Balatoni halőrzési beszámoló 2020. május

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a május folyamán szerzett halőrzési tapasztalatait.


Már több hónap zárásakor gondoltam azt, hogy ennél több feljelentést nem tehetünk, de a május erre még rácáfolt. A járványhelyzeti intézkedések enyhülése után is rengetegen horgásztak a Balatonon. Halőreinknek 123 esetben kellett feljelentést tenni a szabályszegések miatt.

Az enyhülő járványvédelmi korlátozások hírére úgy gondoltuk, visszatér a horgászat rendje a régi kerékvágásba. Sokan csak teljesen felületesen olvasták el a horgászat feltételeit és nem figyeltek arra, hogy a horgászat szabályai nem változtak vagy, hogy egyáltalán vannak.

A halőrzési helyzet ennek megfelelően alakult, 123 esetben tettünk feljelentést horgászattal kapcsolatos szabályszegések miatt és ezzel az évben már 310-re emelkedett az eddigi összesített szám. Már nem is nézem, hogy az előző évekhez képest hogyan állunk, hiszen egy átlagos esztendőben nagyjából ennyi feljelentést készítenek halőreink egész évben.

Engedély nélkül harmincheten horgásztak és volt, akivel azon kellett vitatkoznunk, hogy a horgászat nem folytatható pusztán állampolgári jogon. Ketten még emellett más szabályszegést is elkövettek emellett. Nyolcan az állami horgászjegyük mellé nem váltottak területi jegyet és még nyolcan, akik behúztak arra feljogosító területi jegy nélkül.  Tíz horgász hagyta felügyelet nélkül a felszerelését.

A használható felszerelések számát huszonöten sértették meg, ebből egy-egy horgász már négy és öt bottal horgászott. Négyen kombinálták ezt más szabályszegéssel, volt, aki a három horgászbot mellett a méretkorlátozást és fogási napló vezetésének szabályait megsértette.

Tizenhat horgásznak kerülte el a figyelmét a méretkorlátozás, zömében pontyoknál, de előfordult méreten aluli balin és csuka is. Tizenöten nem figyeltek arra, hogy hogyan kell a fogási naplót vezetni, zömében a beírt ponty darabszámmal takarékoskodtak. Négyen szerettek volna a darabszám korlátozás lehetőségénél több halat hazavinni, zömében süllőt.

A fajlagos tilalom ellenére négyen tartottak meg gardát, vagy kősüllőt. Ketten ebben a hónapban is merítőszákkal fogták az ívó keszegeket.”

02
03
04
05
02 03 04 05

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek