Rapsicokkal szemben emelt vádat az ügyészség

Három szürke harcsát és két busát fogtak a tiszaburai orvhalászok.


A Büntető Törvénykönyv szerint az orvhalászat vétségét az követi el, aki külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel vagy tiltott módon, illetve kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez. Ez a tilalmazott cselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, függetlenül attól, hogy a rapsic sikerrel járt, vagy sem. Egy ilyen esetről számolt be Konkoly-Thege László a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivő ügyésze. Ugyanis a Hevesi Járási Ügyészség a napokban immár sokadszor emelt vádat orvhalászat vétsége miatt, ezúttal két tiszaburai lakos ellen.

Azt, hogy mi minősül tiltott halfogási eszköznek és módnak a hal védelméről szóló törvény meghatározza meg. Ez a jogszabály ilyennek tekinti többek között az elektromosság, a robbanóanyag, a búvárszigony és a mérgek használatát, továbbá a nyakzó háló, a hurokvető, a rugó elven működő önakasztós készülék, a sorhorog, a fenékhorog, a csapóhorog, valamint a többhorgos gereblyézős módszer alkalmazását.

A Hevesi Járási Ügyészség a napokban immár sokadszor emelt vádat orvhalászat vétsége miatt, ezúttal két tiszaburai lakos ellen.

Az apa és a fia idén január 20-án délután követte el a bűncselekményt Kisköre külterületén, a Tiszán. A folyón az idősebb férfi egy csónakból horgászott a tiltott, úgynevezett gereblyézős módszerrel, majd sötétedés után zsákmányával kievezett a partra. A fia ott már várta, készen arra, hogy a kifogott halakat segítsen bepakolni egy magával vitt zsákba. A bűnös úton szerzett három szürke harcsával és két busával a vádlottak az éj leple alatt elindultak haza, ám út közben egy rendőrjárőr megállította őket.

A halak eltulajdonításával okozott kár közel 70.000 Ft volt, ami a rendőri intézkedés során alkalmazott lefoglalás ellenére sem térült meg, mivel a megkínzott állatok olyan állapotban voltak, hogy azok értékesítésére nem kerülhetett sor, és az élőhelyükre sem lehetett már visszaengedni őket.

A járási ügyészség a két elkövetőt kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádolja, emellett az apával szemben orvhalászat vétsége miatt is vádat emelt.

A vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetett előéletű idősebb férfival szemben végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, emellett rendelje el a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének a végrehajtását, és kobozza el a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használt horgászbotját is. A fiatalabb, 25 éves terhelt esetében az ügyészség 150.000 Ft összegű pénzbüntetést indítványozott.

Szerző: Makkai Zsanett
Forrás & fotó: egerhirek.hu

Megosztás
Kategória: Hírek