Két gereblyéző horgászt fogtak a hétvégén Balatonon

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőr munkatársai november 29-én délután a balatonkenesei kikötőben két főre lettek figyelmesek, akik a kikötőmedencébe nagy mennyiségben télre „beállt” keszegeket gereblyézték.


A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársainak sikerült videó felvételen rögzíteniük, amint a két fő egymás után ismétlődően kívülről akadt keszegeket fog, majd azokat megtartja. Az egymástól egyébként függetlenül tevékenykedő férfiak felszerelésük végén egy pilkert, illetve egy körforgó villantót használtak. A bevontatás során látható mozdulataik alapján, valamint mivel ismétlődően gyakorolták a „működő” technikát, egyértelmű, hogy tudatosan a kívülről akasztás volt a céljuk. Az egyes akasztások között semmilyen arra utaló magatartást nem folytattak, hogy megpróbálták volna elkerülni a törvénybe ütköző halfogást, sőt a történtek megismétlésére törekedtek.

A 2013. évi CII. törvény 2. § 4. pontja szerint a gereblyézés definíciója így szól: „a halnak nem a táplálkozási viselkedésére alapozottan, és a szájnyílásán kívüli más testrészébe akasztott horoggal történő zsákmányul ejtésére irányuló módszer;”

A fentiek alapján a két férfi tette gereblyézésnek, így pedig bűncselekménynek minősül, ezért ellenük a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságon büntető eljárás indítását kezdeményezte.

Az alábbi fotókon láthatóak a megtartott halak testén ejtett friss, horgok ütötte sebek:

02
03
04
05
06
07
08
09
10
02 03 04 05 06 07 08 09 10

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek