Komoly veszélyt jelent a vízimadarak számára a hátrahagyott horog és damil

Ezekben a napokban több helyszínen is monitorozzák a hazánkban telelő vagy átvonuló madarakat. A szakemberek a vizes élőhelyeken gyakran találkoznak horgászhorogba akadt, zsinórba tekeredett vízimadarakkal. Ha nem tudják kiszabadítani magukat, ezek az állatok többnyire elpusztulnak.


A hattyúk, sirályok, szárcsák, vadludak és más vízimadarak sokszor olyan nádas, bokros helyeken táplálkoznak, amelyek egyben horgászhelyek is. Gyakran előfordul, hogy a pecások rosszul dobják be a horgot és az fennakad a növényzeten. Rángatják egy darabig, de aztán elszakad a zsinór és otthagyják az egészet. Ez nagyon veszélyes a vízimadarakra – hívta fel a figyelmet Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője.

– Találtunk olyan hattyút, amelynek a csőrét vágta fel a horog. Egy horogba és damilba gabalyodott szárcsa valószínűleg menekülni próbált, de a csőre zugától végig felhasította a nyakát az éles eszköz. Láttunk szinte gúzsba kötött libát, több méter műanyag zsineg tekeredett köré. Ezek igen erős zsinegek, ha nem sikerül a madárnak leszakítani magáról, az esetek nagy részében elpusztul – sorolta a vadabbnál vadabb eseteket a szakember. Azt is elmondta, a nemzeti park munkatársai próbálnak segíteni a bajba jutott állatokon, ha azok a partközelben vannak, de a legritkább esetben sikerül befogni őket. Ha nem képesek önállóan kiszabadulni az idegen anyagból, akkor táplálkozni sem tudnak és elpusztulnak.

– Ezért is fontos a horgászok felelősségteljes magatartása – nyomatékosított Pellinger Attila. Nemcsak a horgok és horgászzsinegek okoznak problémát, hanem a szétdobált, vízparton hagyott nejlonzsákok, műanyag flakonok, sörös-, üdítősdobozok is. Ezeket befújja a szél a vízbe, a bokrok közé, ahol veszélyeztetik a táplálékot kereső állatokat.

Szerző: Bódvai Ildikó
Forrás & fotó: kisalfold.hu

Megosztás
Kategória: Hírek