Nyílt nap a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben

2024. július 5. péntek 9.00-16.00

Bemutatók 9 órától folyamatosan:

-ezek a Balaton parti övében előforduló halak- akváriumokban őshonos és invazív fajok

-bemutató balatoni makrogerinctelen fajokból és csúszómászókból; 

-ilyen a mezokozmosz rendszer: éghajlatváltozási forgatókönyvek vizsgálatai

-fitoplankton és zooplankton a mikroszkóp alatt (Klebelsberg épület kiállítótér)

-a Balaton makrofitonjai

-balatoni puhatestűek- kagylók és csigák nagyító alatt

-gyereksarok

Programok

10.00- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

10.15- Intézet- történelem- vezetett túra az intézet kultúrtörténetéről (vezeti Takács Péter tudományos főmunkatárs, találkozó az akváriumoknál) 

10.30- Nyár, algák, Balaton- Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében

10.45- műszeres Bemutató a parton (a műholdas távérzékelés lehetőségei és vízmintavételi módszerek)

11.00- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

11.30- Környezeti DNS- a természet láthatatlan lábnyoma- Tapolczai Kálmán tudományos munkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében 

13.00- Élőhelyátalakítások és kikötők ökológiája a Balatonnál- Preiszner Bálint tudományos munkatárs előadása a Klebelsberg épület előadótermében

13.15- műszeres Bemutató a parton (a műholdas távérzékelés lehetőségei és vízmintavételi módszerek) 

13.30- vezetett túra a „C” épületben (találkozó a „C” épület előtt) – A Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszeremaradványok, mikroműayagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszerei. A szennyezések lehetséges forrásai, típusai és mennyiségei. Az emberi hatások megjelenése gerinctelen modellszervezetekben.

14.00- Intézet- történelem- vezetett túra az intézet kultúrtörténetéről (vezeti Takács Péter tudományos főmunkatárs, találkozó az akváriumoknál)

 14.30- Vadmacskák és vidrák a Balaton környezetében- Lanszki József tudományos tanácsadó előadása a Klebelsberg épület előadótermében

Ezen a napon a helyszínen a „Balatoni Természetkalauz” új kiadását is meg lehet majd vásárolni.

Forrás: HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Megosztás
Kategória: Hírek