Már 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről

Eddig mintegy 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki közleménye szerint vákuumszivattyús eszközök segítségével folyik tovább az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről.

Mint írták: továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF, Budapest) koordinálásával.

Csak a felszín közelében észlelhető szennyezés

A tájékoztatás szerint csütörtökön folytatódott az ideiglenes kármentesítő út kiépítése. A már biztosított szakaszon

MUNKÁBA ÁLLT A KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KOTRÓJA,

mely nagy távolságról is ki tudja emelni a szennyezett anyagokat; feladata a már levágott, olajos vízi növényzet és a szennyezett iszap eltávolítása.

A szakemberek mintát vettek a talajból. Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek – ismertették.

Arról is beszámoltak, hogy csütörtökön megtekintette a kárelhárítási munkákat Nagy István agrárminiszter.

Közölték, a kárelhárítási munkák befejezésével a terület a kármentesítésre alkalmas állapotba kerül ugyan, de ez esztétikailag még kifogásolható állapotot, „munkaterületet” jelent.

A rendőrség nyomozást indított

Az OVF hétfőn tájékoztatott arról, hogy szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.

A vízügyi szakemberek

SIKERESEN ÚTJÁT ÁLLTÁK A RÁCKEVEI-DUNÁT VESZÉLYEZTETŐ OLAJSZENNYEZŐDÉSNEK,

megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték.

Kiemelt kép: Facebook/OVF
Forrás: origo.hu

Megosztás
Kategória: Hírek