Ez hihetetlen: megbillent a Balaton!

A tó keleti végében jelentősen megemelkedett a vízállás, miközben a nyugati parton mintha elszívták volna a vizet.

Keszthelyről mintha elszivattyúzták volna a vizet, Balatonfűzfőn pedig jóval a szabályozási vízszint feletti volt a Balaton vízállása. A vízügy mérései szerint csütörtökön 15 órakor mérték a legnagyobb, 58 centiméteres különbséget. A melegfronttal érkező erős és kitartó délnyugati szél hatására billent ki hosszanti irányban a Balaton víztükre. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője szerint szerint csütörtökön kora délután volt a kilengés csúcsa – írja a hirbalaton.hu.

A kilengés csúcspontján az átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 88 centiméter, Balatonfűzfőn 146 centiméteres volt a vízállás, ami 58 centiméteres különbséget jelent. A tó keleti végében, többek között Balatonkenesén kerülhetett víz alá több part menti rész.

2019-ben már kétszer – március elején és július végén – billent meg jelentősebb mértékben a Balaton víztükre hosszanti irányban. Akkor 49, illetve 40 centiméternyi különbséget mutatott az egy időben mért vízszint a tó keleti és nyugati végében. Múlt évben viszont egy ciklon ennél is nagyobb, 82 centiméteres különbséget okozó kilengést hozott a szélviharával a Balaton keleti és nyugati vége között: ekkor kacsák úszkáltak Balatonalmádi víz alá került parti részein.

Szerző: Metropol
Forrás: metropol.hu

Megosztás
Kategória: Hírek