RSD: egy nap alatt 3000 liter olajat távolítottak el

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál (RSD). A felmérésük alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve. Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a vízügy munkatársai. Erőfeszítéseiket a természetvédelmi szakemberek mellett a helyi horgász szövetség tagjai is segítik.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai továbbra is folyamatosan dolgoztak az Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán.
December 15-én az ipari búvárok nagy pontosságú geodéziai GPS műszerrel mérték fel a szennyezett terület nagyságát (1836 m2), majd vízügyes szakemberek megtervezték a kármentesítő utak optimális nyomvonalát és elkészítették a mentési tervet.
Folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, valamint az ideiglenes kármentő út kialakítása.
Vákuumszivattyú segítségével az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival továbbra is folyamatosan egyeztetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében. Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, melynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt. Az azonnali kárelhárítást igyekeznek vasárnapig befejezni, ám a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása még várhatóan évekig is eltarthat.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének öt munkatársa dolgozik a helyszínen.

Szerző: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Kiemelt kép: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
(www.kotivizig.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek