350 millióból kiránduló- és horgászhely rehabilitáció valósul meg Dunaszekcsőnél

A beruházás keretében a Duna árterületén, a folyam felső-zátonyi mellékágának, valamint a Telelő-Duna elnevezésű holtágának rekonstrukcióját valósítják meg.

Az október végéig zajló beavatkozások a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek a közvetlen beavatkozási területet övező ártéri erdők állapotára is.

Egy természeti értékekben gazdag, kedvelt kiránduló- és horgász-hely rehabilitációját hajtják végre a Baranya megyei Dunaszekcsőnél a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) beruházásában, több mint 350 millió forint értékben – közölte az intézmény az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiemelkedő jelentőségű védett természeti terület megújítását szolgáló beruházás keretében a Duna árterületén, a folyam felső-zátonyi mellékágának, valamint a Telelő-Duna elnevezésű holtágának rekonstrukcióját valósítják meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív programon (Kehop) elnyert 352,4 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a folyamszabályozások természetvédelmi szempontból hátrányosan érintették ezt a területet, hiszen – beavatkozás hiányában – a folyam medrének süllyedése, a hullámtér és az ott található állandó és időszakos vizes élőhelyek feltöltődése egyes, a területre jellemző élőhely-típusok további leépüléséhez, eltűnéséhez vezet.

A BEAVATKOZÁS SORÁN A TELELŐ-DUNA ÉS A FELSŐ-ZÁTONYI MELLÉKÁG RÉSZLEGES KOTRÁSÁT HAJTJÁK VÉGRE, MAJD A KITERMELT ANYAGOT VISSZAJUTTATJÁK A DUNA MEDRÉBE.

Ennek köszönhetően a Telelő-Duna holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, így megállhat a hínárnövényzet túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége. A felső-zátonyi mellékágon így a mostaninál alacsonyabb vízállás esetén is átáramlik a Duna vize – ismertették.

Szerző: Halász Gabi
Forrás & fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Megosztás
Kategória: Hírek