Eltűnhet a globális édesvízi halpopulációk harmada?

Az édesvízi halakat komoly veszély fenyegeti: egy most publikált a felmérés szerint a globális populációik akár egyharmada a kihalás szélére sodródhat. A vándorló édesvízi halak populációja 1970 óta például 76 százalékkal zuhant, a 30 kilogrammot meghaladó súlyú társaikat a legtöbb folyóvízből egyszerűen kiirtották. Tavaly 16 édesvízi halfajt nyilvánítottak kihaltnak.

Drasztikusan romlik a folyók ökológiai állapota

Tizenhat globális természetvédelmi szervezet elkészítette „A világ elfeledett halai” (The Word’s Forgotten Fishes) néven elkészítette a jelentését, amely szerint az édesvízi halak globális populációi komoly visszaesésbe kezdtek. A problémák sokfélék: magukban foglalják

A KÖRNYEZETSZENNYEZÉST, A TÚLHALÁSZÁST ÉS A PUSZTÍTÓ HALÁSZATI GYAKORLATOKAT, AZ INVAZÍV, NEM ŐSHONOS FAJOK BEHURCOLÁSÁT, VALAMINT AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁST ÉS A FOLYÓK ÖKOLÓGIÁJÁNAK A MEGZAVARÁSÁT.
Számos faj védelme céljából horgászati tilalmat léptettek életbe / Forrás: Wikimedia Commons/Kristian Kostov

A világ legtöbb folyóján jelenleg ráadásul gátakat is építettek, hogy öntözés céljából kinyerjék abból a vizet vagy megzavarják természetes folyásaikat, ami tovább nehezíti az édesvízi halak életét.

A Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi adatai azt mutatták, hogy szinte egyetlen folyó sem felel meg a legmagasabb kémiai követelményeknek; az Egyesült Királyságban például csak 15 százalékot minősítettek jó ökológiai állapotúnak.

Az édesvízi élőhelyek a legélénkebbek a földön, de katasztrofálisan hanyatlanak

– mondta Dave Tickner, a WWF édesvízügyi főtanácsadója a The Guardian online tudományos portálnak. – Az Egyesült Királyság sem kivétel: a vadon élő állatok a túlélésért küzdenek a szennyezett vizeinkben.

A jelentés mögött álló 16 szervezet

Alliance for Freshwater Life, Alliance for Belföldi Halászat, Conservation International, Fisheries Conservation Foundation, Freshwaters Illustrated, Global Wildlife Conservation, InFish, IUCN, Sustainable Seafood Coalition, Mahseer Trust, Shoal, Synchronicity Earth, a Természetvédelmi Hivatal, a World Fish Migration Foundation, a WWF és a London Zoological Society.

A lazac populációja, amely életciklusának egy részét édesvízi ökoszisztémákban tölti, az 1960-as évek óta meredeken csökken, és az európai angolna is kritikusan veszélyeztetett. A menyhal és a tokhal már kihalt az Egyesült Királyság vizeiben.

Harminc százalékukat fenyegeti a kihalás veszélye

A The Guardian tavaly feltárta a folyókba áramló szennyvíz mértékét. A vízipari vállalatok Angliában mintegy 200 ezerszer engedték be a szennyvizet a folyókba 2019-ben. A természetvédők arra szólították fel a döntéshozókat, hogy

TÁMOGASSÁK A FOLYÓK ÉS VÍZI UTAK VÉSZHELYZETI HELYREÁLLÍTÁSI TERVÉT A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGRE ÉS A TERMÉSZET REGENERÁCIÓJÁRA VONATKOZÓ SZÉLESEBB KÖRŰ CÉLOK RÉSZEKÉNT.

A világ kormányai idén találkoznak, hogy megvitassák a biodiverzitás kérdéseit és megállítsák a föld természetes élőhelyeinek pusztulását.

Ha komolyan vesszük a környezetvédelmi ígéreteket, akkor a szakembereknek meg kell tisztítania a folyóinkat és helyre kell állítania az édesvízi élőhelyeink egészségét

– magyarázta Tichner.

A most publikált jelentés megállapította, hogy az édesvízi ökoszisztémák biológiai sokfélesége az óceánok és az erdők kétszeresével csökken.

RÁMUTATTAK, HOGY JELENLEG TÖBB MINT 18 EZER ÉDESVÍZI HALFAJ ISMERT, DE MÉG MINDIG FEDEZNEK FEL ÚJAKAT.

A Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) megállapította, hogy körülbelül 30 százalékukat fenyegeti a kihalás veszélye.

Kiemelt kép: Alamy
Forrás: origo.hu

Megosztás
Kategória: Hírek