Tízezer kis kősüllő került telepítésre a Rába folyó vasi szakaszán

Az őshonos halfajok folyamatos telepítése a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének kiemelt célja. A megszokott halfajok mellett – a beszerzési lehetőségek függvényében – igyekeznek ritkaságnak számító halfajokat is telepíteni, így volt ez június 4-én is.


Csütörtökön ismét a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRT. részéről érkezett előnevelt halszállítmány. A Vas Megyei vizekbe szánt, – oxigénnel fújt fóliazsákban és szigetelt kádakban szállított – halak átvételére Sárváron került sor. A telepítések a kősüllő élőhelyi igényeit figyelembe véve, a Rába Sárvártól Rábahídvégig terjedő szakaszán történtek.

Bár a legtöbb horgász állítása szerint könnyedén meg tudja különböztetni a kősüllőt nagyobb rokonától, a halőri tapasztalatok alapján érdemes röviden átismételni a fő eltéréseket a két faj között, annál is inkább, mivel a kősüllőre jellemző határozott csíkozás nem minden esetben alkalmas az elkülönítésre.

A két legalapvetőbb különbség a süllő és a kősüllő között:
-a kősüllő szájzuga nagyjából a szem középvonaláig ér, de a szem hátsó szegélyvonalán nem ér túl soha (a süllőé igen);
-a kifejlett példányoknál a süllőre jellemző ebfogak a kősüllőnél hiányoznak.

Ezúton is kérik a Tisztelt Horgásztársakat, hogy horgászatuk során körültekintően járjanak el, és fogás esetén óvatosan szabadítsák meg a horogtól a Rába folyó új lakóit, majd haladéktalanul kíméletesen engedjék vissza a vízbe őket!

Forrás & fotók: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
(vasivizeken.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek