórakozás is a horgászat.
De csak nekünk, a halnak nem. Tehát a 147 db-os stb "rekordok" nekem vissza taszítóak. A CR égisze alatt vagy arra hivatkozva a versenyek is tilalmi idő alatt.

Az mindig kérdéses kinek mennyi az elég fogásból is és a konyhára is.
Sajnos sok sok ember cr szemlélete addig tart, ha méret alatti, vissza dobom, C&R faca gyerek vagyok....A méretes éppen méretes meg már konyha. Mert az finom.
Aki a csibét eszi, ne akarjon tyúkot. .!
2015. április 28.
Fonyod:
Ahogy írod! Megérdemeljük!


Oktondi, renitens:
Látom nem megy át, hogy mennyire hiteltelenné tesz más külföldi személy elveire akár csak a hollandiai cikkre hivatkozni, mikor a szabályok betartása melletti folyamatos halelhordás mellett kardoskodtok.

Megfér egymás mellett bennetek a szigorúan ellenőrzött hollandiai teljes csukaelviteli tilalom a magyarországi évtizedekig tartó és ellenőrzés nélküli napi 3+2 nemes hal elhordással?

Hogyan? Értitek a kérdést?

Ezért írtam és linkeltem azt, amit.

Gondolom valahol ezért nem ért a szóból Bandi sem. Nyílván nem bácsi.

Egyébként sokszor téma volt itt is és máshol is évekkel ez előtt is cikkekben, fórumokban ez a téma, ne akarjátok feltalálni a melegvizet.

Nem kell itt az a korosztály, aki mindenkinél okosabb akar lenni, ide értve magam is!
Nincs hiteletek, bármit erőlködtök itt és máshol, maximum nem mondják a szemetekbe, szemünkbe.

Ráadásul nagyon magas lovon indult el a stílus, évekig csak olvastam és nevettem az egészen, de most már annyira zavar, hogy hozzászóltam ezek miatt.

Ami nem megy azt nem kell erőltetni és továbbra is kérdés ki fogja ezt a témát hitelesen felkarolni, mert számomra ti nem.
2015. április 28.
Első gondolatom az volt, hogy mondatonként ízekre szedem ezt a rágalmazó szemetet amit összehordtál Bandi, de aztán rájöttem, hogy semmi értelme nem lenne. Hiszen aki ismer engem, az elmúlt 40 évnyi horgászati és egyéb előéletemet az úgy is csak röhög a felhozott vádjaidon. Vagy, ha valaki emlékszik még az akkori hal árakra és a valóban kifogott mennyiségekre tud valami közelítőt és netán elvégezte az általánost , az képes kiszámítani mennyire lehetséges 2 darab házat venni Tihanyban tisztességes hétvégi horgászatok alatt kifogott halpénzből . Mellesleg csupán egy háza van a családunknak , azt is a keresztapám építette fel 1969-ben és csak 5 éve sikerült megvennem tőle félig romosan.. IIyen apróságon nem akadok fenn -- kiszámoltam nagyjából a 90’-es években akkori 600-800Ft/kg harcsa árban kb . százharmincháromezer kilogramm (133tonna) harcsát kellett volna fognom pár 2 hónapos szezon alatt egyedül és eladnom úgy, hogy évekig külföldön éltem ebben a korszakban, és Pestről szaladgáltam a Ladámmal hétvégéken és szabi alatt. És persze nulla forint nulla fillért költeni majd 20 évig, hogy a szerintetek befolyt összegből 2010-ben megvehettem volna a nem létező házaimat. Sokaknak az is csak egy lényegtelen apróság , hogy nem én és pár barátom „irtottuk ki” a Balatonból a nagyharcsákat , hanem volt egy hatalmas harcsapusztulás néhány éve … értem én -- a lényeg, lehessen gyűlölködni.
Ezért a szerény kis Bandis csúsztatásért szerintem senki sem haragszik meg rád, hiszen te csak jót , akartál.(sic) És tisztán látják , értik, mennyire kedves és békülékeny gyerek vagy, és legfőbb célod a baráti beszélgetés a halak érdekében.(sic) Igaz, másfél éve sincs, hogy utolsó leheletedig védted a balatoni halászatot, de sebaj, azt a legtöbben márt rég elfelejtették. Azóta átálltál .Ettől is nyilván én vagyok köpönyegforgató, ugye (1961)?Teljesen hihető tehát , hogy te és a hozzád hasonlók csak a halak javát akarják még akkor is, ha naponta egy kicsit több süllőt fognak, mint amiről a legtöbb becsületes horgász egy egész év alatti fogásként csak álmodna. Na, az alábbit én viszont nem hallottam valakitől, hanem te magad kérkedsz ilyen fogásaiddal --nézd csak, ezt írtad Bandi:
„Bandibacsi2013. 12. 22. 15:38:00..
„ ..a személyes tapasztalatom pergetőként annyi, hogy a hol tavaly kis víznél volt fogas, ott idén nem nagyon, ahol meg idén talált az ember, ott az átlagméret jócskán nagyobb volt. én ezt a tavaszi csónakos tilalomnak tudom be, ami sok szép öreg süllőt mentett meg a tavasszal kishallal pontyozó "sporttársak"tól.
ami még saját tapasztalat: rengeteg volt a kősüllő. egész napokat végigpergetve 70-80 darabos fogásokat is el tudtam érni. nagyon biztató ..”
Ha a világ két leghíresebb halas kuatatójának (Muoneke, M. I., & W. M. Childress.)legoptimistább becslése igaz, miszerint a természetes haladósággal is már csökkentett legkedvezőbb túlélési statisztika , a mi süllőinknél sokkal szívósabb halak esetében sem alacsonyabb 25-35%-nál, de bizonyos körülmények során a 80%-ot is elérheti a kifogás és eleresztés után akár hónapokkal bekövetkező összes elhullás, akkor kiszámítható, ki a nagyobb kárt okozó horgász? Az aki a 3 ragadozó halával hazabaktat , vagy az aki egy nap 80-at visszadobott? Hogy ki szórakozott kettejük közül jobban az nem kérdés.
Ennek fényében tehát már csak azt kellene újra egy kicsit átbeszélni, hogy mi a baj azzal, amit írtam abban a két-három általad ismert cikkben?
Csakhogy annak fényében, amiket te és mind azok eleve magcáfolhatatlan igazsággént, tényként állítanak, miszerint a kifogott süllőitek 100%-abn életben maradnak –így nem tudunk beszélgetni erről.
Te, ti néhányan kijelentitek, hogy amit tesztek , az nem káros, nem etikátlan, nem okoz elhullást, nem félreértett C&R , hanem maga a követendő cél , stb, --mi , akik meg ennek az ellenkezőjét állítjuk, azok meg maga vagyunk a horgászat ellenségei? Hát biztos az Bandik, hogy ez így jó szándékú? Nem inkább annyira elképesztő , hogy erre szokás azt mondani, hogy --hagyjuk a francba ..
Ugyanis a Szélmalomharc című írást, --amit már végre fel is linkeltetek ide ,-- az is a tudatos, tisztességes vízgazdálkodás és a C&R és óriás csalik reklámja!! Minden egyes írás, vagy interjú amiben szót kaptam az elmúlt 20 évben –az mind a C&R reklámja ! A tisztességes, okos, önkorlátozással végzett C&R reklámja az utóbbi kettő is! melynek címe eleve: „Hogyan tovább C&R?” Igaz nem az általad jónak gondolt korlátlan horgászaté, --mert látom neked a korlátozott, önmegtartóztató horgászat teljesen elfogadhatatlan , -- mert az téged nem elégít már ki semmi, annyira nagyra nőttél. Pedig a legutóbb megjelent két írás is --amit annyira reklamálsz --úgy kezdődik , idézem: „Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy az alábbi gondolatébresztő írás a „fogd meg és ereszd el” –azaz a C&R ellen, vagy mellett agitálna, máris szögezzük le: minden jog- és szabálykövető horgász C&R horgász! Ezen elvek nélkül nem működhetne a horgászrend, melynek betartása minden értelmes horgász alapvető érdeke. „ ..stb
– Engedj meg nekem egy kis múltidézést. Tudod, 1990-1994 körül, amikor már azt gondoltam akkor ott németországi életem közepén, hogy a C&R etika minden csínját-bínját megértettem már , újra és újra fel kellett tennem magamnak azt a logikus kérdést, hogy miért voltak olyan könyörtelenek a Német Szövetségi Köztársaság törvényhozói, amikor a lelkesítő melléállás helyett a törvény erejével tiltották be –és tiltják ma is – a teljes és a részleges önkéntes C&R elvek gyakorlatát. És kb fél éve elkezdtem foglalkozni behatóan újra e témával. ?

Ezt a kérdést nektek is fel kellene tenni magatoknak, gondolkodjatok már ezen ti is el egy kicsit.
Elképzelhetőnek tartjátok, hogy Európa leghíresebb horgász nemzete –akiket egyébként minden szinten próbálunk utánozni és követni – ezen országok minden szakértője évtizedek óta idióta , amiért nem engedték korlátok nélkül dübörögni a C&R-t?
Most értettem meg, hogy milyen zseniálisan előre látták akkor ezt ők ott, --ami ma idehaza itt most kezd történni velünk. --hogy a tiltó szabályozás hiányában előbújnak tömegesen a gátlástalanul sokat fogók, a semmivel sem megelégedők, a mennyiségekkel hencegők, a direkt a kicsikre pergetők, akik kisebbségként ugyan , de elítélik a tisztességes, szabálykövető horgászok százezreit. Önmagukra az egyetlen etikusan horgászó modern lényként mutogatnak, hogy felmentődjenek tetteik árnyéka alól. Azért az emberek átlátnak Bandik a szitán. Továbbá, már akkor tudták a kinti szakértőiktől a kormányok, hogy nem várható el minden horgásztól , hogy C&R gyakorlatai során úgy horgásszon, úgy járjon el és bánjon a hallakkal, ami garantálja azok visszadobás utáni túlélését. Nem azért mert gonoszok, vagy rosszat akarnak, netán alulképzettek a horgászaik –hanem mert a dologból adódóan nincs kellő befolyásuk a horog okozta sérülésekre és egyéb traumákra és az abból adódó halpusztulásokra. (Az állati jogok témát hagyjuk, mert az egy másik szektor.)
A C&R cselekményekről még 10-15 éve is a legtöbben azt gondolták, hogy minden gondot megold majd. Én is azt reméltem. --Ma sem tudom elképzelni C&R nélkül a jövőt. -- Mindenki hatalmas halaktól hemzsegő vizeket vizionált odakint az édesvizektől a tengerekig. Hazudok, nem mindenki! A tudósok, a szakértők , jelentős része, halbiológusok előre figyelmeztettek, hogy nem jó az elképzelés ezernyi okból. Többek között Németországban sikerült is az állam törvényalkotóit meggyőzniük igazukról, ezért ott hivatalosan évtizedek óta tilos és büntetendő a teljes és önkéntes C&R gyakorlata!
Ennek ellenére a lelkes német horgászok önmagukat meghazudtoló módon halkan szembefordulva a szabályokkal --főként személyes meggyőződésükben bízva csendben visszaengedték amúgy elvihető fogásaikat. Aztán kezdett szép lassan elmúlni az eufória. Az eleinte elképzelt hatalmas álom kezdett szertefoszlani. És nem csak a cikkben idézett egyre nagyobb jelentőségű állatjogi eszmék miatt, hanem mert a tudományos alaposságú mérések bizonyos halfajok esetében nem tudták mérni főképpen az adott ragadozó állománynövekedését, de még a szinten tartását sem. Különös képen az érzékeny halfajok esetében .
Ma egyre több olyan kutatási eredmény lát szép sorban napvilágot, melyben azt taglalják a tudósok , hogy kifejezetten az érzékeny ragadozók esetében a versenyeken megjelölt és évek során visszafogott halak százaléka sokszorta szánalmasabb, mint azt korábban remélték.
A C&R soha nem egy felszólítás volt, hogy gyertek szórakozni halakkal, és fogjatok annyit amennyit csak bírtok játék! -- Hanem csak egy lehetőség volt --úgy ahogyan alább a KRESZ példában írtam.
Akkor jó a C&R ha öncélú élvezkedésből nem terheljük agyon a természetet. Ezért vannak a szigorú szabályok. A szabályok szigorát, értelmét és irányát mindig újabb megfontolások szerint lehet alakítani, de a szabadjára eresztett C&R cselekményeket szinte reménytelen visszatartani, ellenőrizni is nehéz. Valszeg, a sok halbiológiai, állatjogi, és sok egyéb megfontoláson túl talán ez is egy komoly ok lehetett a németeknél a tiltásra.
Itthon Ismeretlen mennyiségű embert számolatlanul, határok , korlátozások nélkül ráküldeni a vizekre ilyen halállomány mellett --Ki gondolhatja hogy ez jó lesz?
Próbáltam ennek a roppant bonyolult, sokrétű problémának azokat a jogi, állatjogi, tudomány-filozófiai és halbiológiai rétegeit megmutatni az olvasóknak, amely komplett szempontrendszerekről, interdiszciplináris „had-szintereiről” idehaza szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon érintőlegesen beszéltünk az elmúlt húsz-harminc évben. Fontos, hogy véleményt cseréljünk; ehhez nyújtanak segítséget a tudományos kutatások nemzetközi eredményei, a cikkekben felsorakoztatott tudósok gondolatai. De nem kell ezt nekem veletek átrágni újra és újra. Aki tudja, érti. Aki nem az nem . -- se baj. Főleg te Bandi fel vagy mentve szövegértésből, te csak kötözködj tovább –ez a feladatod ...:)
Amúgy meg igazad van Bandi, tényleg sokkal kevesebbet horgászom mostanában, mint amennyit szeretnék. (Viszont van egy nagyon frankó fiam akire szinte minden időmet szentelem.) Hogy már skizo vagyok-e? Lehet, hogy igen – főleg amikor arra gondolok, hogy te teljes erővel a halászatot propagáltad akkor , amikor én minden szabadidőmet kéretlenül arra pazaroltam éjjelente, hogy jobb irányba forduljanak végre a Balaton dolgai , és a halászat végre megszűnhessen. Akkor , amikor teljes erővel néhány érintettel a hátad mögött próbálod aláásni a jóindulatú tanácsaimat, és mégis te tetszelegsz itt a hazai horgászat megmentőjeként pár ember homályos szemében. Olyankor lehet az vagyok.. Páran le akartok lejáratni, csak azért, mert azt merészelem 20 év C&R agitprop után állítani, hogy az e témában elérhető és a hazai tapasztalatok tükrében tudható legújabb infók elég okot adnak elveinket újra átbeszélni?. A jelenleg elkezdődő horgászati megújulás folyamata és alkalma elég jó pillanat és ok, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról. Na, --de ne értsd félre Bandi -- nem veled kell megbeszélnem .
Üdv --J
2015. április 28.
Hol a határ, hogy valaki köpönyegforgató vagy változni képes?
Az,, ismeretlen nevűnek,, titulált manager, aki szerint kellett a halászat, az most köpönyegforgató vagy változott?
Indiferens.
Pont a hasonló ügyek miatt lesz általános rabló-pergető tilalom.
Remélem.
Megérdemeljük.
Gratulálok!
2015. április 28.
kpista1961, Értem én, a fiúk változhatnak, mi meg köpönyegforgatók vagyunk. Logikus. Amúgy miért változnának? Az egészet nem értik, és a magyarországi horgászrend is azt az irányt követi, hogy ne változzanak. A cikkeket akkor írtam (írtuk), amikor itt még leköptek, ha visszadobtad a halat. Valószínüleg hiba volt megírni, legalábbis olyan olvasóknak, akik a Story magazin szintjén gondolkodnak. Írtam már, előbb-utóbb vége lesz a vizi vidámkodásnak. Akkor persze majd változnak a FIÚK is. Eddig is így volt.
2015. április 28.
Gondolom Bertus úr azt sem mondta, hogy annyi halat le kell vágni, mint amenyit magukat komolynak gondoló horgászaink szabályok betartásával megtettek. Biztos a szükséges mentális képességük a helyén volt, látszik a honi vizeken.

Lehet itt idézgetni, mert összejött egy külföldi horgászat vele és cikk2t öltött, e amíg a fától nem látható az erdő...

Ez a néhány gyerek még változhat, de ne köpönyegfogatók akarjanak irányt mutatni.

Elég idegesítő.

Ezen kellene gondolkodni.
2015. április 28.
Retiens , ne reménykedj. .. :)
Egy híres gondolkodó (Regan) már évtizedekkel ezelőtt ezt írta: " Morálisan fejlett az a normális felnőtt ember , aki elfogadja az állati jogokkal (stb ...)kapcsolatos társadalmi következményeket az ember és hal közötti fennálló kölcsönhatásban.
A morálisan beteg pedig az a személy, aki nem rendelkezik a szükséges mentális képességekkel az erkölcsileg helyes döntések meghozatalához. Ezen minőségük feljogosítja őket azt gondolni, hogy a viselkedésük megfelelő."
De itt e miatt az idézet miatt sem Reganra fognak haragudni, hanem ránk. De ez eleve a dolog természetéből fakad. :)
2015. április 28.
Kedves kpista1961, Örülök, hogy kivesézted a beszámolót. Elfelejtetted kiemelni azt a gondolatot, hogy Bertus barátunk életében nem mondta, hogy csökött kősüllőket kell 147 számra kirángatni a vízből, mert szabad. A Bertus cnr elve belülről fakad, nem a horgászbizniszből. 40 éve, szép csenben rakosgatja vissza a nagy halakat. Amikor ő halakat dobált vissza, a fogalom se létezett. A helyi faszagyerek-titánok negyven éve vagy horgásztak paprikáskenyérrel keszegre, vagy nem is éltek. Most ellenben hatalmas az arcuk,mert megtehetik azt, amit a Bertus. Legalábbis azt hiszik. És engem ez picit irritál. Valaki, aki életében nem mélyült el abban a gondolatban, mit is tesz a vizen, horgon tátogó élőlényekkel, ne ossza itt az észt! Klassz, hogy belinkelted a cikkünket, olvasd is el, de merülj el mélyebben, miről is szól. Ha nem jönne át, fogj te is 147 darab kősüllőt tilalom alatt, tedd fel a facebookra! Lájkolom.
2015. április 27.
http://www.profiblinker.hu/index.php?option=com_content&view =article&id=94:szelmalomharc&catid=29:irasok&Itemid=18

". ..Egy német internetes portálon elhülve olvastuk, hogy nálatok pl. a ponty évek óta védett hal. Egy darabot sem szabad elvinni a vízből. Ettől Magyarországon összeomlana a horgászvilág!

Mi több, azóta már a csuka is. Van néhány közeli ismerősöm, méter feletti csukák. Legalább hatszor akasztottam már meg őket. Jóban vagyunk. Ha fejbe vertem volna őket 60 cm-es korukban, hol lenne a nagyok fárasztásának élménye?..."
2015. április 27.
KopaszkukacN, légy erős, betiltották több országban. A cnr-t. De nem azt, amit itthon űznek. Azt azért nem tiltották be, mert fel sem merülhetett. Senki se gondolt arra, hogy idióták erényt kovácsolnak abból, hogy tököscsávóként aprítják a halak tényleg apraját.
2015. április 27.
"Amúgy tengeri halakról szólt a fáma, és arról, hogy nem volt mennyiségi korlátozás."

Amúgy:
"...A holland halgazdálkodás a természetes vizekre vonatkoztatva Európában példa nélküli. ..."
2015. április 27.
Tényleg meg kell jelenni minden frissítéskor ennek a szánalmas videonak? Ég már tőle az ország egész Európában.
2015. április 27.
Az admin továbbra is szedje össze magát! Annyira nem oldal ez, hogy rabolja a pénzemet.
2015. április 27.
Bandibácsi, Egyszer evezz ki a vízre, fogj 3 darab 16 centis süllőt, írd be (a Zsoltinak) és azonnal menj haza. Ha erről videot csinálsz, Te leszel a leghitelesebb magyar süllőhorgász ifjonc. Addig viszont élj a homályban!
2015. április 27.
Amúgy tengeri halakról szólt a fáma, és arról, hogy nem volt mennyiségi korlátozás. Mint pl. a balatoni horgászturisztikai managernél (név ismeretlen) és a bandibácsinánál sem.
2015. április 27.
.. aztán hirtelen már nem. Bocs, ez kimaradt.
2015. április 27.
Itt egy nagy okosság, már ha bemásolható:

https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rc t=j&ei=YpQ-VbqoLcPqUp3HgLgJ&url=http://sonardoctor.com/sport horgasz_szelmalomharc.pdf&ved=0CDQQFjAG&usg=AFQjCNFKp4l9uqNz IWYntHrYhB9p70HuXg&sig2=ii4EfD37YSgxu9cxAIDhIQ

E szerint nálunk kicsit tovább tartott és tart a szabad rablás mint Náluk, ahogy irogatták: mindenki ette és adta a halat.

Mi sokáig itt tartottunk amíg volt mit, illetve valamennyire itt tartunk, amíg még van mit, no.
2015. április 27.
Bandibácsi, a hosszú kommentedre reflektálva: Tényleg ezen dolgozunk itthon. DE TE ÉS PAJTÁSAID NEM. Ti viccelődtök a halakkal, mert a szürkeállományotokban nem jelentkezik a hollandiai cikkünk, a bertusi gondolat töredéke sem. Ezért én elfogadom, hogy Ti igen fasza, sikeres csávók vagytok (nem a halfogás miatt, mert hidd, el, ha Te még negyven évig pecázol, akkor se közelítesz meg) de a catch and relese fogalmat szátokra ne vegyétek! Vagy, ha igen, azonnali szájmosás! Közötök nincs hozzá. Vidám, érdekhorgászok vagytok. Ha holnaptól nem lenne cnr, Ti lennétek a bástyái. Főmuftitok a 147 darabos bajnok, tavaly még halászni akart. Hogy van ez????
2015. április 27.
Mellesleg, jó lenne, ha az admin észhez térne, mert ahányszor kommentelek, bekapcsol a hányinger, snecibajnok video. Túl azon, hogy néznem kell, zabálja az egyenlegemet. Nem kellene.
2015. április 27.
Bandibácsi, megtértem, igazad van. Holnaptól nem gyilkolászok. Nem "fogom" meg egyiket sem, csak horogra akasztom. Százával. Aztán lesz belőlem állományvédő faszacsávó, aki csupán mellesleg fotogén is lesz. Hajrá vidám fiúk, bandibácsik, balatonimanagerek, és egyebek. Miénk a víz! Még véletlenül se a halaké!
2015. április 27.
Bandi -- egy kis türelmet kell kérnem. Most altatom a fiamat, -- tudod írtam neked privát, hogyan élem az életem. --aztán éjjel megpróbálom megválaszolni a soraidat ami nem lesz egyszerű, mert nagyon hosszú és az írásod elérte a aljasságnak az a bugyrát , amire már nem nekem kellene válaszolnom hanem a barátodnak. Tudod, aki mindig figyel ...
2015. április 27.
Olvasom egy ideje a honlapot, de most hozzászólok ehhez.
Elég szomorú ez, hogy ilyenek előfordulhattak, amit Bandi néven írt egy hozzászóló, de sajnos nagyon sok, rengeteg ilyen történet van: halelhordás, amikor volt sok.
Ezek az emberek komoly horgászok (vagy annak gondplják magukat, innen nehéz megállapítani) és azzal nyugtatják magukat, hogy szabálytisztelőek, szerintem egyszerűen fel sem fogták milyen károkat okoztak.
Darabszám megvolt, etika az egy holdbéli fogalom volt. Meggyőződésem, a kicsiket csak azért szórták vissza, mert volt nagyobb...
Az ilyen megélhetési horgászoknak még például egy éves darabszámkorlátozás is fájhat, a mellett, hogy egyre kevesebb halat is tudnak fogni.
Persze ahogy látszik, próbálnak előre menekülni firkálásokkal, csak konkrétumok helyett egy nagy adag hablaty lesz tudományos munkájuk, persze ezzel nem fognak keresni.
Szóval, ami nem megy, azt nem kell erőltetni, ugye.
Erre verseny szervezésről papolnak.
Bátor, vagy botor dolog.
Ez csak egy vélemény, kinek nem inge...
2015. április 27.
oktondi te folyamatosan hivatkozol itt és máshol is hogy több országban is be tiltották már a c&r- horgászatot na de kérdem én hogy hol??
Svájc ? az esetleg ok.
De még hol?
Mert ugye a múltkor a Német bajnokságról is zagyváltál balgaságokat amiknek a végére jártam és a fele sem igaz.
Az meg ha csak a negyede is igaz amiket rólad PLETYKÁLNAK,csak téged minősít!
2015. április 27.
Egy rossz indulatú pletyka, amiket gyűlölök, mert semmire nem jók, és koránt sem biztos, hogy igazak, vagy, hogy valós alapjuk van. El is határolódom ettől teljes mértékben.
Csak azért mertem felhívni erre a figyelmet, hogy ilyen hírek is terjengenek, és Janó ha valamit mondani akar, akkor ezekre is figyelnie kéne, mielőtt megpróbál bemocskolni másokat olyan dolgokkal amiknek a helyességéről cikkeket publikált. És nem holmi fórum postokat szedtem össze, hanem cikkekből idéztem amiken felnőttem.
Az, hogy a c&r-t át kell gondolni, mert egyre több a "túlkapás" (tilalommal védett halak horgászata főleg) abban teljesen igaza van. Ezeket én sem támogatom.
2015. április 27.
Huh bammeg! Ez kemény volt Bandi. Totális KO!

Mi köze van a 2 tihanyi házikónak a harcsákhoz? Jól értem, amit olvasok?
Azért én továbbra is iszom a szakíróink és horgász celebjeink szavait és csak mélységes elismeréssel tudok rájuk felnézni! :-)))

A drávai kövön szokott az menni, hogy kié a nagyobb, itt meg hogy kié a kisebb. :-)))
2015. április 27.
Janó.
Én őszintén mondom és mindig is mondtam Neked, hogy bosszant a hozzáállásod és azért fektetek ennyi energiát ebbe az egészbe, mert egy hamis érvrendszer mentén teljesen elítélendő módon bírálsz/vádolsz embereket olyan dolgokkal amit Te is megtettél, és amúgy semmi de semmi kárt nem okoz. Nevezetesen a szabályosan megfogott és visszaengedett halak horgászatát kiáltod ki bűnnek. Ez horgászatellenes és ez engem bosszant.
Én pár sorral lejjebb leírtam, hogy igen volt, hogy több száz méretes halat fogtam és dobtam vissza egy szezonban teljesen szabályos keretek között megfogva. Ebből tudom, hogy a halaknak semmi de semmi bajuk nem lesz egy normális c&r-től. Az a pici százalék (amit te próbálsz elhitetni, hogy majdnem 100) ami mégis szerencsétlenül járt, azt észreveszi a gyakorlott ember és nem dobja vissza.
Azt is leírtam, hogy igen, lehet ezt is tovább gondolni, és írtam, hogy igyekszem a darabszámot manapság csökkenteni, és a méretet növelni. De ettől még a horgászat mint szenvedély a halfogásról fog szólni számomra. De ebbe is belekötsz.
Viszont pont tőled nem értem a kritikát.
Nem értem miért vetted ellenségeskedésnek, hogy látva a jót is a mondandódban megpróbáltam segíteni Neked, hogy értsd, ha azt szeretnéd, hogy értelmezhető legyen a mondandód értelmezhető része a c&r továbbgondolásáról, előbb arról kéne cikket írnod, hogy hogyan jutottál el abból a horgászból aki annyi idős korában mint én, 50-60-70-80 kilós harcsák tucatjait vetted ki a vizekből, de leginkább a Tihanyi kútból a barátaiddal, és a c&r csak (idézve téged) "a kis vacak 10-20 kilós" harcsák visszaengedését jelentette. Erről egy remek, bár ma már nem túl aktuális mondandójú videó is kering a youtubeon "Harcsa horgászat a Tihanyi kútban" címmel, ahol láthatjuk hogyan csináltátok.
Én elfogadom, hogy ez akkor elfogadott volt (bár etikus messze nem), és nem számított bűncselekménynek akkor, hogy ezeknek harcsáknak az állítólagos eladásából a legendák szerint 2 házat is tudtál Tihanyban építeni. Engem ez tényleg egy picit se bánt, mert nyilván túloznak a pletykák rólad, sőt lehet, hogy teljesen igaztalanok (remélem). Nem is érdekelnek, hogy őszinte legyek. Engem az érdekel ami ma van és amit ma mondasz. De ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!
Kifejezett örömmel olvasgattam, hogy ilyen múlttal eljutottatok Nyugat-Európába és ámultatok bámultatok a c&r mikre képes... Te írod Renitenssel egy cikkben:
"Szélmalomharc
K.W. és R. J. hollandiai riportja
Tisztelt olvasó! Ezzel a kis útleírással nem akarnánk ismételten felkorbácsolni a hazai horgászkedélyeket a külföldi halbőség, a kulturált sporthorgászat, és a Catch & Release gondolkodásmód már sokat emlegetett, idehaza látszólag elérhetetlen délibábjával, de már egy ilyen rövidke külföldi horgásztúra is óhatatlanul elgondolkoztatja az embert: Hogyan lehetséges az, hogy míg idehaza évről-évre egyre szánalmasabb esélyekkel indulunk rablóhalas túráinkra, addig a fejlett iparosodás minden kártékonyságával terhelt, milliós horgásztársadalommal büszkélkedő Nyugat-Európa legfejlettebb országaiban mesés körülményekkel találkozhatunk, mind a környezetet minőségét, mind a fogások mennyiségét és a kifogott halak méreteit illetően? Hogyan lehetséges az, hogy kétnapos hollandiai horgászkirándulásunk alatt több, és nagyobb halakat foghattunk, mint idehaza akár fél év non-stop horgászataink alkalmával összesen?"
És ha tovább olvasom...
"Lebotorkálunk a portára és mi is lehetne az első kérdésünk, mint, hogy jókor jövünk-e, eszik-e a hal?
Hát, elég vacak az idő, nagyon szeles. Tegnap egy belga csapattal voltam kint a vizen. Nem evett valami fényesen. – kis hatásszünet, mire mi valósággal megsemmisülünk - 54 darab süllőt fogtunk 8 óra alatt. - mondja olyan magától értetődő természetességgel, hogy szinte megtántorodunk. 54 süllő egy fél nap alatt! Ennyit, mondjuk a Dunából vagy a Drávából fél éves intenzív horgászattal se biztos, hogy ki lehetne piszkálni."
Gondolom Janó ott is kurvaanyáztatok.... Vagy nem?
Tovább olvasva:
"Bertus, Janó is én is többször horgásztunk már Hollandiában Minden alkalommal lenyűgöző méretű és mennyíségű volt a zsákmányunk. A magyarországi tendenciával homlokegyenes ellentétben - nálatok évről-évre egyértelműen javul a halállomány. Mi a csoda titka?
Szó sincs csodáról. Józan gazdasági megfontolás. Hollandiában kb. 1.800.000 horgász ostromolja a vizeket, a túristákról nem is beszélve. Mintegy 2.000 horgászüzlet foglalkoztat legalább négyszer-ötször ennyi embert. Ez nem kevés munkahelyet és pénzt jelent a holland állam számára.
Egymilló nyolcszázezer bejegyzett horgász egy kisebb országban mint a miénk? Elképesztő! És ráadásul szinte mindegyikük kezében a legmodernebb felszerelések. Hogy lehet az, hogy még van hal a holland vizekben?"
Te írod! Több tucat halat fogtál és engedtél vissza a cikkben naponta. Ez szerintem teljesen korrekt is. Ez a horgász sport. Ide szeretném, ha itthon eljutna minden egyes "egyszerű horgász".
Ezzel a cikkeddel teljes mértékben azonosulni is tudok.
A Cikk végén le is írjátok...
"Persze lelkünk mélyén mindketten egyre gondolunk: Miért is kell nekünk kétezer kilóméternyit utaznunk egy igazán jó pergető hétvégéért?"
Hát nem kéne. Ezen dolgozik sok sok ember itthon akiknek ártasz a sületlenségeiddel!
Hála nekik, ezt ma már meg lehet élni idehaza is itt ott.
De Te neki esel azoknak akiknek ez a szenvedélyük és ezt megélik? Féltékeny vagy vagy mi a fene?
Én ezt a cikket amit Te írtál, egyébként a mai napig etalonnak tartom a c&r témakörben.
De hogy a büdös fenébe fordulsz át ebből a normálisnak tűnő sporthorgász hozzáállásból abba, hogy nekimész annak aki megvalósítja azt amit évekkel ezelőtt te külföldön átéltél és itthon is szerettél volna megélni?
Te nyilatkoztad előttem állva, hogy évek óta nem horgászol a Balatonon?
Miért nem? Gondolom, mert nincs már kihívást jelentő harcsa...
De akkor mit zavar ha pár kisgyerek kifog pár tucat kősüllőt?
Akkor is járt a szád amikor a harcsás időkben 30-40 darabos füzéreket vittetek haza?
Na látod én olyat akkor se tettem soha amikor lehetett. Akkor is elengedtem őket, teljesen belső indíttatásból.
Tényleg nem fér a fejembe mi motivál...
Túl sok a szabadidőd?
Nem jön össze a peca?
Zavar, hogy másnak van sikere benne?
Nem tudsz rájönni miért?
Féltékeny vagy?
Félted a pályáid?
Vagy skizofrén vagy? (Ha igen akkor elnézést kérek.)
Komolyan nem értem...
A több országban betiltott c&r amiről hadoválsz... Totál süket duma.
Pont, hogy a nyugati országok zömében kötelező a c&r a természetes vizeken! Többek között Te is leírtad, hogy Hollandiában is hogy megy és micsoda halbőséget értek el vele több évtized alatt. Azok a külföldi barátaid, akik a mai napig százával dobálják vissza a halakat naponta! Mi is ezt szeretnénk! Ezért nem öljük meg őket.
Ne akard ezt megfúrni....
A c&r-nek ami elég új dolog, le kell ülepednie, meg kell tanulni jól csinálni, etikusan csinálni. Ebben egyetértünk.
De ha Te nekem egy rossz szót is mersz szólni, csak magad járatod le egyre jobban.
Ha össze akarsz fogni és értelmesen akarsz tenni, mindig szívesen meghallgatunk majd, de a lejáratósdit fejezd be!
Sajnálom, ha Neked nyalni kell, hogy barátkozzanak veled, nekem nem. Rengeteg barátom van akikkel segítjük egymást és összetartunk. Értük és a halakért, valamint a horgászat öröméért szálltam szembe veled ebben a vitában!
És engedelmeddel itt be is fejezném ezt az eszmefuttatást..
Innentől jövő évi tilalomig minden időm a szezonra való felkészüléssel majd a horgászattal fogom tölteni mert én azért rajongom, nem a fórumozásért.
Minden jót! Éljen a horgászat öröme és éljenek a halak!
2015. április 27.
Na, nézzük Bandi miket hordtál össze a hétvégén?
Bandi –Eddig csak úgy füllentgettél pár soronként egyet-egyet. Ez sok olvasót megtéveszthet, talán még a baráti körödből is többeket. Most már egyre pofátlanabb dolgokat írsz , melyek egyetlen sora , vagy összefüggése sem igaz. Kezd rajtad valami nagyon komolyan elhatalmasodni. Már a múltkori levélváltásainkkor is szóltam neked, hogy azért hagyom veled abba , mert nem vagy őszinte. AKKOR MÉG NYOMOKBAN HITTEM NEKED. Na, EZ MOST ELMÚLT!
INNENTŐL NE AZ ÉN „pisás gatyám „MIATT AGGÓDJ, HANEM FIGYELD A SAJÁT SZÁDAT, MIKOR, HOL, KINEK, MIT MONDASZ, MONDTÁL VELE!

Bandibacsi2013. 12. 22. 15:41:15

"Ja az északin is jártam idén 3 alkalommal. Reggel 6-8ig megfogtam ott is 40-40 kősüllőt simán partról dobálva, pont ott ahol tavaly előtt ütésem se volt. Ennyire más egyik év a másik után. Ilyet a délin nem tudtam egyszer sem összehozni, ott egy délelőtt is ráment ugyanerre. Az északin is volt hal!"


VAGY EZT NEM TE ÍRTAD Bandi??? HOL VAN NEKED A HATÁR AMI MÉG RÁFÉR AZ ARCODRA? MIKÖZBEN HAZUDOZOL ÉS JÁTSZOD A NAGY ETIKUS TERMÉSZETBARÁTOT?? ÉS NYALSZ JOBBRA-BALRA, LE és FEL! TE AGGÓDSZ AZ ÉN GATYÁMÉRT?
Pont az ilyen gátlástalan „C&R” figurák miatt , mint TE és az ilyen hozzáállás miatt tiltották végül be több országban a C&R-t!
CSAK ÍGY TOVÁBB BANDI! Írogassad csak.
2015. április 25.
Oktondi - Amíg a megszólalásaidban bomlasztasz, valótlan dolgokat állítsz, támadsz, olyanért bírálsz VALÓTLANUL embereket amit te amúgy többször megtettél, addig a "jó" része se fog átjönni a mondandódnak.
Ebben a csomagolásban pont, hogy az látszik, hogy a "jó ügy" neked csak egy ürügy arra, hogy kötekedhess, és mindenkibe beleköss és mindenkit lejárass aki nem áll melléd ebben a torz szélmalomharcban a rendszer ellen.
Értsd meg, itt emberek tenni akarnak, beszélgetnek egymással, és összefognának bárkivel aki konstruktív. Még ha picit máshogy is gondolkodik is, máshogyan is csinálja. De te mindenkire rá akarod borítani az asztalt és kész. Ez a baj a megszólalásaiddal.
Értem én, hogy a széllel szemben izgalmasabb pisálni, de utána ne csodálkozz ha pisás lesz a gatyád.
Renitens - Kb. 15 alkalommal ellenőriztek vízi rendőrök és halőrök az utóbbi években. Mindig mindent rendben találtak. Nem nagyon láttál még ilyen kajakot élőben ezek szerint. Amúgy ugye neked is van és mindig is volt csáklya a csónakodban? Janótól is megkérdezted ezt amúgy a harcsás videó kapcsán? Vagy az ő ladikjában is van akkora tárolórekesz amiben elférnek a kötelező felszerelések?
2015. április 25.
Sajnos egy évben általában 20-25 alkalommal tudok csak horgászni. Ha UL felszereléssel horgászok, a műcsali akkor is tipikusan 6+ cm. Éves szinten 10-15 darab halat teszek el. Boga gripet használok, mert rugózik és forog, az elengedett halak többségét ki sem veszem a vízből, és mindig ott van a csónakban a matrac. Ehhez képest számtalan képet, videót látok a sajtóban, ahol a "profi" nyúlkál kopoltyúba, ötször ejti le a halat, mire nagy nehezen kézzel megmarkolja, mert ugye csak úgy király. Nyilvánvaló, hogy a ritka horgászat miatt ünnepnap, amikor igazán jó étvágyuknál találom a halakat. Megbocsássatok, de kikérem magamnak, hogy valamiféle erkölcsi olümposzról szónokolva azt próbálja beadni nekem bárki, hogy ezeken a ritka alkalmakon érezzem rosszul magam és takarodjak haza. Különös tekintettel a hazai állapotokra úgy általában.
2015. április 24.
Renitens Oktondi, igazolnátok magatokat privátban...?Én nem tudlak így beazonosítani benneteket, bocsi...Egész nap csónakot festettem olaj kátrány stb, nem fog az agyam rendesen..Köszönöm..
2015. április 24.
Megpróbáltam igyekeztem, de úgy látom hiába való volt...
2015. április 24.
Bandibácsi, csak hogy picit lazítsak a témán, volt a kajakban csáklya? Mert az egyik sporit itt Bmárián megbüntették vizijármű és csáklya kapcsán:))))
2015. április 24.
Bandi --olyan szépen leírta neked Magnum is,hogy le a kalappal. --azt se érted? Én már nem tudom neked jobban, szebben leírni...
2015. április 24.
Janó... olyasmikkel vádolsz amiket sosem követtem el, és ami miatt én is és a barátaim is felszólalunk folyamatosan. És olyan dolgokat emlegetsz amik 10 évente egyszer fordulnak elő itthon, és amit 5-6-7 éve még publikáltál hogy veled is megesett külföldön. Ilyen az amikor az ember életében először fog több tucat méretes süllőt. Velem még sosem fordult elő a Balatonon, 7 darab volt a legtöbb. Egyszer egy tározón előfordult. Ahogy veletek is külföldön, és reklámot is csináltatok belőle, ellentétben velünk. Ezt az információt, hogy egyszer volt ilyen, egy hasonló posztból veszed, és senki soha nem kérkedett ilyesmivel. Nem véletlenül! A ti cikkeitekben van egyedül ilyen horgászat leírva. Ne legyél álszent.
Örülök neki ha a videóim annyira lekötöttek, hogy a téli ruhától a rövid nadrágig úgy tűnt mintha egy nap alatt történne minden. Pedig egy év munkája az a 20 hal amit látsz, és csak a halak tizede kősüllő, pusztán érdekességképp. És nem véletlenül.
Megnyugtatásul közlöm, a saját magam által megkeresett pénzből és a magam által megszerzett tudásból jött össze az egész anyag. Soha senkim nem horgászott, soha senki nem támogatott (egy kölcsön kamerát és egy marék támolygó villantót leszámítva) és a videóim előtt pergető horgász barátom se volt. Teljesen egyedül nyomtam a kajakos időkben és magam jöttem rá mindenre. Én és a fejkamerám. De ez már a múlt.
Amikről manapság csinálhatnék videót, teljesen más kaliberű süllőhorgászat lett volna, de nem lett. Ez se véletlen.
Amiket a c&r-ről írsz érthető és elfogadható és egyet is értünk, de jó volna ha megválogatnád a szavaid és olyan dolgokat állítanál amiket tudsz, és nem amiket gondolsz rólam.
És magáról a c&r-ről is... Ki fogja eldönteni, hogy mi az a c&r ami elfogadható és ami nem? Nem állíthatsz mindenki mellé egy bírót. És innentől horgászként nem írhatsz le helyeselve olyat, hogy "világhírű kutatóintézeteknek az állításait a C&R cselekmények kétes etikai, morális és halbiológiai összefüggései" mert ezzel a horgászat mit tevékenység létjogosultságát kérdőjelezed meg. Ez a sötétzöld nézet a horgászatról. Ettől félünk, és ezért van sürgősen szükség arra amiről te is beszélsz és én is vallok, hogy helyre kell rakni pár srácot akik azt hiszik a c&r feljogosít a baromságra és a gusztustalanságra.
Senki nem hirdette ezt se és se a barátaim. Nagyon mellé lősz és szarul esik ha ezt akarod ránk sütni.
Viszont azok a kutatások amik am blokk a c&r-t mint jelenséget károsnak kiáltják ki, egy olyan közhelyet állítanak be bűnnek, miszerint a horgászat káros.
Tudjuk... és nem minden hal éli túl sajnos. SAJNOS!! Ezt is tudjuk.
De hidd el pár ezer vízen töltött óra után tudja az ember mivel dobáljon, hogy ne legyen gond, látja az ember (te még jobban látod, mert sokkal többet voltál vízen mint én), hogy melyik halat írja be a naplóba és szúrja tarkón, ha szerencsétlenül akadt és csórikám és nem élné túl. És igen, 20 percig mozdulni se tudok amikor benne hagyok egy csalit egy halban, mert behúzza valamibe és megtépi a 45-ös nanofil előkém, annyira bánt. Igen nekem is van hal a naplómban, ezt se jól tudod. Sőt olyan nap is volt amikor az első kettőért mentem ki és befejeztem a horgászatot fél óra után, és süllőt sütöttünk a barátokkal délután. Hűtőből halat szerencsére sosem kell elővenni ha enni akarunk és tökön is szúrnám magam ha halat lefagyasztanék valaha is. És erre büszke vagyok.
A többi aminek semmi baja, és minden klappol, vígan élhet tovább. És él is. Ezt se vitassa senki. 100%-ból 1-2% talán a kedvező jelek ellenére mégsem, de Isten bocsássa meg ezt nekem a maradék 98% elengedésének, és minden igyekezetemnek a fejében.
Ennél többet, és annál, hogy minden felszerelésem és módszerem úgy alakítom ki, hogy a lehető legkevesebbet ártsak a halnak, csak akkor tudnék tenni, ha nem mennék ki horgászni, vagy ha kimegyek, idő előtt abbahagynám. Ezt viszont nem szeretném.
Otthon maradni nem áll szándékomban a horgászat helyett, mert a szenvedélyem. 1-2 óra után abbahagyni se szeretném, és végképp nem kötöm a horgászataimat kifogott halak számához. Ahogy senki sem a c&r világban.
Az egy nagyra vadászás reményében a kicsiket békén hagyni viszont egyre gyakrabban megesik, mint bárkivel aki eljut egy szintre, és sokszor inkább egész nap nem fogok semmit.
Az, hogy méreten aluli, tilalommal védett, ívó halakat nem csesztet az ember olyan dolog ami hamar beérik az ember fejében. Mondjuk a 3. alkalommal amikor rájön mire képes az UL bot.
Igen, támadható az UL, mert alkalmas erre, de normális ember kezében jász, domolykó, kősüllő, sügér és bármelyik méretes halunk, a süllő is megfogható vele.
Az én UL boltommal 4 kilósig fogtam halakat, és 2 kiló felett is vagy 20 darab került bele egy szezonban. Méreten aluli hal ha 10 darab akkor sokat mondok! Nem szükségszerűen kell hülyének lenni vele. És köszi, de ne vádolj evvel.
Na örülök, hogy eljutottunk egy szintre, de kérlek szépen ne vádaskodj alaptalanul, mert nem fogod érteni miért határolódnak el tőled azok akik ismerik az igazságot.
Az elit szót bár megtisztelő, kérlek ne használd ránk. Bár mindenünk a horgászat, és az, hogy minél több hal legyen a vízben, de a ti tudásotok a vízről még mindig titeket emel az elitbe és mi csak a lelkes ifjúság vagyunk mellettetek maximum.
Ti is voltatok ennyi idősek. Biztos bántottak is az öregek, de nem kell mindent tovább adni. Sokkal jobb lenne a kapcsolat, hidd el, és együtt sokkal többre mennénk mint párhuzamosan, egymást szapulva.
2015. április 24.
Egy ismerőstől hallottam ezt a polemizálást, próbálom követni, de sok az egymás melletti elbeszélés, akár még érdekes is lehet.

Egyet hadd kérdezzek csak a tisztánlátásom miatt.

Ezek milyen csoportok?:
"...És persze azok a nagyon ügyes horgászokból álló nagyhangú amúgy kicsi csoportok, akik azzal kérkednek, hogy mennyi halat fogtak ki és eresztettek vissza egy adott napon, vagy évben, miközben a fogási naplójuk évek óta ÜRES!"

Kérem PONTOSAN megnevezni, a tisztánlásom miatt.

Előre is köszönöm.
2015. április 24.
ELNÉZÉST A BLOG OLVASÓITóL, de kénytelenek vagyunk a C&R nemes eszméi ,a híres kinti barátaink és a saját magunk védelme érdekében megkísérelni megértetni Bandikkal néhány fontos dolgot.
Bandi – olyan hosszút írtál és annyira el vagy tévedve, hogy szinte reménytelen itt megvitatni az egészet. Tételesen minden mondatodra két újabbal kellene válaszolnom. Ez itt nehezen fog menni. Pont ezért próbáltam, próbáltunk néhányótokkal magánlevelezésben beszélgetni erről. De sajnos veled csekély sikerrel. Ezért is maradt abba, végül én feladtam -- reménytelennek láttam minden szempontból...
Ugyan azért, amiért itt sem fog menni. Ugyanis minden mondatod mellébeszélés, tudatos félreértés, hazugság, és önfényező magamutogató helyezkedés.
Miért nem örülsz inkább annak, hogy azoknak az itt lévő horgásznak –akiknek szívügye gondolkodni is a horgászaton – sikerült itt egyetérteni valami nemes dologban. Miért nem örülsz annak Bandi, hogy a Mohosz is végre a halak, a vizek mellé állt és nem a biznisz oldalra? Miért keversz, fikázol, rágalmazol, most már egyre szélesebb , már határon túlra nyúló körben, csak azért, hogy bebizonyíts valamit, amit te is pontosan érzel , hogy helytelen?
Elöljáróban szögezzük le Bandi, hogy ez az egész történet nem rólad és rólunk kellene, hogy szóljon, hanem csak arról a téves C&R értelmezésről, ami szerintem , szerintünk idehaza egyre nyilvánvalóbban megnyilvánul, sőt, teret látszik hódítani.
A téveszme pedig nagyon röviden a következő: A C&R normálisan annyit jelent, amennyit lejjebb a KRESZ példában leírtam.
Ezzel szemben idehaza egy sehol nem látott szabályozási anomália okán kialakulni látszik egy tendencia, amely az egész hazai horgászatot szerintünk veszélyeztetheti. Ezt a téveszmét pedig leginkább te és azok terjesztik teljes erővel, akik a C&R nemes eszméjét egy gátlástalan, korlátlan , öncélú szórakozásnak hiszik, és ezen elképzeléseiket minden létező fórumon terjesztik is. Ehhez társul még az az „apró” kis gond, miszerint idehaza a „kifogás”, a hal megfogásának definíciójából adódik. Ez pedig nem szól másként, mint: „6. hal kifogása: a halnak és más hasznos víziállatnak a halászat vagy a horgászat során történő megfogása és a vízbe vissza nem engedése.”
Tehát , a törvényalkotó idehaza –egyedülálló módon --abba az irányba tolja a hazai horgásztársadalmat –tudatosan vagy véletlenül --amire példa nincs Európában –miszerint , mindenki, bárki, akinek engedélye van, annyi halat foghat pusztán öncélú élvezkedésből, amennyit csak akar, ha azokat visszadobja. Miközben a hazai vizeink általában súlyosan halhiányosak. Ennek messzemenő következményei vannak és egyre inkább lesznek a hazai horgászati morálban és etikában és a halállományban is. Főleg akkor, ha olyan közismert horgászok, akik gyakran jelennek meg különböző médiákban ezt a téves hozzáállást propagálják, és gyártanak hozzá e cselekedetet felmentő ideológiákat. Ugyan ezek –az amúgy leginkább a horgászat üzleti oldalán érdekeltek két szerintem nagyon veszélyes és hamis állítást és eszmét terjesztenek , mint pl. --hogy a hazai halhiányt azok a horgászok okozták és okozzák, akik szabályosan ugyan, de elviszik a fogásukat, mert meg kívánják a zsákmányukat enni, --a másik ilyen – miszerint a visszadobott halaknak soha semmi baja nem lesz a kifogás-visszaeresztés „játék” során. Ezeknek a hamis ideológiáknak a terjesztésében legnagyobb szerepe úgy tűnik idehaza pont azoknak a szereplőknek van, akiktől azt várnánk mi átlag horgászok, hogy a lehető legpéldamutatóbb módon csinálják, mutassák, mondják, sugallják,stb, amire valóban szükség lenne idehaza. Az pedig többek között a helyesen értelmezett C&R !!! Mert a rosszul értelmezett szabályozattlan az rosszabb, károsabb lesz, mint szinte bármi! Az egyik ilyen félreértelmező nagymester pl. többek között te vagy Bandi. És persze azok a nagyon ügyes horgászokból álló nagyhangú amúgy kicsi csoportok, akik azzal kérkednek, hogy mennyi halat fogtak ki és eresztettek vissza egy adott napon, vagy évben, miközben a fogási naplójuk évek óta ÜRES!
Teljesen nyilvánvaló számomra, hogy senki nem akar rosszat a hazai horgászatnak, a halaknak a természetnek . (neked is , nektek is ezt kellene tudni feltételezni rólunk) Fel sem merül bennem, és senkiben sem, hogy te, ti, rosszat akarnátok. Azonban lásuk be, nem lehet jó üzenete egy olyan videónak, egy olyan írásnak, riportnak, versenynek, bárminek, ami a horgászat alapvető etikai és törvényi pilléreit bontja le, értelmezi újra, értelmezi félre önös érdekei miatt!! Itt ez a blog is a tőserdői ügy kapcsán csak erről a félreértésről szól. Erre bejössz te, aki nyilván nagy halbarát, versenyzésbarát ember vagy , helyezkedsz, udvarolsz jobbra-ballra, és elkezded relativizálni a dolgokat, holott nyilván tudod belül, hogy vállalhatatlan az , ami Tőserdőben történt. (ezért is határolódott el ettől jó érzékkel maga a MOHOSZ pár prominense is)
Ezt a blogot olvasgatókat is félrevezetve olyan hamis állításokat , sugallatokat írsz –ráadásul 6-7 évvel ezelőtt megjelent egyik kiszemel cikkünkről –amit a jelenlévők 90%ban nem is ismernek. Nem is emlékezhetnek már annak fontos részleteire . Ennek ellenére azért vegyük sorra néhány rágalmadat, hátha ebből is átmegy valami neked, hátha belátod, hogy a komplett veszélyes az irány, amit te és e hangos csoport erőltet főként öncélú anyagi és egyéb privát horgászati szokásainak élvezeti érdekeinek kielégítése okán.
Akár hiszed akár nem, a cikksorozat további részei pont azzal kívántak volna foglalkozni, amit hiányolsz. Jelesül, hogy hogyan kellene bánnunk a halakkal azért, hogy minél több életben maradhasson. Hogyan lehet hasznos a C&R eszme, és hogyan káros. Csakhogy ilyen tartalmú cikkek megjelentethetetlenek olyan közegben, ahol a leghangosabb „elit” minden fórumon és írásában azt terjeszti és bizonygatja, hogy a halak úgy általában, --de még a süllők is -- mindent kibírnak, felesleges, és lehetetlen. Te is ezt a követ fújod. Érthető. Nem is nagyon tehetsz mást , hiszen egy rakás olyan felvételt tettél közzé, ahol számolatlanul fogsz és dobálsz vissza -- mondjuk több méter távolságból és magasból -- süllőket, köveseket. Nem is tehetnek mást, hiszen ha elfogadnák azoknak a világhírű kutatóintézeteknek az állításait a C&R cselekmények kétes etikai, morális és halbiológiai összefüggéseit amiket a cikkeim taglaltak, akkor nem rendezhetnének tilalmi időben versenyeket. Akkor büntető pontot kellene érnie a méreten aluli hal fogásának, vagy mondjuk nem árusíthatnának tömegesen miniatűr pergető csalikat egy olyan országban, ahol emberemlékezet óta nem illik direkt méreten aluli halakra horgászni,- és sorolhatnám napestig mi mindent nem tehetnének. Viszont ma már ezt is lehet itt nálunk, mert nem is számít kifogottnak semmi , ha valaki visszadobja szerencsétleneket.
Nehéz azt jó szándékú tanulni vágyásnak érteni, amikor tételesen olyan állításokkal, eszmefuttatásokkal jössz Bandi,amik mindenáron azt akarják rólunk bebizonyítani, hogy mi, én a C&R ellen vagyunk, és a húshorgászat mellett agitálunk. Nem emlékszem már szó szerint a Holland cikkünkre, de biztosan tudom, hogy nem írtunk benne olyat, hogy mi , vagy mások fejenként hányat fogtunk. Mellesleg a világ egyik akkor leghíresebb horgásza és a vertikál csalik feltalálója promótálta számunkra, mint újságírók számára a legújabb műcsalijait.
Kifogásolod , hogy a kedvenc témánk a 100 darab meg 148 darabos süllőfogásaitok esetén lovagolni.
Igen ciki. És főleg az a ciki, hogy ti magatok hirdetitek ezt ahol csak tudjátok. Miközben olyan pozícióban vagytok, ahol a halfogás kiváló ismerete és képessége teljesen természetes , nem is kérdés. Ellenben az, hogy ti mit üzentek a fiataloknak és mindenkinek ezzel -- az szerintem nagyon ártalmas. Ugyanis az üzenete ennek nem más, mint amit a KRESZ példámban alább leírtam. Gyertek, emberek, menjen mindenki a sárgában, mert az nagyon jó buli! (?)
Miközben a legutóbbi cikkeim azt kérik csupán, hogy tegye fel magának mindenki a kérdést, ugyan miért gondolták Európa leghíresebb gondolkodói, tudósai és kormányai, egyetemeik, és professzoraik, hogy a teljes és önkéntes C&R-t be kell tiltaniuk? És láss csodát, 30 év elteltével pont itt mi idehaza láthatjuk élesben, mi történhet akkor, ha valakik át akarják állítani a villanyrendőr lámpáit csupa sárgára? Szóval –szerintem ne piszkáljátok a haverjaiddal a lámpát! A C&R nagyszerű elvből divatos hóbort, versengés és minden kórság lesz máskülönben idehaza, csak az nem, ami eredetileg akart lenni. Nem divatos darabszám-háború a C&R etika! „Csak” csendes tisztelgés a természet és a halak előtt.
2015. április 24.
Na végre beszélgetünk!
2015. április 24.
Igli -- ez az egész esküszöm nem személyes trendiségi kérdés. Renitens és én sem vagyunk sötétzöldek, sőtt, éppen azért próbáljuk a rossz irányokra felhívni a figyelmet, hogy lehessen itthon még sokáig horgászni. Mert vér komolyan azt gondoljuk, hogy ha a hazai horgászat nem tart lépést etikájában, moráljában az uniós ( inkább kultúráltat kéne írni) trendekkel, akkor nagyon könnyen kikezdhetik , céltáblájává válhat a sötétzöld szervezeteknek. Amit nem kell gondolom elmesélnem, hogy mivel járhat ...
2015. április 24.
Igli, sajnálom ha nem érted mi ezzel a probléma. Azért azt ugye belátod hogy ekkora tömeg nem zaklatja őket nap mint nap normál körülmények közt, és a versenyzők hatékonyabbak is a megfogásukban mint a hétköznapi pecások.
Elbeszélünk kicsit egymás mellett. A versenyzők a horgászvilág közszereplői. Nekik kéne példát mutatni a többieknek, erre megrendeznek egy ilyen versenyt. ezek után hogy magyarázod el egy "Pistabácsinak", Jóskabácsinak" hogy miért probléma ha ő is ezt teszi? Az utolsó bekezdésedre csak azt tudom mondani hogy az meg a ló túloldala. nem kell végletekben gondolkodni, mert a "mindentkifogokamiélésmozog", meg a "kisemmegyekhorgásznimertbántanámőket" között szerintem még rengeteg variáció van. Ezen túl pedig csak ismételni tudnám magam. Ez egy védhetetlen, elhibázott lépés volt a szervezőktől és a résztvevőktől egyaránt. Nem tudok hozzá gratulálni mert ez nem horgász teljesítmény. Én kérek elnézést a pergető horgászok nevében ezért és elhatárolódom az ilyen viselkedéstől.
2015. április 24.
emcse!

- az ívás sikerességének sok összetevője van (víz összetétele, szél, gomás fertőzés, planktonállomány, stb), ami miatt itt valószínű, hogy nem marad meg az ivadék (ezért nincs - gondolom- fajlagos tilalom)
- ha nincs tilalom, a helyi erők egész márciusban, áprilisban minden nap zargathatják őket, s ha megfogják, általában haza is viszik. tehát nem az a pár óra "zaklatás" teszi tönkre a jövőt, amit a versenyzők elkövetnek. pláne, hogy a süllő nem igazán versenyhal, kevesen horgásznak rá célzottan az ilyen megmérettetéseken
- a kis balin valóban sérülékeny, ahogy a többi kis hal is, s bizony nem csak versenyeken fordul elő a megfogásuk. (nagy csalikkal ritkábban fognak, de néha arra is beesik egy-egy)
- a snecit azért hoztam fel példának, mert az is egy gerinces, érző élőlény, csak mivel (emberi szempontból) gazdaságilag jelentéktelen, így se tilalom, se kíméletes bánásmód, se semmi nem jár neki.

Ha az ultraszuperhiper halvédők majd egyszer azt mondják: nem horgászom többé, mert a saját szórakoztatásom más élőlényeknek fájdalmat, szenvedést, kellemetlenséget okoz, na akkor majd hitelesebben képviselhetik az elveiket. Addig ez nem más, mint a nagy megvilágosodásuk közepette trendinek látszani. :))
2015. április 24.
Igli!
abban igazad van hogy Tősön nem volt fajlagos tilalom, ugyanakkor a kifogott süllők többsége nászruhás hím volt, ami őrzi a fészkét, vagyis őrizné ha hagyják. enélkül az ikrák elpusztulnak. Ha nem pont akkor, a fogás helyén mérlegelik és helyezik vissza akkor valószínű hogy nem is áll vissza a fészekre. Annak a szaporulatnak lőttek. Egy olyan vízben, ahol azért nincs tilalom mert elvileg nem szaporodnak, nyilván semmi szükség nincs egy fészekaljnyi süllő ivadékra... Segíts már légy szíves ezt az ellentmondást megnyugtatóan tisztázni.
A kis balinok is elég sérülékenyek, pont mint rokonaik a keszegfélék. Azért meredek lenne azt állítani hogy nekik jót tett hogy kézről kézre jártak, meg szákba be, szákból ki. A méretes példányokat is megviseli ez, de a kicsik erre még érzékenyebbek. Igazad van a snecis példával, de, azt is elítélem, csakhogy a ragadozókkal ellentétben az ívó sneciket nem lehet megfogni pusztán az agressziójukra alapozva, illetve ezek a halak nem őrzik az ikrákat ívás után. Másodsorban ennek a videónak a témája egy pergető verseny.
Mielőtt álszentnek tartanál: Ha én egy helyen megfogom a második méreten aluli halat azonnal odébb állok, ezt többen is igazolhatják akik horgásztak már velem. Nem azért mert erre köteleznek, hanem mert ezt kívánja az etika. Valóban nem büszkélkedhetek 30-50 darabos napi fogásokkal, mert ezt méretes ragadozó halakból szerintem csak speciális körülmények közt lehet itthon produkálni (Pl: vízeresztés Tisza-tó). Cserébe viszont a zsákmányom túlnyomó része értékelhető méretű (értsd bőven méretes) és sok esetben akár kapitális is. Lehet ezt szelektálni. Persze a verseny körülmények mást kívánnak meg, de nem kötelező versenyezni. Nem minden versenyző van megbélyegezve, csak azok akik ilyenben hajlandóak részt venni, és az önös érdekük miatt veszélyeztetik az ívás eredményességét plusz egy serlegért ami majd fogja a port a polcon.
2015. április 24.
Bandi...!

Reméltem hogy így fogod fel. Itt jót vagy jobbat akar mindenki.
Hidd el nem leszel nagyobb pergető horgász, ha egy ilyen enyhén kifejezve "nem etikus" nem jó időben, tilalom alatt rendezett versenyen részt veszel.
Normál esetben kajakoznál egy jót , ekkor, és te se pecáznál.
Látod ez jó példa mutatás, hogy ivás alatt pl nem horgászol nem versenyzel.
Addig van csak ilyen verseny, míg van annyi résztvevő, amennyi miatt még "MEGÉRI" az üzleti érdek miatt csinálni. Nem kell benne részt venni. Nem kötelező.

Azt is lásd be, a sok kis kősűllő rángatás se jó. Igaza van itt annak aki azt írta, ha megvan az a pár db amit megennétek, tedd el nyugodtan szabályosan fogtad stb és fogyaszd el egészséggel. Jobb mintha azon gyakorolni, megdöntsd a tegnapi 87db rekordot...! Ha ennyire c&r párti vagy, szereted a halakat. Rá is jössz, miről írnak itt sokan.
Sokkal jobban fognak tisztelni becsülni, ha ezeket a dolgokat megfogadod és elkerülöd.
Ezek a hal felrángatások se belőlem se másból nem váltanak ki jó érzést. Neked szórakozás de a halnak sose az. Mindig az életéért küzd. A küzdelem alatt szerezhet olyan nem látható sérüléseket amikbe bele pusztulhat. Ezért is jobb, ha mérték van tartva a fogásban és a fogyasztásban is....
Van egy nehezen megtalálható arany közép út. Nálad úgy érzem ezt sikerülni fog meg találni, mert érdekel a téma, foglalkozol avval, mi a helyes mi a nem helyes.

Oktindi és renitens védelmében annyit. ..: mindig mások a folyamatosan változó társadalmi elvárások...Valamikor büszkén feszítettek egy fára felhúzott 70 kilós harcsa mellett, ma már ez tilos. Sokszor rekord listákon vagy horgász újságban. Tudják ma már ez nem helyes. Szerintem szeretnék ha az ő hibájukból okulva tanulva mi se ennénk meg minden halat, de nem is sebeznénk össze szórakozásból, nem kínoznánk őket, és nem lennénk szélsőségesek...! Az nem jó senkinek se.

Ezekből az eszme cserékből Bandi amit helyesnek gondolsz, azt fogadd meg. Evvel is elősegítve a személyes fejlődésedet. Ez tisztelem benned, te szeretnék fejlődni.

Mindenki fejlődik. Mindenkinek vannak tapasztalatai, tanulj az idősebb sporttársainktól. Az is egy nagy lépés, ha nem esel a régmúlt hibáiba bele. Ezt szeretnék ők is. Én így látom. A múltat nem lehet megváltoztatni. De a jövőt egymást segítve lehet formálni.

Sok sikert. .!
2015. április 24.
Sziasztok!

Eddig olvasgattam csak az itt folyó vitát, de most hozzá is szólnék, mert néhány gondolat nem hagy nyugodni. Kezdem azzal, nem tisztem megvédeni a szervezőket és a versenyzőket, mert azt egyrészt maguk is meg tudják oldani, másrészt én ehhez "senki" vagyok. A versenyek időpontja valóban támadható etikailag, de azt azért tudni kell, hogy Tőserdőn nem volt fajlagos tilalom a ragadozó halakra (valszeg, mert nincs értékelhető természetes szaporulat), s ha netán van is ívás ott, az a csukát már nem érintette, a kifogott balinok között meg talán egy sem volt ivarérett még. Egyedül talán az a termetes süllő volt olyan, amelyik leginkább érintett lehetett a dologban, de baja annak sem esett. A 2. forduló, Faddon, szintén beleesett néhány faj tilalmi idejébe, de mivel ez már az április második fele, talán itt sem okozott kárt a halak kifogása. Főleg amiatt sem, mert az 59 halból csak néhány darab volt a süllő és a sügér, ami ELVILEG még érintett lehet az ívásban, a többség csuka volt. Egyébként a verseny pontozási rendszere a nagyobb méretű halak kifogására ösztönöz, de az összetett eredménynél nem mindegy, hogy egy-egy versenyen ki, hányadik helyen végez, s ez sarkallhat arra versenyzőket, hogy néha kisebb hallal biztosítsák maguknak a nullázás elkerülését. Sok ilyen -nem pergető- verseny van, ahol az apró halak hozzájárulhatnak a végső sikerhez. S ha már annyira "etikázunk", mondja már meg valaki, mennyivel korrektebb küsz vagy dévérívás idején finomszerelékkel horgászni!? Azok a halak nem érdemelnek védelmet, csak mert a rabló halak a kedvenceink, s csak ezeknek a fajoknak a megfogásán akadunk ki? Egy kis küsznek is éppúgy egy élete van, éppúgy érez fájdalmat, mint egy kis balin, csak utóbbit "hasznosnak" tartjuk, sneciből meg "van elég". Azért ez faramuci hozzáállás azok részéről, akik egy-egy faj esetében elvakult halvédők, másik fajoknál meg azt mondják, az számukra közömbös. Mindenki csak a saját érdeke alapján osztályoz, s ezért is van az, hogy aki nem versenyez, az a versenyzőket ócsárolja, megbélyegzi, aki nem szakír, az fitymálóan nyilatkozik azokról, akik megosztják a gondolataikat, aki visszaengedi az összes fogott halát, az már-már kannibálnak titulálja azokat, akik horgászat révén akarnak hozzájutni az egyik legértékesebb táplálékhoz. (zárójelben jegyzem meg, a tenyésztett és üzletekben kapható halak szenvednek legtöbbet, mire az asztalra kerülnek). Szóval nem fekete-fehér a horgászat sem, de arra azért nem árt figyelni, ha egyszer sötétzöld lesz, akkor már nem kell vitáznunk azon, a verseny spotszerűbb-e, vagy a saját szórakoztatásunkra kitalált hobbi pecázás.
2015. április 24.
Magnum. Igen.
Mértékletesség, párbeszéd, egymás tisztelete. Amit te te egyébként jól csinálsz és bírlak is érte.
De kinyílik a bicska a zsebemben amikor beszólnak, miközben más mocskát takarítanád éppen el.
Oké mindenki hibázik életében, aztán gondolkodik és javít rajta. Meghallgatja a bölcseket és tanul. Ez természetes.
De nem úgy kéne tapasztalatokat átadni, hogy nekimegyek azoknak akik épp jó szándékkal próbálnak fejlődni és tenni valamit.
A befőtt is el tudja tenni a nagymamát ám.

Abban azt hiszem nagyon sok ember egyetért, hogy a fenti verseny időpontja egy rossz döntés volt. Én legalábbis ezt gondolom.
De most mit kell ebből forradalmat és népirtást csinálni? Álljunk már meg egy szóra...
Jövőre átgondolják és nem így lesz . Pont.
Ettől még emberek voltak és azok is maradnak.
2015. április 24.
Lehet itt irkálni mindent, de az elképesztő baklövés volt, mind a rendezőktől, szponzoroktól, résztvevőktől, hogy tilalmi időben versenyt rendeztek, azon részt vettek. Az "indok ívás után nem lehet fogni", hűha, nagy a kihívás akkor nem rendezünk versenyt, vicces. A C&R témához csupán annyit, a szponzorok megnézhetnék milyen emberekhez adják nevüket, pénzüket, a rendezőknek külön gratulálok a csónakos mérő ("versenybíró", ráérő haver, stb.) ember kiválasztásához. Egyébként rengeteg pergetett halat visszaengedtem sérülés nélkül, nem emlékszem, hogy elpusztult volna közülük. Tehát, ha a mérésig nem pusztul el (ilyen vízhőfokban kicsi az esély rá) akkor pontyzsákban szépen túléli, ezzel nincs baj.
2015. április 24.
Ennyi erővel kiírhatod renitens és Oktondi nevét is...

Én nem ítélem el őket, ha felismerték, nem teljesen helyes, vagy helyén való, amit régen csináltak..

Egy biztos se az elvakult C&R se a mindent viszek szemlélet nem megfelelő irány, a mértékletes saját célú halfogyasztás lenne a járható út, és az, ha jön a hal, megállja az ember a kvótája erejéig, teszem azt pl teleépítés után ha megvan a 2 db pontya, menjen nyugodtan haza, ne fogjon még a szákban lévő mellé 10 db-t, a C@r égisze alatt tevékenykedve, úgy is elengedem, úgy se tartom meg jelszóval, (mert nem is teheti!), mert bár nem tiltja semmi, mégis megteszi..Összesebezve evvel a halakat..
Persze keszegezés közben teszi, mert a 2 ponty mellé még kell, nagyon de nagyon kell az 5 kiló keszeg, meg az alaplének való, stb, de ....
Erre nálunk már hoztak rendelkezéseket, hála istennek..!


Vannak bajok minden felé, ez tény, horgászok között is..
2015. április 24.
Renitens, Oktondi...
Ha az általunk is nagyra becsült Uli Beier vagy Bertus Rozmeier barátotok fog és enged el éves szinten több ezer süllőt, az igazi sporthorgászat, viszont ha egy magyar srác 100-at az vérlázító állatkínzás? Miért nem őket oktatjátok ki először?
Ha ti vagy barátaitok mentek el a Radutára 160 süllőket megfogni és elengedni, az sport, de ha egy magyar srác csinálja kinn vagy itthon az ciki?
Ti sokkolódtok le amikor kimentek és fogatnak veletek 8 óra alatt 50-nél több süllőt, és ti írjátok le, hogy itthon ez utópia? De ha mégis sikerül valakinek (nem nektek) akkor az egy alávaló gazember?
Nekem inkább féltékenységnek tűnik és nettó rosszindulatnak.
És nem sározni akarlak titeket, és nem álnéven, arc nélkül írt fórum kommenteket szedtem össze. Ez a Ti saját PUBLIKÁLT és vállalt munkásságotok amit bárki megtalál a neten és elolvashat.
Amin felnőttünk, és amiért tiszteltünk benneteket!
2015. április 24.
Urak. Nem sároz itt senki senkit, de tegyük már helyre a dolgokat.
Oktoni - Én nem provokállak, ellenkezőleg. Teljesen normálisan megkerestelek privát úton, hogy elbeszélgessünk róla, hogy mit és hogyan látsz a c&r körüli etikai dolgokkal kapcsolatban, mert érdekelt. Érdekelt, mert én kifejezetten vallom a c&r elveket és pont azokon az írásokon nőttem fel amik a Te és Renitens írtatok, és számoltatok be róla, hogy micsoda felismerést tett a holland horgász társadalom a második világháború után amikor kidolgozták a halgazdálkodási törvényeiket és kialakították azt a c&r-en alapuló horgász kultúrát ami 1,8 millió horgászt képes úgy kiszolgálni, hogy egyes horgász versenyeken 100db körüli süllőket fognak meg és engednek vissza a jobbak, és Ti is ott olvadoztatok, hogy részetek lehet ilyen horderejű horgászatokban. Gondolom ez nem sározás és nem titok, mert egy hivatalos cikk, és semmi valótlant nem állít. Ugye.
Szerettem volna Veled, mint kompetensnek tűnő személlyel elbeszélgetni róla, hogy a c&r-nek mégis hogyan és merre kéne fejlődnie, és szerettem volna ha elmagyarázod, hogy az én tapasztalatommal ellentétben egy tudatosan, kíméletesen megfogott hal visszaengedése közben mik azok a körülmények amik számítanak és hogy lehetne még jobban csinálni. Elég sok próbálkozás után semmit nem hoztunk ki ebből, semmi de semmi újat nem tudtál mondani. Csak azt, hogy kvázi nekem estél és a barátaimat mocskolod. Érthetetlen, és nem hiszem innentől, hogy őszinte szándék vezérel. Ha az vezérelne, tanulhattunk volna tőled valamit.
Érthetetlen hogy nekünk esel ugyanis pont a mi közösségünk van felháborodva, hogy vannak olyan kis pöcsfejek akik ilyenkor süllő fészken csukáznak az északi parton, vagy itt Budapesten UL-eznek április végén, amikor a nagy támolygó kanalat le se veszem hetekig. Pont minket találtatok meg és mostok össze ezekkel az arcokkal akiket próbálunk NORMÁLIS HANGON jobb belátásra bírni és kikupálni, úgy ahogy magunkat kikupáltuk?!
Kedvencetek Renitenssel a 100 süllős példa. Nektek mennyi volt életetekben olyan horgászat amin 50 darabnál több süllőt engedtetek szabadon? Ja hogy ez kiderült, hogy nem jó a halaknak és tovább fejlődtetek? Ez mondjuk nekünk új infó... Akkor miért nem arról beszélgetünk, hogy hogyan kellene tovább gondolni mindezt? Egy ilyen beszélgetésből azt hozzátok ki, hogy aki ilyet tesz az alávaló? Elképzelhetetlen, hogy mondjuk ahogy én is, átgondol az ember dolgokat és tavaly már csak 15 centi feletti csalikon akadt fenn kősüllő egész szezonban,mert igyekeztem szelektálni? Te úgy kezdted a horgász karriered, hogy a csúcsán voltál az etikának?
Amikor a balatoni harcsázást próbáltam kicsit tanulmányozni, találtam egy hivatalos videót és pár forrást, amiben nem éppen az jött át, hogy a c&r éllovasai voltatok annyi idős korotokban mint mi most. Harácsát viszont nem sokat hagytatok nekünk sajnos.
És most megy a heccelődés, uszítás, a ti szátokból? Miközben vannak igazi c&r horgász ismerőseitek is? Mi a tököm az? Ki sem egy horgászni? Vagy bársony kesztyűben dobja vissza a süllőt megdögleni?
Én tényleg semmi jó szándékot és jobbítani akarást nem látok ebben az egészben ha pont velünk nem tudtok beszélgetni semmiről. Sőt. MI vagyunk a nyitottak és mi akarunk tenni, mi kerestünk meg titeket, hogy tanítsatok. De nincs mit és ez nagyon furcsa. Mondhatni büdös.
Arra is felhívnám a figyelmeteket, hogy iszonyatosan veszélyes a c&r-t kollektíven szapulni és nem kifejezetten arra rászállni ami a problémát jelenti és a c&r horgászok is felismerték és ki akarják pucolni maguk közül. Nem jó, mert azt hiszik az egyszerű emberek, hogy évi 60-70 süllő megfogása és ebből 50-60db kíméletes elengedése az ugyan az, mintha 60-70 embernek vernéd ki a fogát evés előtt, ahelyett, hogy 70 embernek kivernéd a fogát evés előtt, majd szétvernéd a fejüket és megnyúznád őket. Mert az utóbbi helyes dolog és etikus. Bravó!
Ne jussunk már el oda, hogy a horgászoknak érdekvédelmi szervezetekbe kell tömörülni, mint nyugaton, hogy a sötétzöldekkel szemben küzdeniük kelljen azért, hogy horgászhassunk. Csak mert pár zakkant a, horgászatban semmi izgalmasat nem találó beszűkült greenpeaces nem tud különbséget tenni ember és állat között.
Állat, amit a Biblia is ember alá rendelt, hogy szolgálja őket.
Na befejeztem. Szedjétek össze magatokat.
A többi hozzászólónak tiszteletem, de velük semmi gondom nincs! Még azzal sem aki szerint a halnak a hűtő a természetes élőhelye a víz helyett. A parton eldobált sörös dobozok és etetőanyagos zacskók felszedése után majd megy a telepítés is. Ez természetes!
2015. április 23.
Meglátjuk a következő tilalom alatt rendezett verseny esetében, vagy nem látjuk meg.
Na ez a második verzió lenne a jó. .!
2015. április 23.
Valami tényleg elkezdődött!! :))
2015. április 23.
Ez borítékolható volt Bandibá...Nem kell csodálkozni...!
2015. április 23.
Elküldtem néhány TÉNYLEG C&R horgász barátomnak Hegyeshalomtól nyugatra a Tőserdő video linkjét. A legcizelláltabb vélemény a "kifejezetten kínos" volt.
2015. április 23.
Tisztelt MINDENKI!
Beszéltem Kozári Miklós OVHB elnök, MOHOSZ alelnök urral, aki elmondta, hogy:
1.) a versenykiírásra odakerült a MOHOSZ logója, amelyről nem volt tudomása a Szövetségnek és ehhez nem volt hozzájárulás a Szövetség részéről
2.) a videoösszeállítást a MOHOSZ részéről többen látták akik elhatárolódtak az
ott történtektől,
3.) a MOHOSZ sem tartja etikusnak, hogy tilalmi időben, számtalan különösen kisméretű hal fogása történt, illetve azok szákból kerültek lemérésre és visszaengedésre.
4.) a video összeállításban 12,00-tól megfigyelhető jelenet - 10 cm-es Balin esete - mélyen felháborította alelnök urat, és másokat is, akik a MOHOSZ részéről látták a filmet

ENGEM örömmel tölt el, ami ebből is látható: MEGÚJULT A MOHOSZ!
"
2015. április 23.
Bandibácsi –Miért provokálsz ? Tudod, hogy a gazdád majd megint beszól, és lekussoltatja azokat, akik olyat mondanak ami kínos? Milyen sok száz tonna halról beszélsz ? Milyen sok száz visszadobált süllőről hablatyolsz te itt? Milyen váltogatott loginek mögött bujkálással vádaskodsz ?
Te magad azt írod, hogy nem érted, mire megy ki. Ha nem érted, akkor miért beszélsz ide is oda is? Miért próbálsz feketíteni -- Itt is, máshol is? Múltakban vájkálsz, hátha le lehetne égetni egyeseket?Pl. engem? Nem erőlködj –nem fog sikerülni. Se itthon, se külföldön. Milyen C&R ellenességről beszélsz? Nincs C&R ellenesség! Gátlástalan C&R ellenesség --az van. Tisztességes, jól értelmezett C&R etika --az is van. Akármennyire is kínos ez néhányaknak . pl neked. Szóltam időben, hogy vigyázz –ciki lesz. Nem személyesen ellened dolgozik itt senki, értsd meg. Fontos , hogy megértsd. Ahogy látom, itt szinte mindenki jobbítani akar, szeretne rossz irányba tartó dolgokat a helyére tenni. te meg próbálod védeni a védhetetlent . Ha te személyeskedve harcolsz .. --akkor viszont ne csodálkozz..
Akinek ez a téma uncsi, vagy ettől az egésztől nem határolódik el egyértelműen időben , az simán csak beégeti magát!
2015. április 23.
Szük baráti körökből akarnak kovácsolni magukból egy szupersztárt!!
Ilyen szervezésekkel azzá is teszik magukat!!!

:-DDD
2015. április 23.
"Van olyan ember aki igyekszik fejlődni. "

te bandibácsi te csak akkor fejlődől ha olyan dolgokat müvelsz ami etikátlan??
A mahorban is olyan eberek irkálnak akik sok egyszerü horgász mellé még táska hordozónak sem mehetne el!!
Gondolod sok egyszerü horgász abból tanul?? ilyen olyan összevergődésekből??Akik évről évre egy szük banda vesz részt rajta a legtöbbet?? ezek a legfaxább gyerekek?? elismertek?? Hát nagy tévedés!!
Mint a tahó gyerek is 1x beszólt az egyik videója alatt!!Itt a környéken csak a szük körében elismert!!Amugy meg kiröhögik!!Vannak olyan pergetők akik azt kérdezik ki ez a nyál gép??
ezek önjelölt nagy semmik!!
2015. április 23.
bandibacsi!!
" És ez csap át totális C&R ellenzésbe, és ettől kéne lelkiismeret furdalást kapnom ha egy 4 órás pecán fogok 3 süllőt és elengedem? Oké. Nincs több kérdésem.!

Kb ez olyan mintha minden evészeted előtt kivernék a fogad!!és elengednélek és álj neki enni!!Mindég jobb ha csak megfogod magadnak amit megeszel és szépen haza mész vele!!
Ha rajtam vagy sok emberen mulna ezek a sok mühülye biztos nem fogná a kezébe a botot mert csak hogy ő kiélje a hülyeségét!!!
Merő véletlen a nagy szariró is hirdeti az igét!És a legnagyobb zsivány volt!!De biztos magára ismer!!Kom-megyéből!!Bár már lelépett innen hál a az égnek mert egy kicsit má hülyének nézték!!
Pont ez a legnagyobb baj az ilyen PR szervezésben,hogy azok teszik zsebre a lóvét és nem az egyesület ahova kéne!!Államilag tiltanám ki őket az összes vizről!!Ilyenek menjenek bányásszanak amguknak saját tavat!!!Ott élje ki az elferdült agyament cselekedeteit!!
bandibácsi te is ott vagy köztük!!!!És tényleg jobb ha nem szólsz semmit!!
2015. április 23.
Bandibá most egy kicsit magamra veszem ezt..!..:

Szerinted én hány száz tonna halat küldtem át az örök vadász mezőkre..?
Nem vállalom magamat. ? Nem vagyok azonosítható. .?
Megbújok több nick mögött. .? Melyek mögött szerinted. ??

Aki szerint meg nem jó , amit csinálsz, az meg huggyozzon a konnektorba vagy mi. ?
( Rapala versenyen történő "celeb" show részvétel pl.)

Sportszerű neked az a 60-70-stb kő süllős felrángatós videó, amit prezentáltál..??

A 4 óra alatt, ha tilalmi időben teszed, normál esetben 3 süllő 3 szabály sertés.
Versenyen meg 3 ovació gratuláció hipp hipp hurrá, menő vagy, nem betliztél.

Kiráj , ( direkt így J-vel) , csávó vagy..! De tényleg. ..
Biztos sokan fel néznék rád, pedig te se helyesled,.de részt veszel benne.
Bűnösök közt vagy cinkos. Ennyi.
2015. április 23.
Bandibácsi!
Először is a felhasználó nevem annyira nem új hogy szinte egyidős az oldallal. Attól hogy nem olvasol tőlem nap mint nap hozzászólásokat azért itt vagyok.
A kritikám stílusával nem hiszem hogy probléma lenne. Igyekeztem úgy fogalmazni hogy ne az írás legyen bántó, hanem maximum a tartalma, de az is csak annak aki ebben részt vesz/szervezi.
A marketing nem egyenlő azzal hogy a saját terméken feltüntetik a márkanevet. Ehhez nem is fűznék több dolgot. Nem a marketinggel van bajom, hanem annak bizonyos formáival, de ebbe nem mentem bele mélyebben.
Nonprofit horgászújságról nem hallottam még, korábban sem, nyilván azért mert ilyen nem is volt soha. Ha a Magyar Horgászra gondolsz az meg végképp nem volt nonprofit. Ez csak apró helyreigazítás, nem szeretnék ezen sem lovagolni. Bizonyára félreértésből írtad.
Ha valaki nem a C&R ellen van akkor én vagyok az egyik. Nem hogy nem ellenzem hanem kifejezetten támogatom, ennek ellenére minden évben hazaviszek 2-3 süllőt és/vagy harcsát a családnak megenni. Ennyi még a C&R-be is belefér szerintem. Annyi biztos hogy vizeink/halaink jövője ettől biztosítva lenne. Hogy mitől kapsz lelkiismeret furdalást az csak tőled függ. Ha részt vettél az ívó halak zaklatásában akkor szerintem kapjál nyugodtan, mert az biztosan erősen etikátlan húzás volt. Ha nem vettél részt benne akkor meg ne vedd magadra.
2015. április 23.
Van olyan ember aki igyekszik fejlődni.
Sok dologban egyetértünk egyébként, többek között ennek a versenynek a szerencsétlen időpontjával. Biztos vagyok benne, hogy átgondolják, bár a stílus amiben a kritika érkezik, igencsak mélyen szánt.
Én is nagyon koncentrálok, hogy beszélgetni tudjunk valamiről amiből lehet tanulni, okulni, de én csak azt látom, hogy attól érzitek jól magatokat, ha minél több felhasználónevet hoztok létre, és minél jobban le tudtok ugatni valamit. Erre elég nehéz felnézni.
A marketing, stb. meg olyan dolog, hogy nyugodtan gyújtsátok fel az összes holmitokat amin valamelyik gyártó márkaneve van és kezdjetek otthon horgászcuccot farigcsálni. Abban nem lesz hiba!
Nem a Máltai szeretetszolgálat hozta be Magyarországra a Rapala wobblert, és nem Teréz anya írta azt a cikket a nonprofit horgászújságban ami után megvetted életed első Rapaláját.
Arról nem is beszélve, hogy az itteni loginek mögött megbújó valós személyeknek milyen múltja van, és hány száz tonna halat küldtek át az örök vadászmezőkre, és ezután pár évvel hány (meglepően jó) cikket írtak a C&R fontosságáról, és arról hogy nyugati horgásztúráikon hány száz süllőt dobáltak vissza. És ez csap át totális C&R ellenzésbe, és ettől kéne lelkiismeret furdalást kapnom ha egy 4 órás pecán fogok 3 süllőt és elengedem? Oké. Nincs több kérdésem.
De ezen még túl is tenném magam ha látnám a párbeszédre való készséget, nem csak a gyűlölettől fűtött harcolni akarást.
Nem értem mire megy ki, na...
2015. április 23.
Csak nem állom meg szó nélkül.
1. "Szerinted akkor ne is legyenek ezentúl versenyek? Az egyesületek meg tengődjenek a tagdíjakból befolyó fillérekből? De ne felejtsd el, a szervezők telepítéseket tudnak venni a nevezésikből befolyt zséből. Az persze tetszik amikor extra telepítenek mi?"
Ez annyira durva csúsztatás, hogy tulajdonképp nevezhetem hazugságnak is. Ezekből a versenyekből a bevétel jelentős része (vagy mind) a szervezőkhöz folyik be. ennek csak egy töredéke (vagy épp semmi) jut az egyesülethez aki a területet biztosította, az is csak napijegy formájában. a legtöbb esetben ilyenkor a szervezők még kérnek is kedvezményt az egyesülettől, ami többször el is engedi a díjazást. Szóval amit ebből profitálnak az maximum a PR, hogy a verseny által híre megy a víznek. Komoly telepítésről szó sincs ilyen bevételből. Nyugodtan cáfoljon meg aki tud, szerintem nem lesz ilyen. Van róla fogalmam, régen én is jártam versenyekre, de pont az alább vázolt visszásságok miatt nem járok.
2. "Nem viccből rendezi tilalmi alatt, hanem , mert akkor lehet még úgy-ahogy fogni ..és csak véletlen, hogy fogtak ilyen kicsiket is. "
Ez viccnek is rossz. Pont azért fognak kicsiket mert az ívási oltalom meg a méretkorlátozás biztosítja hogy legalább egyszer életében leívhasson az egyed. Nyilván jól lehet fogni a kicsiket ívási időben, hiszen azok nem ívnak, mert még nem ivarérettek. olvastam olyan nyilatkozatot egyik csapattól miszerint az volt a stratégia hogy a süllőre állnak rá. Miért is? Talán mert a fészkét őrző, szép fekete nász színekben pompázó hímek bármire odavernek ami a fészek közelébe kerül? Költői kérdés....
3. "Azok a méreten aluli halacskák ugyanúgy horogra kerülhetnek mint egy kiskárász amikor spiccbotozol a nádasban."
Azért lássuk be hogy aki kis csalival UL felszereléssel indul el a versenyen annak nagyságrendekkel nagyobb az esélye a méreten aluli halak sorozatos fogására, mint annak aki 10 cm vagy annál is nagyobb műcsalikat dobál medium felszereléssel. Arról nem is beszélve hogy több csapatnak az a stratégiája hogy a kicsikből sokat lehet fogni, biztosabb a pontszerzés mint a kevés naggyal.
4. "A tilalmi időben történő versenyről nem tudok nyilatkozni. Abban esetleg igazatok van. Talán lehetne későbbre is tenni. (hozzáteszem hogy 6 fordulóról van szó amit az Év 12 hónapjára kell beidőközölni) 2-3 hetente nem lehet verseny, mert senki nem ér rá, dec-feb- felejtsd el 50 csapatból 15 venne részt rajta. marad a márc. ápr. máj., (jún-júl-aug MINDENKI NYÁRI SZABIN VAN 40 FOKBA KI FOG PERGETNI A CSALÁDI PROGRAMOK HELYETT A VIZINÖVÉNYEK (AMIK BEFEDIK A VIZEKET) KÖZÖTT. szept., okt. nov. Ez pont 6 forduló. (márc.(és direkt a vége!!), ápr., máj., szept, okt. nov.) "
Hol van az kőbe vésve hogy 6 fordulónak kell lenni, hogy mindenkinek ott kell lenni, hogy figyelembe kell venni a nyári szabadságokat? Ezek önkéntes alapon mennek úgy tudom. Aki akar és/vagy ráér az elmegy, aki nem az meg nem megy el. Miért ne lehetne csak 3 forduló ősszel. Abból nem lehet eldönteni ki a bajnok? Arról van itt szó hogy több forduló, több pénzt hoz. Egy kedves barátom szokta mondani hogy akik aprópénzért kiárusítják a hobbijukat azok nem jó emberek (nem fogalmaz ilyen finoman). gondolva itt a szakírókra, teszthorgászokra, versenyzőkre.
A többihez nem is kívánok semmit hozzáfűzni.
2015. április 23.
Azt nem értem, miért ivás alatt nem érnek véletlenül pont rá a versenyzők..?Azt is lehetne, pihennének a nagy és kimerítő nívós versenysorozat közben, és éppen leívnának a halak is, de nagy kár volna..!
2015. április 23.
Renitens, és is tudok egyről smásról, sőt láttam a facebookon nagy éljen éljen hurrá közepette, megdőlt a kősüllő rekordja, meg jött közben pár nemes is, és igen, jó volt a kísérője, tán egy 24 éves balcsimenedzser volt...
2015. április 23.
Sajnos mig el nem tünik a szinről a pénzéhes PR-es banda addig mindig lesznek résztvevők!!
De csak egyszer észre veszik,hogy az egyszerü horgász társadalom elitéli nagyon ezen cselekedeteket!!!
2015. április 23.
Magnum, kiváló a kérdés. Én ismerek 147 darabos "sikert" is. Igaz, hogy ez két mélyen etikus "c&r" sporttárs sikere.
2015. április 23.
Amúgy Banbibá, volt itt videód..Sportszerű a legnagyobb melegben felrángatni 60-70 kövest egy videó pályázat miatt..???
2015. április 23.
Bandibácsi..!

Bomlasztja szét húzza az a pár kiemelkedő egyén ezt a társadalmat, aki ilyenkor versenyt szervez, mert az üzleti érdekeit ez szolgálja. "Uram bocsá " had ne istenítsek itt már senkit , mert versenyző és részt vett. Cinkos mind..!
Egy sima mezei horgász a szabályzat értelmében szabályt szeg, ha így tesz. Ezek meg kamerába vigyorogva jót mulatnak..! Mintha valami felsőbb rendű kaszt lennének sorozatos szabályt szegve..! Hát had ne tapsoljon mellé mindenki, aki ezt elítéli..!

Na ez oszt meg sok embet, párnak lehet, a többieknek meg nem,.vagy tilos is. Akkir minek van szabályzat tilalom. Ez mindenkire vonatkozik. Jobbat kérdezek. .:
MI A FAXÉRT ILYENKOR VAN VERSENY..???

Mi a fene történne ha egy forduló az ivás alatti kimaradna..???

SEMMI SE CSAK ŐK IS BETARTANÁK AZOKAT A SZABÁLYOKAT, AMIT MÁSTÓL MEGKÖVETELNEK...!

Érted e...???
2015. április 22.
Bandibacsai,

Meglepő a hozzászolásod amit ide rittyentettél.
Én még emlékszem az évekkel ezelőtti kommentejeidre,melyben rendre a halat hazavivő horgászokat pesztráltad különböző traktusokkal,hirdetve azt a radikális,beteges szemléletű,öncélú c&r stílust,ami manapság cikivé kezd válni.
Értem én ennek a stílus váltásnak a miértjét,de a belső feszültség forszírozása tőled visszatetsző. Talán vissza kellene olvasnod önnön magadat a régmúltból,és rájössz,hogy ezt a témát ha hanyagolnád,akkor bölcsebb maradnál.
Jössz itt a gengszterkedéssel meg a heppel....
Halgazdálkodási koncepció? És a többi... Ezt hagyjad meg a szakembereknek,akik mögött több évtizedes múlt van,a gyakorlati,és elméleti tapasztalatokkal együtt véve.
2015. április 22.
Bandibacsi, nem kötnek bele "minden élő fába" csak azokba, akik azt állítva magukról, hogy felelős, természetszerető, sportszerű horgászok, miközben az általuk teljességgel félreértelmezett vagy meg sem értett, esetleg saját érdekeiknek megfelelően elferdített C&R elvre hivatkozva, százasával rángatják ki, és dobálják vissza a halakat, vagy azokba, akiknek nem ég a képük, fajlagos tilalmi időben versenyt rendezni, és azokba, akik ezen részt is vesznek. Nos azokba belekötnek a "vannak akik". Bízom benne, hogy egyre többen lesznek, akik felismerik ezen perverzitások mérhetetlenül káros voltát és visszatérnek egy olyan horgászathoz, ami megérdemli, hogy sporthorgászatnak titulálják. Amúgy nincs kétségem affelől, hogy előbb-utóbb vége lesz ennek a fajta "vidám szórakozásnak" Átéltem már hasonló folyamatokat máshol. Az állítólagos "kötözködéssel" csupán felgyorsítanám a vég eljövetelét. Üdv.
2015. április 22.
http://rablohal.blog.hu/
2015.01.18-i bejegyzés
2015. április 22.
Mindkét tábornak:
http://rablohal.blog.hu/2015/01/18/sved_osz_2014_ es_hazai_kesergesek
2015. április 22.
Van aki csak 1-2 fordulóra megy el egy évben a jó baráti társaságért, és van aki az egész sorozaton indul és összetettben is "érdekelt", így az összes fordulón részt vesz. Így van ez. De ez a világ legnagyobb gondja?
Ennél sokkal nagyobb gondok is vannak, még a hazai horgász társadalmon belül is.
Az egyik legfurcsább jelenleg, hogy van(nak) aki(k)nek az a heppje(ük), hogy minden élő fába beleköt(nek), és normális, tisztességes, természetszerető, embereket próbál(nak) meg gengszterként beállítani, kiforgatni a szavaiból csak mert visszaengedik a halakat amiket fognak, vagy másképpen gondolkodnak erről a sportról. Pedig ezek az emberek teljesen békében élnének azokkal a kik a szabályok betartása mellett úgy döntenek, hogy hazaviszik a fogásukat. És mindenki élvezhetné a pecát békében.
Komolyan mondom, erre a széthúzásra és belső bomlasztásra van a legkevesebb szüksége az embereknek és a horgász társadalomnak ebben az országban. Össze kéne fognunk mindannyian és tenni valamit együtt. Ehelyett belülről megy a bomlasztás és áskálódás?
Egységet kéne kovácsolni, összefogni, támogatni azokat akik tenni akarnak és dolgoznak azért, hogy több hal éljen a vízben, mindezzel társadalmi igényt teremteni rá, hogy legyen normális halgazdálkodási koncepció, hatékony halőrzés, telepítések és komoly pénzeket igénylő kutatások (kormorán, ívóhelyek rehabilitációja stb.) amik segítenek felismerni és kezelni azokat a javítható és javítandó jelenségeket amik a víz alatt zajlanak.
Ezt a világ fejlettebb részén rég felismerték és komoly pénzek árán halakban gazdag vizeket gondoznak, ahol bárki foghat és akár haza is vihet halat, mert van miből.
Egy acsarkodó, egymást savazó, rendetlen és zilált közösségnek senki se fog közpénzt és támogatást adni, hogy abból normálisan gazdálkodhasson, és értéket teremtsen.
Miért nem lehet békében élni és elfogadni azt, hogy sokan sokféleképpen látjuk a világot? Miért kell mindenáron kötekedni? De most komolyan... Nem értem.
2015. április 22.
Bandibacsi, ha nem örültek neki, miért mentek el? Muszáj volt? Akik nem mentek el, azoknak nem volt muszáj? Hogy is van ez? "Nem szerencsés üzenet?" Szerintem egyszerűen felháborító. "Én sem szívesen vettem volna részt...Csak ajánlani tudom mindenkinek." Valaki ezt legyen oly kedves, és értelmezze nekem! Személy szerint azokról készítettem volna videót, akik nem mentek el. Sokkal inkább megérdemlik. Üdv.
2015. április 21.
Szerintem sem szerencsés üzenet tilalmi időben megrendezni egy ilyen neves versenyt.
Én sem szívesen vettem volna részt, de tudom azt is, hogy volt aki emiatt nem ment el. Mindemellett biztos vagyok benne, hogy a többség sem örült neki, hogy most van a verseny és tilalommal védett halak fogásával lehet eredményt elérni.
Ez egy magánvélemény volt.
Ettől függetlenül tisztelem a szervezőket és a résztvevőket is, mert a horgász társadalom kiemelkedő alakjai. Rendkívüli érzés részt venni egy ilyen eseményen, ilyen fantasztikus társaságban. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Messze nem a reklámról, hanem a jó társaságról és az emberiséggel egyidős "versengésről" szól mindez.
Reméljük jövőre szerencsésebb időpontban kerül megrendezésre az első forduló.
2015. április 21.
Csak a félreértések elkerülése végett: én is horgász vagyok, vagyis nem vagyok horgászat-ellenes, nem vagyok fanatikus zöld állatvédő! Viszont természetbarát, halvédő és halbarát vagyok! Én így gyakorlom a horgászatot! Tisztességesen és etikusan!
De KISGEZA, engedj meg még valamit: te úgy állítod be az egész történetet, mintha versenyeket rendezni az valami isteni , kötelező elrendeltetés lenne! Ez nevetséges! Ez pusztán a természet erőforrásaira épített biznisz, amiből ráadásul alig pár ember húz hasznot. Önmagában az egész horgászat is az elvárhó állatokkal történő tisztességes etika határmezsgyéjén van, ezért Európa szerte a horgászversenyek kezdenek eltűnni. Erre idehaza egyre több a verseny, szinte divat, mert azt csinálnak belőle. Pedig ez egyszerűen csak szervezői és kereskedői marketing érdek, ami kihasználja az emberi gyarlóságot, a kivagyiságot, a sikeresség és a celebség pillanatokig tartó hamis illúzióit! Miközben egy veszélyes ellen-reklámja a horgászat határon lévő etikusságának.
2015. április 21.
kisgeza! Engedd meg, hogy idézzelek:
"Azért horgászunk mindannyian hogy a kint legyünk a gyönyörű természetben.... elítéltem azokat az embereket akik saját hasznukra fordítják a természeti adottságokat."
Ha csak egy kicsit gondolkodnál, akkor ráébrednél erre: "ha csupán egyetlenegy hal azért múlik ki, mert én jót szórakoztam azon, ahogy küzdött az életéért, akkor a gyönyörű természet adottságaival nem éltem, hanem visszaéltem, ráadásul tettem mindezt aljas, és alávaló, embertelen módon!" ENNYI, kisgeza!
CSAK HOGY TUDD: PERGETŐ HORGÁSZ VOLTAM, RÁADÁSUL C&R! DE A BELSŐ HANG, A LELKIISMERET MEGSZÓLALT, és ezt mondta: "ha tényleg természetszerető ember vagy, akkor ezt NE TOVÁBB! "
Sajnálom azokat, akiknél ez nem működik! Még egyszer: 12.09-nél mi történt?? Erre reflektálj kérlek! Köszönöm megtisztelő válaszodat!
2015. április 21.
Kedves Kisgeza --
az eleje, meg a vége tetszett nekem a legjobban--
"Kedves Oktondi! Amit erre válaszolni fogsz az engem egyáltalán nem érdekel szóval bele se kezdj!"
meg a -- "nincs igazad egyáltalán..."
:) írj még kérlek! nekem tényleg tetszett :) és majd szólj ám , ha válaszolhatok !
2015. április 20.
Kedves Oktondi! Amit erre válaszolni fogsz az engem egyáltalán nem érdekel szóval bele se kezdj!
Idézlek: -Azok a szerencsétlen méreten aluli halacskák!? Haltartó szákban senyvedve a verseny végéin tartott mérlegelésig!? Egy sem élhette túl. A legtöbb már életjelet sem mutat, még izomtónusa sincs! Ez Döbbenetes, hogy ilyet meg lehet idehaza csinálni? ---- Azok a méreten aluli halacskák ugyanúgy horogra kerülhetnek mint egy kiskárász amikor spiccbotozol a nádasban. ,,,Mielőtt minősíted a versenyszervezőket és a résztvevőket előtte nézd meg a pontozási rendszert. : : :
0 - 20 cm-ig minden hal értéke 1 pont
21 - 30 cm-ig minden hal értéke 5 pont
31 - 40 cm-ig minden hal teljes hossza - 10cm (pl. 36 cm-es csuka 26 pont)
41 cm-től minden hal teljes hosszban kerül pontozásra (pl. 48 cm-es balin 48 pont)
Ez ami itt áll EGYÉRTELMŰEN azt mutatja ami szerintem helyes is hogy arra sarkalják a versenyzőket hogy a nagyobb (nem méreten aluli halakra horgásszanak hiszen az több pontot ér) SZERINTEM EZZEL PROBLÉMA NINCS ---- SŐT MINDENHOL ILYEN PONTOZÁSI KVÓTA KÉNE! ----
----Haltartó szákban senyvedve a verseny végéig tartott mérlegelésig. TE MIRŐL BESZÉLSZ? 1. a verseny ideje alatt folyamatosan van mérlegelés, a szákban (pontyzsákban) az ég világon nem lesz semmi baja a halnak. Természetesen olyan horgászokbol állnak a résztvevők akik tisztelik, óvják, odafigyelnek a természetre. A kifogott hallal kiméletesen bánnak. Ne kössünk már bele minden nűanszba.
kÖVETKEZŐ IDÉZET: ---- Oktondi : Azt hiszem innentől nem , hogy nem veszek Rapala terméket, de még ami van azt is el fogom tüzelni.
---- Ha így teszel akkor nagyobb idióta vagy mint ahogy kinézel. ( de tartsd meg magadnak)
Következő idézet:---- Nem kellene az ilyen szinten félreértett "sporthorgászat", versenyszellem ellen fellépni már végre??
De!!!! lépj fel Otthon a kis sámlira hátha magasabb leszel 1 percig.

Na még 1-2 dolgot leírok aztán kész. 1. Weidel Attilla és Ferenczi János tisztességes normális természet és horgászatkedvelő ember. Az ő versenyeik 100X igényesebbek, szervezetebbek, mint bármelyik magyar pergető verseny vagy versenysorozat. Ők megteszik a maximumot( ami nem kevés időt, pénzt, energiát igényel) hogy nívós, izgalmas versenyeket szervezzenek. Úgyhogy innentől kezdve ne fikázzuk őket!!!! Köszi
A tilalmi időben történő versenyről nem tudok nyilatkozni. Abban esetleg igazatok van. Talán lehetne későbbre is tenni. (hozzáteszem hogy 6 fordulóról van szó amit az Év 12 hónapjára kell beidőközölni) 2-3 hetente nem lehet verseny, mert senki nem ér rá, dec-feb- felejtsd el 50 csapatból 15 venne részt rajta. marad a márc. ápr. máj., (jún-júl-aug MINDENKI NYÁRI SZABIN VAN 40 FOKBA KI FOG PERGETNI A CSALÁDI PROGRAMOK HELYETT A VIZINÖVÉNYEK (AMIK BEFEDIK A VIZEKET) KÖZÖTT. szept., okt. nov. Ez pont 6 forduló. (márc.(és direkt a vége!!), ápr., máj., szept, okt. nov.)

Azért horgászunk mindannyian hogy a kint legyünk a gyönyörű természetben, részesévé váljunk, elfeledjük a hétköznapi gondokat. A halat amit kifogunk valakik visszaengedik (kíméletesen), valakik hazaviszik mert szeretik a halat. Most a szabályokon kívűli halelhordásól ne beszéljünk mert az egyértelműen a természet kizsigerelése, mindig is elítéltem azokat az embereket akik saját hasznukra fordítják a természeti adottságokat.
Oktondi ha horgászol akkor ugyanúgy fájdalmat okozol a halnak mint bárki más aki horoggal horgászik. Ne essünk át a ló túloldalára. Becsületes, odafigyelő, természetszerető horgászok is vannak. Ezek az emberek szerinted rosszak mert elindulnak egy izgalmas versenyen?


nincs igazad egyáltalán...
2015. április 20.
Üdv urak
A zene tetszett .. no komment.
2015. április 20.
Erről van szó, Oktondi! Erről, és nem többről, de nem is kevesebbről! Köszönöm ezt a kiváló összefoglalást!

ÉS Javaslom: NÉZZE MEG MINDENKI 12,09-nél, mit fogtak ki? Azt a 10cm-es kis Balint volt képe szákba tenni? Méréskor meg már élettelen volt, mert mit csinált vele? Láthatóan lazán ÁTDOBTA a másik csónakba. Ehhez valóban a nevét adta a RAPALA????
2015. április 20.
Pergetőversenyző –nem értem, miért hozod fel újra és újra a cikkeimet. Az írásaim nem a C&R eltörléséért íródtak, hanem egy megfelelő C&R felfogás elsajátításáért! A téma mindenkit gondolkodásra hív, még azokat is akik bármi áron próbálják kiforgatni és félremagyarázni a cikkben idézett nemes gondolatokat, híres tudósok eszmefuttatásait. Mint pl. téged.Aki azt gondolja magáról, hogy a mennyiségi és halméret szerinti szempontból is korlátlan, teljes C&R felfogás és cselekmény az »halbarát«, »halvédő« és »természetvédő« --az hatalmasat téved, és nagyon rossz úton jár. A C&R etika hasonlítható egy villanyrendőr sárga lámpájához. A KRESZ-ben is egyértelmű, hogy a piroson nem mehetünk át. A zöldben kell közlekednünk. Ha valaki esetleg egy kicsit belecsúszik a sárgába, az még átmehet, nem kap büntetést a rend őrétől. Ez a példa horgászatra lefordítva is világos. Szabályokat betartva arra kell törekednünk horgászataink során, hogy ne fogjunk lehetőleg méreten alulit, védettet, tilalmi időben ívót vagy többet az engedélyezettnél. Ha ez mégis megtörténik, akkor a C&R lehetőséget ad nekünk. Elereszthetjük. Nem jár érte büntetés. Ez a sárga jelzés a pecázásban. Ám képzeljük csak el, mi lenne, ha valakik arra buzdítanák a közlekedőket, hogy hajrá emberek, menjen mindenki a sárgán át! Belátható, hogy pillanatok alatt borulna fel minden szabály és maga KRESZ, azaz a horgászatunk morális és jogi pillérei kerülnének veszélybe.
Ha úgy értetted Martin Bowlert, hogy ő arra sarkal téged , vagy bárki mást , hogy naponta korlátlan mennyiségben , számolatlanul javasolja a halakat kifogni puszta korlátlan ,öncélú kedvtelésből, --akkor nagyon félreértetted Bowlert is. Szerintem újra és újra olvasd el azt a két írást. Sok okos mondat van benne , amit érdemes lenne megértened. Akkor majd rájössz, hogy matek alapon nem lehet a feladatot megoldani. Az egész probléma főképpen nem a %-ok szintjén fontos csupán. Az etika és a morál az nem matek mértékegység.
Bowler egy kiváló fickó és imádják a Britek. Tényleg szimpatikus srác. Egy igazi megszállott. Ő eleve egy híres horgászdinasztia leszármazottja, aki John Wilsont tekinti élete meghatározó példaképének. --aki a nagybátyja, a másod unokatestvére -.-aki pokolian híres ember.. Hidd el egy ilyen kaliberű pasi nem érti félre a C&R etika alapjait. Ha találsz vele olyan interjút, filmet, bármit, a hol ő tömegével hajigálja vissza a halakat több méterről partvédő kőszórásokon keresztül, és erre buzdítana bárkit –mint ahogy idehaza egyesek ezt megteszik -- akkor szólj feltétlen. Akkor is , ha megtudnád, hogy netán megváltoztatta eddigi ideológiáját, célját –mert ő bevallottan és kifejezetten nagy halakra horgászó profi. Szólj, ha azon kapod valahol Martint, hogy direkt méreten aluli halakra horgászik , netán tilalmi időben, és akkor is ha arra agitálná a brit horgászokat, hogy a halak nem érzékeny lények , vagy nem kell azokra nekünk horgászoknak nagyon vigyáznunk. Ő nem attól sztár, mert halakat ereszt vissza, --mert vagyunk így ezzel pár millióan olyan országokban is ahol a C&R tilos --hanem mert tud horgászni. Mert egy profi. Hazai nagynevű fiatal horgászaink több helyen azzal kérkednek az interneten és nem nyilvános portálokon, hogy naponta sok tucat méretkorlátozással védett halat fognak ki számolatlanul és azt próbálják elhitetni mindenkivel, hogy a halak érzéketlen lények, amik szinte mindent kibírnak. Ettől soha nem lesznek olyan profik, mint Bowler. Hiába is szeretnének.
2015. április 20.
Hogy volt bőr az arcotokon azokkal a miniatűrökkel tetszelegni a kamera előtt, pergető-pedofilok! Szégyen és gyalázat! Egyszerűen undorító, amit műveltetek! Pfujjj!
Azért tükörbe nézni sikerül reggelente, ugye? Mert lelkiismeretetek tiszta, igaz? Szégyeljétek, és magatokat horgásznak nevezni többé ne merjétek! Ti mészárosok!
2015. április 20.
Gratulálok pergető-pedofilok!
2015. április 19.
Látod Willy--ezért nem lehet abbahagyni. Pergetőversenyző minden egyes sora annyira irritálóan téves, és szánalmasan hamis következtetésekkel próbál őoerálni, hogy nem lehet válasz nélkül hagyni.
Pergetőversenyző --Holnap reggel ezzel kezdek , ígérem --írok neked pár sort. De tényleg csak párat, mert akár mennyit is írhatnék, neked "uncs"i fog maradni. A te szinteden ugyanis nem lehetséges ezt a témát megbeszélnünk. Sajnálom.
2015. április 19.
Oktondi, google a barátom, és kidobott egy balatoni halászatos cikket, de ha ezt nekem szántad, akkor valamit félreértettél, mert pont azt ugattam, hogy se a tilalmi idővel védett, se a mérettel védett halakra való pecát nem tartom etikusnak, és anno ezért hagytam abba a rapalákon való indulást. Az írás ezért teljesen rendben van.
És akkor, hogy tényleg befejezzük, a találós kérdésért cserébe egy matekpélda neked.
Te az írásaidban a c&r ellen vagy. A c&r hazai mortalitását senki nem vizsgálta. A halastavi és a horgász tapasztalatok alapján becsülhető 5-10% biztosan, de legyen 20-30% >ezzel nem értek egyet, de miattad legyen ez< - A c&r mentes hagyományos peca mortalitása 100%.
Angol témához: szerinted Martin visszaengené a tv-ben futó műsaraiban a fogott halait, ha törvénybe ütközne? Nem bírságolták volna meg őt, és a többi szigeti horgászt már emiatt???
Ezzel befejeztem, mert tényleg uncsi.
2015. április 19.
Kössz Willy --Tényleg be is kellene linkelnem, csak fogalmam sincs hol van az még meg a neten, de rákeresek. Jó ötlet, mert abban legalább láthatná a Pergetőversenyző is, hogy pár vacak kis 5-10-20-30 kilósat már a 90-es években is visszadobtam, amikor még nem volt olyan nagy divat a C&R.
Nem értem Willy, miért szerénykedsz. Nem baj az, ha látják az emberek, hogy magasabb szinten is komoly etikai megfontolások vezérlik végre a vízgazdákat. A Balcsin is jókora a javulás, mert nem bízták a véletlenre az ívás idő alatti csónakos ragadozós visszaéléseket. Most profi, korrekt. Van ennek a beszélgetésnek igen is sok-sok haszna. Pl. Fogadok veled, hogy jövőre már nem tilalom alatt lesz megrendezve a Rapala ORPB.
Amúgy meg én már rég hagynám a témát, de látod, olyan jókat írnak ide, hogy illetlen lenne válasz nélkül hagynom ... :)) Pedig tudod milyen nehéz 3 fiúnak palacsintát is sütni közben ? :)
2015. április 19.
Janó, de most komolyan!
Nincs időd horgászni, leköt a család?
Ahogy látom, nem éppen, de most már tényleg abbahagyhatnád, mert kezd unalmas lenni. Függetlenül a részigazságaidtól, inkább horgássz, több hasznod lesz belőle, és nekünk is. Egyébként belinkelhetnéd a harcsás videódat, bizonyára élvezettel nézné a publikum. :-) :-) :-)
2015. április 19.


meg, egy kis találós kérdés Neked Pergetőversenyző egy hangszóróért ! --vajon ki írta ezt az alábbi pár sort? (telefonos segítséget is igénybe vehetsz:))

"A balinok nászának elindulását a Balaton körül több helyről is jelezték kollégáink és horgásztársaink. Kérjük a Kedves Horgászokat, ha ívó halakat látnak, a helyet lehetőleg hagyják szabadon, mert pusztán a horgász jelenléte is megzavarhatja az ívást. Ha csukázás közben véletlenül akadna balin a horogra, abban az esetben is kérjük, tartsák be az etikai szabályokat, és ne horgásszanak tovább azon a helyen!
Halőreink fokozottan fognak figyelni arra, hogy senki ne horgásszon célzottan tilalommal védett halfajokra, még akkor sem, ha visszaengedi őket."
2015. április 19.
Magnum --te látnok vagy!! Téényleg kicsavarták a kezemből a cuccot ..
Pergetőhorgász – én hozzád képest csak egy gyarló , buta, irigy kis állat vagyok, aki néha elvisz haza halat. Te a horgászati etikusság csúcsán , a parnasszuson ülsz, onnan tekintesz alá, rám buta, irigy kis féregre. Ez nagyszerű ! Küldhetnél pár jó tudományos cikket britt földről, ami arról szól, hogy a teljes, önkéntes C&R általánosan kötelező az elvihető méretű és fajtájú halak esetében egész Nagy-Britanniában. Meg jó lenne pár olyan is, ami arról szól, hogy a horog okozta sérülések minden eddigi -- vegyük csak utolsó 5-10évet -- tanulmány állításai szerint nem okoznak problémát a halaknak. Különösen érdekelnének olyan tudományos intézetek eredményei, melyek a horgászversenyek etikus mivoltát támasztják alá (!!), és ahol bármilyen bizonyítékot találtak tudósok arra nézve, hogy a pergető versenyek során a mortalitási adatok megnyugtatóan jók. Az is nagy szívesség lenne, ha találnál olyan tudományos elemzést, ami nem tartja a süllő-telepeken rendkívül veszélyesnek pusztán azt a tényt, hogy valaki puszta kézzel fogdos süllőket, szárazra teszi őket , vagy fogóval vájkál a szájukban. Ne haragudj, de pontyos tanulmányokkal ne fáraszd magad, mert azok tényleg strapabírók, én is elolvastam legalább fél tucat világhírű összegző kutatási anyagot a vérképelemzésektől a stresszfaktorokig –hogy tanulhassak belőle.
Én meg cserébe küldök neked privátban(!!!)egy címet, (ha írsz nekem,tudod a címem,mert közzétettem sokszor(!), ahol ostoba tudósok , --tudod , a világ egyik legelismertebb kanadai halbiológiai intézete, biztosan olvasgatod te is őket -- amely állítólag halas ügyekben a leginkább császár a világon –tudod, az a vacak kis Queen’s University Ontario--néhány sűrűn szedett oldalon át azon töri a fejét , hogy ugyan , mi a francot kellene csinálni annak a problémának az elkerülése érdekében, hogy az eleve magas C&R okozta mortalitást hogyan lehetne pár százalékkal (!) csökkenteni pusztán annak alapos vizsgálatával, miként tehetnék picivel is jobbá a pergető versenyek mérlegelési technikáit. Ők buta kretének igaz már vagy 10 éve eddig is vízben mérve végezték a mérlegelést , de simán lehet, hogy ezek ott kanadában annyira hülyék, hogy még nem látták a tőserdei szárazon csőben mérés szabadalmaztatott technikáját. --Melynek egyenlőre még ismeretlen, kellően kíméletes módszerei ne okozzanak további halandóságot a nyomorult sügérféléknél. Amit e tanulmány eleve 22-80%(!) közé mérte az elhullást sok év átlagolt és akkurátus elemzései során. (sajnos ennél a mi süllőnk erősen sérülékenyebb) Ennél az adatnál persze sokkal rosszabb adatok is vannak e témában, de azzal , és azok indokaival nem izgatnám a lelked. Mert Neked nem csak nagy tárgyi tudásod van állattenyésztő mérnökként , hanem hatalmas lelked is. Nyilván ezért bizonygatod és próbálod minden módon terjeszteni, milyen klassz dolog is naponta több tucat süllőt visszadobálni, mert hiszen azoknak soha semmi baja nem lesz.
2015. április 19.
Oktondi, az igaztalan állításokkal kapcsolatban legyen elég annyi, hogy britt földön élek és dolgozok jónéhány éve, és jókat röhögtem a soraidon, mikor megkaptam mail-ben a skennelt cikket. Nemhogy tilos a c&r, hanem kötelező! Természetes édes vízből nem szabad halat hazavinni angliában. Ajánlom Martin Bowler munkásságát figyelmedbe, vele a magyar horgász médiában is gyakran találkozhatsz.
Amúgy pedig állattenyésztő mérnökként volt szerencsém ponty mellett pisztráng, harcsa, csuka és süllő szaporításában is részt vennem. Ajánlom neked is, mielőtt lejáratod magadat, hogy nézd meg mi történik egy anyahallal olyankor, a lehalászás, áttelepítés során kapott "törést" nem is említve. Ehhez képest egy műcsali horga fittyfene. A kíméletes bánásmód persze nem a torokra nyeletést jelenti, amit te írtál. Vajon te hány kapitális csukát/süllőt engedtél vissza életedben? szerintem egyet sem, soraid alapján jó nagy húshorgász lehetsz! Számokat inkább nem írok neked, mert az irigy lelked nem bírná feldolgozni.
A pergető versenyzést részben az említett okokból hagytam abba. Az utóbbi időben volt némi remény, kis javulás, az OB szabályzatban is a pontozással, de ezt most a rapalások visszavetették. Remélem néhány év múlva nyugodtan, lelkiismeretfurdalás nélkül benevezhetek egy otthoni versenyre!?
2015. április 19.
A riszájszlig matadorokkal vigyázz, a kezedből kikapják a lomot..!..:)
2015. április 19.
Érdekes-e? Az nem kifejezés! :)) Kb., hogy önmagában egy verseny attól még nem lesz etikus, mert C&R elvekkel működik. Sőt!! ( de erről szóltak azok a cikkek:) Sőt, sokkal inkább vállalhatatlan C&R elvekkel!! Értelmes , halbiológiai, az adott vízterületre egyedileg igaz ökológiai szempontok figyelembevételével kellene a versenyeket kiírni. A versenyeknek a versenyzésen kívül számos , sokkal fontosabb szempontot, feladatot kellene tudnia teljesíteni az önző versengésen, üzleti, pénzbeli nyerésen túl. Mert ez utóbbi kettő eleve eléggé kétes szempont.
(bocs, csak közben lomtalanítok..)
2015. április 19.
Amúgy Oktondi, mi volt az a nagyon "Oktondi volt az egyetlen ember aki a horgászati balgaságokat és tévhiteket merte szembesíteni és nyíltan ütköztetni. DE ő a kutató munkái alatt feltüntette a forrásanyagot. Összerakott egy kínos anyagot,dolgozott rajta és tudományos munkákkal támasztotta alá. Innentől az a kérdés,hogy mind ez kiknek kínos?-vajon!? " érdekes cikk..??
2015. április 19.
..de azért a tilalmi idős kiírásról nehogy megfeledkezzünk. Meg a C&R etikához is volna pár gondolatom, de az még korai.
2015. április 19.
Már csak 199.999! Juhéjj! :))
2015. április 19.
Sziasztok. látom folytattátok rendesen. Amúgy azzal egyetértek amit Oktondi írt. Az sem lehetetlen, hogy ez a versenyszervezők érdeke is lehetne, mert korrekt, etikus kiírás esetén sokkal többen neveznének. és még kínos sem lenne! A versenyzőknek meg sokkal jobb lenne méretes halakra célozni. Ez szerintem mindenkinek vállalhatóbb!
2015. április 19.
Na, akkor már csak kb. 200.000 pecást kéne még itt megtérítenünk, és már jók is vagyunk. :) Menni fog?
2015. április 19.
Ettől függetlenül még lehet igaza is akár Oktondinak, nem..??

Én egyet értek vele, ez biztos, ha tetszik ha nem..!
2015. április 19.
Ok, azt hittem már én adtam akaratlanul valakit ki...:)
2015. április 19.
ez a ..pergetohorgasz" már plagizál.
Oktondi volt az egyetlen ember aki a horgászati balgaságokat és tévhiteket merte szembesíteni és nyíltan ütköztetni. DE ő a kutató munkái alatt feltüntette a forrásanyagot. Összerakott egy kínos anyagot,dolgozott rajta és tudományos munkákkal támasztotta alá. Innentől az a kérdés,hogy mind ez kiknek kínos?-vajon!?
2015. április 19.
Mondjuk nekem sincsenek fenn fotóim, meg ilyenek, de nem is azért írogatok itt néha-néha, hogy elhíresüljek :)) Csak nem tudom magamban tartani ..
De visszatérve a témához: szerintem minden horgászversenyt ki kellene már végre "fütyülni" ami tilalmi időben van megrendezve célzottan ívás idejében lévő halakra , és ami nem etikus elvek mentén kiírt. Pl. ahol elfogadják a méreten aluli halakat. Szerintem, ha ebben sem tud a többség egyetérteni, akkor nincs esély!
2015. április 19.
Amúgy ki lett itt kiadva Oktondi..?
2015. április 19.
Mivel végig toltam a hetet melóval, lemondták a szabijaimat, és így kimaradtam a helyi harcsa fogóból is sajna...
Én merem magamat vállalni, vagyok akkora marha, kiírom a nevem címem bárhová, más ennyire nem bátor, még képet feltenni se magáról, mindegy, egy friss reg hamar megvan...
Mentünk volna kiskutyáért, közös családi program gyanánt, erre ma reggel lemondták, hát...Nem vagyok teljesen boldog..!
2015. április 19.
Ez már csak ilyen műfaj. De mióta divat itt kiadni másokat névvel vagy egyértelmű utalásokkal? Vagy játszunk élesben és csináljam így én is? Kinek lenne nagyobb ciki?
Hogy-hogy nem pecázol Magnum?
2015. április 19.
Igazi gyökérség ez a Rapala kupa.
2015. április 19.
Dk..!!!


Klasszikus lettél..!...:)
2015. április 19.
Egy dologban egyet értünk, ezt csak avval lehet bojkotálni, a jó érzésű, magát etikusnak tartó versenyző nem vesz részt rajta, és kész.
2015. április 19.
Ajjajjjj....
2015. április 19.
Oktondi..!

Tudom és sejtem is, de "milyen az már" (by dk), hogy nem meri vállalni magát , vagy akár a régi nickjéről beírni.?Hmm..?? Érted te ezt...Bőven..!
2015. április 19.
Magnum97 –nem olyan biztos az, hogy olyan frissek ..
Az dicséretes, hogy szót emeltek többen. De talán egyszerűbb lett volna nem benevezni a versenyre , és akkor a Frenczi_Weidel magában megemelte volna a sapkáját és nem próbálkozott volna többet a Magyarokkal.
Persze , mitől, is tudnám, hogy mi az a kíméletes bánásmód, ha egyszer minden ragadozó szinte mindent kibír. Akármit csinálok velük --akkor azt is kibírják. Főleg a ragadozók! Tudod, szinte jót tesz a kondijuknak egy ilyen kis harcos élmény. A mélyre nyelést, a vérzést, amit csak akarsz–valósággal imádják! Mindent –csak azért, hogy neked ne legyen lelkiismeret furdalásod. Süllőszaporításhoz meg , --mint tudjuk ugye Pergetőversenyző –minden sarki halas ért. Biztosan te is . Ezért ilyen olcsó, és ilyen nagy a túlkínálat belőle. Ugye Pergetőversenyző? Te mitől vagy ennyire okos és nagy tudású ebben a kérdésben ? Mert azt még csak érteném, ha egy-egy konkrét esetről --amit behatóan ismersz –ki mernéd jelenteni, hogy túléli. --De , hogy minden olyan esetekről kijelented, hogy túlélik amikről semmi ismereted sincs – az aggasztó. De sejtem , te vagy az fajta, aki 100 fölött is kiszed süllőből egy nap, mert attól gondolja, hogy baromi nagy horgász lesz . Azt gyakran publikálja is, mert hát akkor lehet jól kiemelkedni, karriert csinálni –ugye? Te (Ti) Pergetőversenyző(k) –biztos vagy benne, hogy azok ferdítések a cikkeimben? Te melyik kutatóintézetben dolgozol? Tudod mit? Foglalkozz inkább a halszaporító barátoddal mások jó ötleteinek a megvalósításával.. 
2015. április 19.
Hogy elő ugrott pár friss reges...
2015. április 19.
Isten mentsen, hogy ezzel az agyficamodásban szenvedő "Oktondi"val egy csónakot hajtsak, főleg nem, mióta azokat az eszement zagyvaságokat leírta a Sporthorgászban (tele szándékos ferdítésekkel), DE azt le kell írjam, hogy a pergető versenyzők többsége szintén erősen ellenzik a Ferenczi-Weidel szervező kettős hozzáállását a méreten aluli és tilalommal védett halakhoz!
Régebben többen is szót emeltünk ellene, hogy tilalmi időben versenyt szervezzenek, aztán néhány évig nem volt rá példa, idén aztán újra kezdték.
Ha már semmiképpen nem férnek bele a versenynaptárba, és tilalmi időben kell versenyezni, akkor ne számítson bele az eredménybe a tilalommal védett hal, így elkerülhető, hogy célzottan a védett halra folyjon horgászat - ami etikátlan. Ugyanez a helyzet a méreten aluli halakra való horgászattal is.
Nálunk nagy királyokként rapalát meg OB-t nyernek ul pecával a versenyzőink, aztán kimennek a vb-re ahol 50 cm feletti csukát kell fogni, aztán jön is a lebőgés, a nagy nulla. Csodálkozunk? Ez nem a versenyzők hibája, ők arra fognak horgászni, amire a szabályok szólnak. Amúgy a versenyek megszervézése tényleg profi, csak ez a szellemiség bukfenc Weidelék részéről.
Oktondi, te meg a soraid alapján gondolom életedben soha nem engedtél még vissza halat, és fogalmad sincs a kíméletes bánásmódról, azt már meg sem merem említeni, hogy esetleg egy kis biológiai ismeret szorult-e beléd, esetleg láttál-e már halszaporítást élőben. Mert ha te azt gondolod, hogy ezek a halak elpusztulnak, akkor nálad komoly problémák vannak.
2015. április 18.
2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről.
16. § (1) A halgazdálkodási hatóság hivatalból vagy a halgazdálkodásra jogosult kérelmére a jogszabályban meghatározott tilalmi időt megrövidítheti, az alól vagy a halászati és horgászati méret- vagy mennyiségi korlátozás alól
a halgazdálkodási vízterületre vagy annak egy részére meghatározott időtartamra felmentést engedélyezhet.
5/c) jelentős sportesemény megrendezése
érdekében is meghozhatja.
Tehát szabályos.
De ettől még az egyénnek van felelőssége, hogy miben vesz rész, és miben nem. Nézd meg, itt tartunk. Reggel óta 440 emberből hármunknak volt ebben az ügyben véleménye. Itt kellene az összes nagyobb névnek sorban üzennie a szervezőknek, a kereskedőknek. De nincs így. Ők a gazdáikat nem merik megkritizálni. Egyenlőre itt tart ez az ország. Csak tudnám, hogy akarjuk így megreformálni a dolgokat?
2015. április 18.
Oktondival egyetértek teljes mértékben.
Etikátlan ívási időben direkte süllőkre horgászni. Van erre egy szabály is a horgászrendben. Vagy egyeseknek mindent lehet már ebben az országban?
Csak hogy legyen fogás. Mindenek előtt a profit ugye? Semmi más nem számít.
Aki ezzel a versennyel egyetért tilalmi időben, na azt dugás közben akasztanám szájba egy hármas horoggal, aztán tépném, tépném, húznám, fárasztanám, tépném....
2015. április 18.
Akkor még nagyobb gáz! Ha tilalmi alatt ekkorák a fogások, akkor mire számíthat egy átlag parti horgász az év kevésbé mozgalmas napjain? Ez egy totális ellen reklám az adott víznek!Nem gondolod , hogy ennyi és ennyire méreten aluli halakat fogni az vér ciki?
A fél életemet ezen a vízen pergetéssel töltöttem, de ekkora bébi süllőket, balinokat egyetlen egyszer sem fogtam! Tudod miért? Mert nem horgásztam rájuk. Mert az én időmben nem volt divat napszemcsis , UL cuccos szuper-horgászként tetszelegni és miniatűr műcsalikkal gátlástalanul mindent megpróbálni kifogni, amit csak le lehet fényképezni a Facebook kedvéért. És azzal vetélkedni,hogy 40 vagy 80 darab méretkorlátozással védet halat sikerül-e egy nap kipiszkálni a 0,025 fonott zsinóros, 2 gramm dobósúlyú pálcikával kiszedni, majd szórni vissza. Az üzleti érdekeket értem a dolog mögött -- csak azt nem, ugyan miért nevez be valaki egy így kiírt versenyre? A résztvevők nem értik mennyire ciki amit csinálnak????
2015. április 18.
és csak véletlen, hogy fogtak ilyen kicsiket is.
2015. április 18.
Nem viccből rendezi tilalmi alatt, hanem , mert akkor lehet még úgy-ahogy fogni ..
2015. április 18.
De lehetnek tőlem . Csak ésszel kellene megszervezni, megrendezni, kiírni. Mondjuk ha egy rendező ad valamit magára, akkor a versenykiírásában megtiltja a méreten aluli halakra történő horgászatot-.. Sőt!A használható műcvsali méretet is megszabhatnbá. Ha tisztességes, eleve nem rendez tilalmi időben versenyt még akkor sem, ha beteg jogszabályok erre lehetőséget adnak neki!!A méreten aluli fogásokért büntető pontlevonást adhatna. Ezzel mutatja a verseny alatt is azt az alapvető etikai elvárását, amely a hétköznapokban is alappillére a tisztességes horgászatnak --miszerint büntetendő direkt méreten aluli halakra horgászni! Mindegy, hogy C&R elvek mentén vagy sem --ez egy minimum elvárás mindenhol. Aki eddig sem képes eljutni morálisan -.-az ne horgászhasson. De főleg ne rendezhessen országos versenyt!!
2015. április 18.
Szerinted akkor ne is legyenek ezentúl versenyek? Az egyesületek meg tengődjenek a tagdíjakból befolyó fillérekből?
2015. április 18.
Mindjárt könnyeket csalsz a szemembe, annyira szép ez a levezetés.Tehát mondjuk , a rendőrség engedélyezhetné alkalmanként az ittasan, gyorshajtó vezetést a városokban. Az ilyenkor befolyó nevezési díjakból meg a beszedet extra magas bírságokból befolyó összegekből meg útfelfestéseket javítgatna és mondjuk benzinkutaknál árkedvezményeket adhatna.Ez klassz. Ez tetszik. Te nem valamelyik szervező vagy véletlenül??
2015. április 18.
De ne felejtsd el, a szervezők telepítéseket tudnak venni a nevezésikből befolyt zséből. Az persze tetszik amikor extra telepítenek mi?
2015. április 18.
Ez szerintem mindenkinek ciki! A résztvevőknek , a szervezőknek, a sponzor kereskedő-cégeknek, és mindenkinek, aki ebben akárhogyan részt vesz vagy szerepel!! És aki ennek tapsikol, az szerintem nem sporthorgász!
2015. április 18.
Persze nem tehettek róla.(?) Többeket biztosan kényszerítettek a részvételre. :)
Meg arra is, hogy UL pecákkal , miniatűr csalikkal dobáljanak. Ez igen szép sporthorgászhoz méltó hozzáállás, nem? Tilalmi időben, ultra mini csalikkal próbálok minél több direkt méreten aluli halat fogni, mert éppen az ívó méretes süllők meg balinok nem akarnak enni, ezért rámegyek mindenre ami él és mozog . Ez szerinted nem ciki?
2015. április 18.
Erről nem tehettek a résztvevők szerintem. Mármint hogy mikor volt a megrendezés.
2015. április 18.
Azt el is hiszem. Hatalmas buli lehetett 30 centis balinokkal meg 18 centis süllőkkel harcolni. nemes küzdelem . Persze ez nem a versenyzők hibája egyedül. Foghattak volna --ha jól megy a hal --egy rakás fészekőrző szép süllőt is! Ugye? Na , az lett volna ám igazán a RAPALA- névhez illő nagy sportteljesítmény és férfias kaland.
2015. április 18.
Nem voltam, de ismerem az egyik versenyzőt. azt mondta jó mulatság volt , csak nem evett a hal.
2015. április 18.
A szervezés kiválónak tűnik a videóról. Modern módon kihasználva a szabályok adta lehetőséget megszervezték a versenyt tilalmi időben. Biztosan nem lehetett volna várni a verseny kiírással? Te ott voltál?
2015. április 18.
Mi nem tetszett? Ott voltál? Nem volt jó a szervezés?
2015. április 17.
C&R RAPALA kupa -- ez az élet Babolcsai néni --

Ez Európa?? Erre nem találok szavakat!! Ez minősíthetetlen!!!
Aki ezen a versenyen szerepel és részt vesz az nem horgász hanem beteg !! És mind ez tilalmi időben!!?? Ez komolyan egyszerűen példátlan!!!

Azok a szerencsétlen méreten aluli halacskák!? Haltartó szákban senyvedve a verseny végéin tartott mérlegelésig!? Egy sem élhette túl.A legtöbb már életjelet sem mutat, még izomtónusa sincs! Ez Döbbenetes, hogy ilyet meg lehet idehaza csinálni?
Azt hiszem innentől nem , hogy nem veszek Rapala terméket, de még ami van azt is el fogom tüzelni.
Nem kellene az ilyen szinten félreértett "sporthorgászat", versenyszellem ellen fellépni már végre??
2016. december 12.
Deeper - Állítsd össze arzenálod!
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
81898
2016. december 01.
IPCC második forduló!!
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
1
Pontátlag:
5
Megtekintve:
17278
2016. november 30.
ORPB 2016 - Tisza-tó (Rippin' Rap forduló)
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
5221
2016. október 26.
ORPB 2016 Pécsi-tó (Tail Dancer forduló)
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
6779
2016. október 13.
IPCC beharangozó
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
4445
2016. szeptember 14.
Rapala Skitter Pop
Hozzászólások száma:
1
Szavazatok száma:
1
Pontátlag:
5
Megtekintve:
7129
2016. augusztus 17.
Storm Gomoku Popper
Hozzászólások száma:
2
Szavazatok száma:
4
Pontátlag:
5
Megtekintve:
6838
2016. június 27.
Method Pack-kal a Keve Horgászparkban
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
1
Pontátlag:
5
Megtekintve:
7651
2016. május 27.
ORPB 2016 Tisza-tó (BX Jointed Shad forduló)
Hozzászólások száma:
1
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
10141
2016. május 06.
ORPB 2016 Csépány-tó (Scatter Rap Crank Shallow forduló)
Hozzászólások száma:
0
Szavazatok száma:
0
Pontátlag:
0
Megtekintve:
8634
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 tovább »