Arra buzdítják a horgászokat, hogy fotózzanak falánk kormoránokat

Indokolt esetben az értintettek – újabb engedély birtokában – jóval több madarat is kilőhetnek.

Különös felhívással élt a Sporthorgász Egyesületek Győr Moson Sopron Megyei Szövetsége, “bizonyító erejű” fotózásra buzdítják a horgászokat.

Az utóbbi időben a Sokszínű vidék többször is írt a horgászoknak sok kárt okozó nagy kárókatonák riasztásáról és gyérítéséről. A falánk madarakat speciális engedély birtokában a horgászok sörétes puskával kilőhetik.

A kárókatonák gyérítésére évről évre engedélyt kér a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szerint a falánk szárnyasok évente 5500 tonna halat rabolnak ki a vizekből, mintegy 3,3 milliárd forint kárt okozva. Mindezek ellenére az illetékes hatóság évről évre kevesebb kormorán kilövésére ad engedélyt a szövetségnek.

A tavalyi 175-ről az idei télre mindössze 100 kormorán gyérítésére kapott engedélyt a hatóságtól a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

Amennyiben ezt a példányszámot kilőtték, külön engedéllyel, alátámasztott indokkal – nyolc napos elbírálási határidővel – újabb példányok gyérítésére kaphatnak engedélyt.

Ehhez arra van szükség, hogy a horgászok bizonyítani tudják a rengeteg bosszúságot okozó halrabló kárókatonák nagy számát, különböző vízpartokon való megjelenését.

A feladat adott: arra biztatják a pecásokat, hogy a pontos, beazonosítható hely megadásával és fotóval küldjék be a megfigyelt kormoráncsapatokat.

Leveleiket az info@horgszovgyor.hu e-mail címre, vagy Facebook-oldalon Messenger-üzenetben várják.

A kiemelt kép illusztráció (forrása: Pixabay)
Forrás: sokszinuvidek.24.hu


Megosztás
Kategória: Hírek