Balatoni halőrzési beszámoló 2020. március

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a 2020. év harmadik hónapjára vonatkozó halőrzési tapasztalatait:


„Különös időket éltünk meg márciusban. Ez a hónap kedvező horgászati lehetőséget hozott, ennek megfelelően sajnos a szabályszegések száma is az egekbe szökött, 45 esetben kellett kollégáinknak feljelentést készíteni.

Ijesztő dolgok történtek velünk március folyamán. Hatalmas felfordulás lett kicsiny hazánkban és láthatóan az emberek lelkében is. Tagadhatatlanul megijedtünk… ki így, ki úgy próbálta feldolgozni a korábban soha nem hallott híreket és soha nem tapasztalt intézkedéseket. A hónap végén véglegesen is kiderült, fele sem tréfa. Olyan kifejezésekkel kellett megismerkednünk, mint különleges jogrend, vagy kijárási korlátozás. Ezrek menekültek a Balatonra a zsúfolt városokból, a Balaton partján késő júniusi hangulat volt.

Kiderült az is, hogy a horgászat kis menekülés lehet a bezártság elől és a vízpartokra vándorlás ad menekülési lehetőséget a kijárási korlátozás alól. Sokan éltek – és visszaéltek – ezzel a lehetőséggel. Márciusban tizennyolcan horgásztak engedély nélkül, akik közül egy ember megsértette a balin fogási tilalmát is, valamint egy horgász egyszerre három készséggel is horgászott. Két horgász ült le úgy a partra, hogy a botok bevetése előtt nem váltott területi jegyet.

A horgászrend 5. pontjában szereplő „ragadozó halas tilalmat” heten sértették meg, a fogási napló vezetésének szabályait tizenegy horgász nem tartotta meg. Ez egész egyszerűen azt jelentette, hogy a megtartott pontyot nem írták be a fogási naplóba. Emlékeztetnénk, hogy ez kirívó szabályszegésnek minősül! Egyetlen be nem írt ponty is már 1 éves eltiltást von maga után! Továbbá a ponty fogása közben öten nem figyeltek a legkisebb megtartható méretre.

Három bottal egyszerre öten horgásztak, mint korábban írtam közülük egy engedélyt sem váltott, egy másik horgász pedig a három felszerelést hagyta őrizetlenül a parton.

Mint arról már korábban is írtunk, a hónap során két esetben is értek tetten halőreink orvhalászokat. (https://balatonihal.hu/Hirek/Lebukott-a-ket-csonakos és https://balatonihal.hu/Hirek/Orvhalasz-fogas-a-Nyugati-ovcsatornan)

A szabályszegések közül harmincöt esetben a Balatonon jártak el kollégáink, a maradék tíz eset szinte teljesen homogén módon oszlott el a befolyó csatornáink között.

És kedves Horgász Barátaim, végül beszélnünk kell egy olyan jelenségről, amellyel korábban még nyilván nem találkoztunk a szabályszegők között. Ez pedig az, hogy az ellenőrzések sikerességét egyesek a fertőzéstől való félelmükkel próbálják meghiúsítani. Ezt a társadalmi félelmet érezzük a szabálytisztelő horgászoknál is, ezért kérem a következőket szívleljék meg:

1.       A horgászat egy engedélyköteles tevékenység és halőreink az ennek megfelelést ellenőrzik.

2.       Az Önök közreműködésével tudjuk ezt mindannyiunk számára a lehető legkevésbé kockázatossá tenni. Így kérjük azt, hogy rosszindulatú megjegyzések helyett segítsék az ellenőrzések folyamatát. Kollégáink maszkot és kesztyűt viselnek az Önök és saját maguk védelme érdekében.

3.       Igyekszünk betartani a szükséges védőtávolságot, de vannak olyan helyzetek, amikor ennek betartása rövid időre nem lehetséges, főleg ha Önök nem működnek ebben közre. Ilyen helyzet fordulhat elő például egy csónakos horgász ellenőrzésekor.

4.       Nekünk nincs lehetőségünk arra, hogy halvédelmi tevékenységünket ne végezzük, így amennyiben Önök kockázatot látnak az ilyen találkozásokban, kérjük fogadják meg az oly sokszor hallott szavakat: maradjanak otthon. Minden felesleges vita csak az ellenőrzések idejét növeli.

5.       A kijárási korlátozás alól felmentést az engedélyes horgász kaphat, a vele együtt csak napozó, pihenő családtagokra ez a lehetőség már nem érvényes.

6.       Társaságunk nagyra becsüli azokat a dolgozóit, akik a jelen helyzetben is végzik munkájukat, dolgoznak tógazdaságainkban, telephelyeinken. Halat telepítenek, vagy akár mint halőreink a „frontvonalban” dolgoznak. Ők is családos emberek, szülők és egyben elhivatott dolgozóink. Kérem… segítsék munkájukat.”

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek