Furcsa szerzet akadt horogra – a Halgazdálkodási Zrt. a horgászok segítségét kéri

Ismét egy idegenhonos halat fogtak a Hévízi-tó kifolyó vizében, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a horgászok segítségét kéri.


Egy sporthorgász Kukorica-giliszta csalival fogott egy ismeretlen kinézetű halat augusztus közepén a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán – írja likebalaton.hu. A tanácstalan horgász a Magyar Haltani Társaság szakértőihez fordult, hogy segítsenek kideríteni mi is akadt horogra. A társaság tájékoztatása szerint a hal a tűzfejű tarkasügérnek, illetve annak a hibridjének egy sötétebb színezetű hím példánya volt.

A lap értesülései szerint a Közép-Amerikából származó díszhal nem volt újdonság a haltanti társaság szakembereinek. Úgy vélik egy felelőtlen akvarista engedhette szabadon, mert már korábban is láttak ilyet a Hévízi-tó elfolyó vizében, ahol azóta meg is honosodott. Sajnos a Balaton közelében nem ez az egyetlen idegenhonos faj, amelyik szaporodik is. A szakemberek ezen a kifolyón és annak vízgyűjtőjén több ilyen esetről tudnak.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. arra kéri a horgászokat, hogy ha ilyen, vagy ehhez hasonló idegenhonos fajokat fognak, küldjék el a fogást a Magyar Haltani Társaság és Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére. Tisztában vannak a problémával, de szeretnénk nyomon követni az esetleges változásokat akár méret, akár fajok terén.

Kiemelt kép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. facebook oldala
Forrás: Agroinfom.hu

Megosztás
Kategória: Hírek