10.000 db előnevelt compó költözött Vas megyébe

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2020. július 24-én 10.000 db előnevelt 2-3 cm közötti compót helyezett ki a megye több vizébe is.

A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend. Színezete változatos, az irizáló zöldtől az óaranyon át a majdnem feketéig változó, úszói nagyok, lekerekítettek. A néphit szerint ő a halak doktora, ugyanis feltételezik róla, hogy a beteg halak nyálkás testéhez dörzsölik sebeiket.

Táplálkozását tekintve nem válogatós, mindenevőként a táplálékában egyaránt szerepelnek planktonikus és fenéklakó állatok, növényi magvak és hajtások, valamint bomló szerves anyagok. Élőhelyigényét Herman Ottó tökéletesen öntötte szavakba: ,,A nyálkás czompó leginkább tavakban és mocsarakban terem; szereti a csendes, iszapos fenekű vizet…”

Napjainkra már ritkaságnak is számító őshonos halfajunkat néhány éve már tilalmi idő is védi a méretkorlátozás mellett. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének kezelése alá tartozó vizeken a compó legkisebb megtartható mérete 30 cm és naponta maximum 2 db tartható meg belőle. Az egyedi méretkorlátozás is elősegíti a 2-4 évesnél idősebb ivarérett példányok számára a szaporodási lehetőséget.
A 2016-os évben elnyert év hala címet is a Magyar Haltani Társaság szavazásán. 

Az előnevelt compók az alábbi horgászvizekbe kerültek: 

  • Marcal folyó 4000 db 
  • Nagypiriti-tó: 2000 db
  • Merseváti-tó: 2000 db
  • Celldömölki-tó: 2000 db

Forrás & fotók: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
(vasivizeken.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek