Megröntgenezték egy hal fejét, horrorfilmbe illő, amit találtak

Különleges parazitát talált egy kutató, amikor megröntgenezte egy hal fejét: a rák előbb elsorvasztja a gazdaállat nyelvét, majd átveszi az ízlelőszerv szerepét.

A bogarakra emlékeztető lényt nyelvevő rákként ismeri a tudomány és összesen 380 faja létezik, mindegyikük egy adott halfajra specializálódott.

Az ízeltlábú a hal kopoltyúján keresztül kerül a szájüregbe, majd rácsatlakozik a nyelvre, és elkezdi szívogatni belőle a vért. Eközben a rák a vér alvadását akadályozó vegyületet juttat a szervbe. A vérszívás egészen addig tart, míg a nyelv teljesen el nem sorvad.

Ezt követően a rák gyakorlatilag átveszi a nyelv szerepét és a hal táplálékának egy részét fogyasztja tovább.

Érdekes, de a gazdaállatot a rák ténykedése láthatóan nem zavarja, nyelve elvesztése után is ugyanúgy gond nélkül tudja folytatni addigi életét.

A háromdimenziós digitális röntgenfelvételeket készítő biológus, Kory Evans eredetileg csak a korallzátonyok környékén élő egyik halfaj, az Odax cyanomelas csontszerkezetét akarta tanulmányozni. Több különböző hal koponyájának képeit vetette össze, amikor az egyiken valami furcsát vett észre.

Úgy nézett ki, mintha egy rovar lenne a hal szájában. Aztán eszembe jutott, hogy várjunk csak, ez a hal növényevő, algákkal táplálkozik! Elővettem az eredeti felvételt, és lám, egy nyelvevő rák volt rajta”

– mesélte a kutató a Live Science tudományos magazinnak.

Fotók: Kory Evans, Rice University
Forrás: origo.hu

Megosztás
Kategória: Hírek