Júniusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai június végén ivadékvizsgálatot végeztek, melynek tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


Június utolsó napjaiban elérkezett a soron következő ivadékhálós mintavétel ideje. Ezúttal olyan halfaj ivadéka is előkerült, amit legutóbb nem tudtunk megvizsgálni.

Ez pedig nem más, mint a sügér. Ivadéka szép számmal került a hálónkba, közel 30 egyedet sikerült fognunk. Hosszuk 30 és 35 mm közötti, átlagosan 31,4 mm. Valamennyien jól táplált, vitális egyedek voltak. Sajnos rokonát, a süllőt ezúttal nem találtuk. Viszont újra előkerült a balin. Egyedeinek átlagos hossza 27,7 mm, tehát 6,2 mm-rel több, mint májusban. Ez közel 10 mm-rel marad el a tavaly júniusi értéktől (38 mm), ami valószínűleg szintén a hűvös tavasz következménye. Az áradás miatt a parti régió kiöntései gazdagok haltáplálék-szervezetekben, ami valószínűleg segíteni fogja az elmaradás leküzdését. Két jászivadék is volt a szerszámban, átlagos hosszuk 34 mm (2019-ben ilyenkor 35 mm volt). Örülhetnek a békéshalazók, a bodorka és az ezüstkárász ivadékai a mintánk nagy hányadát tették ki. Előbbi átlagosan 25,4 mm hosszú, ami csak kevéssel marad el a 2019-es értéktől (27 mm). A Tisza-tóból nemrég kimutatott kaukázusi törpegéb adult egyedeiből és ivadékaiból fogtuk a legtöbbet, ami ezért lényeges, mert a sügér és a süllő táplálkozásában fontos a szerepük. Megjelent a szivárványos ökle ivadéka is, és találkoztunk egy vágócsíkkal is.

02
03
04
05
06
07
02 03 04 05 06 07

Látható, hogy ez az időszak kiemelten fontos a Tisza-tó halállománya szempontjából, ezért – ahogyan egy korábbi cikkünkben felhívtuk rá a figyelmet – kérjük a csónakkal közlekedőket, hogy a lehető legkisebb hullámkeltéssel haladjanak.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek