Horgászni mentek a magyarok, ha már bulizni nem lehetett

A világ egyik vezető édesvízi sporthorgászata a magyar, amelynek további fejlesztése a cél a jövő évben is. Horgásztáborok és horgászversenyek szervezésére, horgászhelyek eszközparkjának és infrastruktúrájának fejlesztésére, vagy halgazdálkodási károk enyhítésére is pályázhatnak 2021-ben a horgászegyesületek és édesvízi gazdálkodók a Mohosz több mint egymilliárdos keretéből – tudta meg a Napi.hu a Horgászati Központ főigazgatójától.


A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) taglétszáma csak az idén 135 ezer fővel nőtt, így a maga 700 ezres tagságával mára Magyarország legnagyobb szervezetévé vált. A hirtelen növekedés a koronavírus-járvánnyal és a regisztrációs rendszer egyszerűsödésével magyarázható.

„A tavaszi pandémiás időszak alatt több szabadideje lett az embereknek, valamint számos külföldön munkát vállaló hazatért Magyarországra. Sokkal többen töltötték a szabadságukat a vízparton, mivel a szórakozóhelyek be voltak zárva. A horgászathoz feltétel a regisztráció a Mohosznál, valamit a horgászokmány megszerzése, mivel hazánk állami tulajdonú halgazdálkodási természetes vizeinek döntő többsége a Horgász Szövetséghez tartozik. Ez alól csak a 14 éven aluliak és a külföldi állampolgárok jelentenek kivételt. Az állami horgászvizsga egyébként 2019 óta ingyenes” – tájékoztatta a Napi.hu-t Dérer István, az OHSZK (Országos Horgászszervezeti Központ) főigazgatója.

A szakembertől megtudtuk, hogy az adminisztráció az utóbbi időben igen leegyszerűsödött, mivel már online felületen is megoldható, ami szintén növelte a nyilvántartásba vettek számát. Ösztönöz a regisztrációra az is, hogy ha valakit engedély nélküli horgászaton kapnak, az komoly pénzbüntetésre számíthat.

A főigazgató elmondta, hogy a regisztráltak korfája az utóbbi években jelentősen megváltozott. Amíg korábban a horgászatot az idősebb emberek sportjának tartották, addig manapság legnagyobb számban a 38-45 év közöttiek pecáznak, de jelentősen nőtt a gyermekek és a nők aránya is a nyilvántartottak között.

Több mint egymilliárd fejlesztésre

A megnövekedett érdeklődés a horgászat iránt, összhangban van a horgászegyesületek és édesvízi gazdálkodók által megpályázható támogatások összegének emelkedésével. Ahogyan arról hírportálunk korábban már beszámolt, jövő évtől igen jelentős összeget oszthat szét a Mohosz a pályázók között.

„A több mint egymilliárd forintos állami finanszírozás egyik célja, hogy a horgászhelyek infrastruktúráját fejlesszük. Szeretnénk, ha országszerte a horgászok hasonló és magas színvonalú szolgáltatásokat kapnának. Ezen túl lehetőségünk van anyagi segítséget nyújtani például árvíz miatt bekövetkezett halgazdálkodási károk enyhítésére, esetleg horgászversenyek szervezésére, vagy horgásztáborok támogatására is. A táborok nagyon népszerűek a gyerekek körében, és segítenek kiképezni az új horgászgenerációkat, akik méltó folytatói lehetnek a ma világelső magyar édesvízi sporthorgászatnak.” – közölte a főigazgató.

A szakember beszámolt arról is, hogy a pályázatok a Mohosz belső tenderei lesznek. A projektekhez 30-50 százalékos önrészre lesz szükség, de például az édesvízi gazdálkodók kárainak csökkentéhez 0 vagy 10 százalékos önerő is elég lehet. Az elnyert támogatások java eszközbeszerzésre lesz fordítható.

A Mohosz éves beszámolója szerint, tavaly az állami horgászokmányokból befolyó összeg elérte a 980 millió forintot, ami aztán belső pályázatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül tagszövetségekhez és az egyesületekhez került. A Magyar Országos Horgász Szövetséghez jelenleg 26 területi tagszövetség, 1206 horgászegyesület, továbbá 17 speciális gazdasági társaság tartozik.

Kiemelt kép: Napi.hu/Kónya Ádám
Szerző: Kónya Ádám
Forrás: Napi.hu

Megosztás
Kategória: Hírek