420 ezer kg veszélyes hulladéktól szabadították meg a Duna-ágat

Már hét munkagéppel dolgozik a kárelhárításon a vízügy a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén. Ez idáig összesen 418 440 kg veszélyes hulladéktól tisztították meg kollégáink az érintett területet, 14 ezer liter olajos víz tartályokban várja az elszállítást. Ma helyszíni szemlét tartanak az illetékes vízügyi hatóság munkatársai, szakvéleményük nagyban befolyásolja az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontját.

Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában dolgoztak a területen a bevált technológiával és az előírások betartása mellett. Munkatársaink folyamatosan ellenőrzik a vizet: kijelenthetjük, hogy olajszármazék a szennyezéssel érintett területről továbbra sem jutott ki.
December 20-án 161 220 kg szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már összesen 418 440 kg veszélyes hulladéktól szabadították meg kollégáink a Ráckevei (Soroksári)-Dunát. Munkába állt egy újabb vákuumszivattyús olajleszedő eszköz is, így tegnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14 ezer liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban a vízügy munkatársai, melyet ma egy szakcég elszállít.
Jelenleg hét munkagép dolgozik a kárelhárításon: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű eszköz, két gumihevederes kis kotró, valamint egy széles lánctalpú kisebb és egy nagy kotró.
Az illetékes I. fokú vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ma helyszíni szemlét tartanak a szennyezéssel érintett területen. Az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.
Továbbra is szakmai segítséget nyújtanak munkánkhoz a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakemberei. A terület lezárását, valamint a gépjárműforgalom irányítását a rendőrség, valamint a Szigetszentmiklósi Polgárőrség biztosítja.

Szerző: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Kiemelt kép: Országos Vízügyi Főigazgatóság
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
(www.kotivizig.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek