Balatoni horgászat járvány idején – a BHNp Zrt. tájékoztatója

Az alábbiakban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – a járvány idején történő balatoni horgászattal kapcsolatos – tájékoztatóját olvashatják:


Sok kérdést kaptunk horgásztársainktól a közelmúltban a koronavírus-járvány következtében megváltozott horgászati lehetőségek kapcsán. Többen is érdeklődtek a jegyvásárlási lehetőségekről, valamint egyesek felvetették az éves jegyek visszaváltásának kérdéskörét is. Az eseteket külön-külön is megválaszoltuk, de az alábbi cikkben igyekszünk egy helyen összefoglalni a tájékoztató információkat.

Többször megosztottuk már média felületeinken a MOHOSZ eljárásrendi tájékoztatóját. Érdemes elolvasni, ha nincs időnk a teljes dokumentumra, a X. számú, „általános tájékoztatás” című szakasz érint mindenkit.

E szerint horgászni továbbra is szabad ott, ahol helyi önkormányzati rendeletben nem tiltották meg. Továbbra is a legfontosabb, hogy egyedül, vagy legfeljebb velünk egy háztartásban élővel együtt utazzunk a horgászhelyre és ott is csak így tartózkodhatunk. A más háztartásban élőktől 5 m távolságot kell tartanunk. Vízi járműből való horgászat esetén maga a vízi jármű tekinthető a horgászhelynek, így ott is csak egyedül, vagy legfeljebb velünk egy háztartásban élővel együtt tartózkodhatunk! Figyelem, ezt a vízi rendőrség ellenőrzi és május 1. után is ellenőrizni fogja! Tehát csak olyanok üljenek egy csónakba, akik a lakcím kártyájuk szerint is egy címre vannak bejelentve!
Mielőtt a Balatonnál horgászni indulunk, érdemes tájékozódni az adott település honlapján, facebook oldalán a helyi korlátozásokról, mert ezek településenként eltérnek. A korlátozások hétköznapokon jellemzően lazábbak, mint az elmúlt két hétvégén kiadott különleges korlátozások idején. Hogy segítsük a Horgásztársainkat a helykeresésben, az előttünk álló hétvégére összegyűjtjük a Balaton-körüli települések rendelkezéseit és ezt várhatóan pénteken reggel megosztjuk honlapunkon.

Területi horgászjegyek váltása kapcsán javasoljuk, hogy online, a horgaszjegy.hu rendszerén keresztül vásároljanak. Ha a horgász tudja biztosítani a területi jegy ellenőrizhetőségét digitális eszközén (okostelefonján), akkor nem kötelező kinyomtatni azt. (De a készülék lemerülése vagy meghibásodása esetén a horgászatot nem lehet tovább folytatni, így továbbra is javasoljuk nyomtatva a horgászhelyen tartani a jegyeket.) Az egyéb jegyváltó helyek (horgászboltok) korlátozott nyitva tartásáról érdemes előzetesen telefonon érdeklődni. Ebben segítséget ad a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis.

Néhányan felvetették, hogy a korlátozások miatt szeretnék visszaváltani éves területi jegyüket. Erre Társaságunk nem biztosít lehetőséget, ugyanis a jegyek nem egy-egy partszakaszra, hanem a Balaton és vízrendszerére érvényesek, itt pedig a horgászat továbbra sem tiltott. Eddig két hétvégén voltak szigorúbb korlátozások, de még ezen a két hétvégén sem volt telítve az összes szabad horgászhely. Jellemzően azok a helyek teltek be gyorsan, amelyeket autóval kényelmesen meg lehet közelíteni. Például a Nyugati-övcsatornán a nyugati parton horgászversenyeket idéző kép alakult ki, míg a keleti part szinte üres volt. A le nem zárt szabad partszakaszok mellett pedig továbbra is adott a csónakos horgászati lehetőség.

Voltak akik azt kérdezték, hogy miért nem „harcolunk” a polgármesterekkel, hogy csak az „egyéb turistákat” tiltsák ki a strandokról, míg horgászni továbbra is lehessen. Nekik fontos megérteniük, hogy nem lehet különbséget tenni ember és ember között semmilyen szempontból. Sajnos a kijárási korlátozások kezdetén tömegesen jelentek meg a nem helyben lakó kirándulók, sétálók, horgászók a balatoni strandokon, akik miatt sok helyi lakosban félelem alakult ki, így bizonyos szempontból érthetőek a korlátozások. Más szemszögből nem értünk velük egyet, mert emiatt most egyes horgászható partszakaszokon nagyobb tumultus alakult ki, mint egyébként az év ezen szakában szokott… Emiatt egyes helyeken a keletkező hulladék jelent problémát. Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy vigyék magukkal a horgászat során összegyűlt szemetet, még ott is, ahol van kihelyezve szemétgyűjtő, mert ez a probléma további partlezárásokat szülhet!

Fontos tudomásul venni, hogy veszélyhelyzet van érvényben, melynek során a társadalom minden rétegét érheti kár, a teherviselés is közös. Társaságunknak is lesz bevétel kiesése a napijegyes bevételek várható elmaradása miatt, ennek ellenére a halőrzést ugyanúgy fenntartjuk és a haltelepítések mértékét sem fogjuk csökkenteni, ahogyan azt a közelmúlt haltelepítési beszámolóiban is láthatták.

Mint horgászok, szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hogy gyakorolhatjuk hobbinkat, még ha kétség kívül helyenként nehézkesebb is jelenleg a vízhez jutás. Azt azonban nem jelenthetjük ki, hogy „le van zárva a Balaton” a horgászok előtt. Gondoljunk arra hogy nem is olyan régen az év ezen szakaszában 1 hónapig általános tilalom volt, manapság pedig már 13 hónapon át érvényesek az éves jegyek.

Bízunk benne, hogy mielőbb véget ér a járvány, addig is Mindenkinek jó egészséget kíván:

a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetősége”

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek