Balatoni halőrzési beszámoló 2020. június

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a június folyamán szerzett halőrzési tapasztalatait.


Június végére elképesztő feljelentés számot értünk el horgászati szabályszegések miatt. A hónapban kollégáink ellenőrzései után 102 esetben kezdeményeztünk eljárást a Halgazdálkodási Hatóságoknál.

Semmi különös indokot nem találtam már a hónap során arra, ami megmagyarázná azt, miért is született ilyen nagy számú feljelentés június folyamán. Az elmúlt hónapokban mondhattuk azt, hogy a járványvédelmi korlátozások alól a horgászat kibúvót jelentett, így boldog-boldogtalan úgy érezte, horgásznia kell azért, hogy nyugodtan kimozdulhasson otthonról. De a június már nem ilyen hónap volt, jöhettük-mehettünk szabadon.

Készítettem egy gyors összehasonlítást az elmúlt évekre visszatekintve:

Nem kell különös statisztikai véna ahhoz, hogy láthassuk a felderített szabályszegések számának emelkedését. Természetesen, az év első két-három hónapját a hideg és a jéghelyzet jelentősen befolyásolja, de az áprilistól júniusig terjedő időszak már jól mutatja a változást. Elmondhatjuk azt, hogy halőr kollégáink alaposabbak, de sajnos a szabályok ismerete és betartása jelentősen romlott, valamint emelkedett a Balatonon aktívan horgászók száma.

Tehát, a június hónapban tartott ellenőrzések után 104 esetben kezdeményeztünk eljárást  szabálytalankodó horgászok ellen, és így már 413-ra emelkedett az évben eddig összesített szám. Engedély nélkül huszonkilencen horgásztak, négyen az állami horgászjegyük  mellé nem váltottak területi jegyet és akadt három fő, akik behúztak arra feljogosító területi jegy nélkül.  Hét horgász hagyta felügyelet nélkül a felszerelését.

A használható felszerelések számát huszonhatan sértették meg, ebből egy horgász már öt (!!!) bottal horgászott.

Nyolc horgásznak kerülte el a figyelmét a méretkorlátozás, zömében pontyoknál, de előfordult méreten aluli balin is. Tizennégyen nem figyeltek arra, hogy hogyan kell a fogási naplót vezetni, zömében a beírt ponty darabszámmal takarékoskodtak. Érdekes volt halőreinknek az az eset, amikor a fonyódi mólón az egyik horgász által kifogott halat a másik horgász naplójába vezették be, illetve a másik horgász tette el a szákjába. Ennek az esetnek a videós rögzítése szinte a véletlennek köszönhető és nem kevés vitával járt az eset kibogozása. Őrizetlenül heten hagyták botjaikat, köztük az egyik területi jeggyel nem rendelkező horgász.

A fajlagos tilalom ellenére egy horgász tartott meg kősüllőt, ő ezzel együtt a fogási napló vezetésének szabályait is megsértette. A megengedett mennyiségnél hárman tartottak meg több halat, amelyről az eset jelentősége miatt külön cikkben írtunk honlapunkon:

https://balatonihal.hu/Hirek/23-sullovel-bukott-le-harom-vitorlasos-horgasz

A Balatoni Horgászrend különböző szabályait öten sértették meg, köztük a befolyókat érintő horgászati korlátozásokat, a drótszák használatának tilalmát és a vízparti halpucolás tilalmát.”

02
03
04
05
06
02 03 04 05 06

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek