Több és nagyobb büntetés jár a szabálytalan horgászok, halgazdálkodók és horgászvízkezelők számára

Változott a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságokról szóló 314/2014. (XII. 12.) kormányrendelet. A szöveget számos büntetési tétellel egészítették ki, a meglévő szankciók mértéke pedig emelkedett. A rendelet az illegális horgászatot, illetve a kisebb-nagyobb trükközéseket is bünteti. Azt a személyt például, akit a halastó partján halfogásra alkalmas horgászkészséggel (bottal) találnak, de nincs nála horgászjegy, 10 – 30 ezer forinttal büntethető, ha a jogosultságát a halgazdálkodási hatóságnál 15 napon belül nem igazolja.


Aki jogosultság nélkül egy időben horgászatot és halászatot is folytat, akár 50 ezer forint halvédelmi bírsággal is sújtható. Amennyiben valaki nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen folytat jogosulatlan halászatot, a büntetés felső határa félmillió forint – írta az Agrárágazat. A rendelet azokat is bünteti, akik a halfogásra jogosító okmány kiváltása során valótlan adatot szolgáltatnak. A valótlan adatszolgáltatás akár 100 ezer forintos büntetést is maga után vonhat. Amennyiben valaki az ellenőrzéskor azt állítja, hogy van érvényes horgászjegye, vagy halászati engedélye, miközben nincs, az 50 ezer forintos bírsággal sújtható. Ha valaki azt hazudja, hogy leadta a fogási naplót, illetve abban valótlan adatokat közölt, akkor 10 ezer forintot kell fizetnie.

Tiltott eszközzel vagy tilalmi időben történő horgászat vagy halászat esetén a halvédelmi bírság mértéke attól függ, hogy csak az adott területen engedélyezett fogási előírásoktól tér-e el a szabálytalankodó, vagy általában tiltott eszközzel tevékenykedik. Előbbi esetben maximum 200 ezer forint lehet a büntetés, a másikban félmillió forintig is nőhet a tétel.

A halgazdálkodók büntetései

A halgazdálkodókat ennél is nagyobb tételekkel büntetheti a hatóság. Például, ha nem jogosult személy részére értékesítenek állami horgászjegyet vagy területi jegyet, 100 ezer, állami halászjegy kiadása esetén 200 ezer forintra büntethetők. Azok, akik nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre adnak ki jegyet, és onnan őshonos halfaj elvitelét engedélyezik, 10 és 500 ezer forint közötti bírsággal büntethetők. Azok, akik idegen honos fajok egyedeit engedély nélkül telepítik be, 50 és 500 ezer forint közötti bírságra számíthatnak. Akik a törzsállomány egyedeit értékesítik – akkor is, ha rendelkeznek halászati engedéllyel –, 200–500 ezer forintos halvédelmi bírság fizetésére számíthatnak. A halgazdálkodási terv benyújtásának elmulasztása 250 ezer és 5 millió forint közötti összeg elvesztésével járhat. Aki nem jogosult halgazdálkodásra, horgásztatásra, és mégis végzi ezeket a tevékenységeket, az 500 ezer és 5 millió forint közötti összeg megfizetésével büntethető. A részleteket itt lehet elolvasni.

A kiemelt kép illusztráció
Forrás & fotó: magro.hu

Megosztás
Kategória: Hírek