Ritka halfaj akadt horogra – volt nagy öröm

Süllőzni ment, de valami egészen mást fogott a balatoni horgász.


Szalai Csaba 2020. október 24-én három jó barátjával látogatták meg a szántódi keleti mólót. Küsszel süllőre horgáztak, azonban süllő helyett egy szép, egészséges menyhal akadt horogra, nem kis örömet okozva ezzel a horgásznak – írja a likebalaton.hu.

“Természetesen a gyors fotózás és mérés után sértetlenül úszott vissza a szántódi rév kövei közé a 28 cm-es csodaszép mintázatú menyhal. Az ilyen pillanatokért érdemes horgászni! Egyébként is sikeres éjszakánk volt, mert hárman 4 különböző fajt fogtunk: az említett menyhal mellett 3 süllőt, 1 gardát és 1 csukát” – idézte a horgász élménybeszámolóját a balatonihal.hu.

A Balatonban őshonos halfaj a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak. 2015-től a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködése által indult meg a menyhal visszatelepítése a tóba.

Összesen öt alkalommal fogtak ilyen halat a tóból, illetve a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai is ráakadtak két 25-30 centiméteres példányra, ami azt bizonyítja, hogy sikeres volt a visszatelepítés.

Figyelem!

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a menyhalat a Balatoni Horgászrend 24. pontja védi! A véletlenül horogra akadó példányokat haladéktalanul vissza kell engedni a Balatonba, mélyre nyelés esetén a zsinórt pedig a szájnyílás előtt el kell vágni!

Kiemelt kép: BHNp Zrt.
Forrás: agroinfom.hu

Megosztás
Kategória: Hírek