Sorhorgos orvhalászt fogtak a KHESZ halőrei a Peresi-holtágon

Hosszas megfigyelés és kitartó halőri munka eredményeként sorhorgokat használó orvhalászt értek tetten a Peresi-holtágon a KHESZ hivatásos halőrei. Az eset ismét rávilágított arra, hogy a vízterületek értékes halállománya csábító préda a rabsicok számára, amelynek megóvását fokozottan szem előtt kell tartani.

A halőrök figyelmének és a téli jeges időszakban történt rendszeres vízterület bejárásoknak köszönhetően került tettenérésre az a személy, aki 2020. február 25-én az esti órákban a Peresi-holtágon két darab, körülbelül 80 méter hosszú, 15-20 horoggal ellátott sorhorog-szereléket helyezett ki, majd ezt követően egy általa korábban letett sorhorog-szereléket szedett fel a rajta lévő süllőkkel együtt. Az intézkedés során összesen 5 darab tiltott eszköz került lefoglalásra, amelyből kettő még használatlan, előkészített állapotú volt.

A hosszas megfigyelés, majd a több irányból elkészített hőkamerás felvételek a cselekményt egyértelműen bizonyítják. A rendőri intézkedés során egy mosógépdobból és vödrökből több méretkorlátozással védett faj méret alatti egyede, továbbá védett fajok (44 darab szivárványos ökle, több sujtásos küsz, kövi csík és vágó csík) is előkerültek, melyek minden bizonnyal nem a helyszínről származtak.

Az elkövető többszöri jogsértés miatt már horgászokmányokkal nem rendelkezett. A kár jelentős, melyben csak a védett fajok értéke meghaladja a kettőszázezer forintot. Az eljárás megindult, az elkövető bilincsben lett előállítva, a bírság több százezer forintra rúghat.

Az elmúlt években az ilyen és hasonló esetek a „hagyományos és már örökzöld” jogsértések mellett igen ritkák, de évente egy-két alkalommal előfordulnak.

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Forrás & fotók: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
(www.khesz.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek