Bemutatták a Tisza-tavi látogatóközpont tervét

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. február 17-én Tiszafüreden, a Tisza Balneum Hotel konferenciatermében tartotta meg ünnepi rendezvényét, amelyen egy új látogatóközpont, a Tiszárium tervei is bemutatásra kerültek.

A megjelenteket F. Kovács Sándor és Pajtók Gábor országgyűlési képviselők, valamint Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszöntötte.

Az előadások sorát dr. Fazekas Sándor egykori földművelésügyi miniszter nyitotta meg, aki a nagy, 1862-63-as aszályról számolt be, de felidézte a rendkívül száraz tavalyi hónapokat is.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Lovas Attila a Tisza-tó szerepét mutatta be a tavalyi vízhiány elleni védekezésben.

Hegedüs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója a társaság munkájáról, a horgászat turizmusban betöltött szerepéről, valamint a Tiszárium ötletének előzményeiről tartott egy rövid beszámolót.

Ezt követően Tóth Péter, a tervező csapat vezető építésze, a Tiszárium felelős tervezője látványtervekkel illusztrálva mutatta be az Örvényi-morotva partjára megálmodott, az Árpád-kori templom köré tervezett létesítményt. A cél az volt, hogy egy természeti környezetbe illő épületegyüttest tervezzenek, amely a térség hagyományain és értékein alapszik.

Az előadások sorát dr. Mester Edit régész, a Kiss Pál Múzeum igazgatója zárta, aki bemutatta a látogatóközpont projektjéhez szorosan kapcsolódó örvényi templomdombon zajló régészeti ásatást.

A rendezvényen megállapodást kötött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. az együttműködésük szorosabbra fűzéséről. A cél a vizeink élővilágának és természeti értékeinek, valamint a víz minőségének és mennyiségének hatékonyabb védelme.

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztás
Kategória: Hírek