Idén is feloldják az áprilisi csónakos tilalmat a Balatonon!

FIGYELEM! Az alábbi közérdekű közlemény részleges horgászrendi enyhítést tartalmaz, érdemes elolvasni minden balatoni horgásznak!


Kedves Horgásztársak!

Már bizonyára minden horgász tisztában van vele, hogy a koronavírus okozta világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időszakában a MOHOSZ által kiadott és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján is közzétett, mindenkori legfrissebb eljárásrendi tájékoztató határozza meg a horgászat, mint szabadidős sporttevékenység végzésének kereteit. Fontos, hogy a nevezett tájékoztatók aktuálisan legfrissebb verzióját minden Horgásztársunk folyamatosan nyomon  kövesse, és az abban foglaltakat betartsa. 

A korlátozások legfőbb célja, hogy a horgászok minél kisebb mértékben érintkezhessenek egymással. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai úgy gondolják, hogy ezen elv leginkább az egyéni csónakos horgászat során valósul meg. Ezért a tavalyi évhez hasonlóan idén is úgy döntöttek, hogy enyhítenek a Balatoni Horgászrend 32. pontjában kifejtett áprilisi csónakos tilalom megfogalmazásán. Az enyhítés nyomán kialakult szövegezés csaknem teljes egészében egyezik a tavalyi évben kiadottal:

A Balatoni Horgászrend 32. pontjának 2021. évre módosított verziója tehát így szól:

Április 1. – április 30. közötti időben vízi járműről (vitorlás, csónak, stb.), vízi sporteszközről (kajak, kenu, stb.), egyéb fürdőeszközről, valamint parti bejáróval nem rendelkező stégről horgászni kizárólag az alábbi korlátozások szerint szabad:

–          A parttól, illetve a part menti nádas szélétől számítva az északi part mentén maximum 50 m-es sávban, a déli part mentén maximum 300 m-es sávban engedélyezett a horgászat. Az északi és déli part két találkozási határpontja: Balatonkenesén a Peremartoni HE kikötőjének bejárata (47°02’21,5”N; 18°04’15,9”E), valamint Keszthelyen a Kőolajipari Sporthorgász Egyesület kikötőjének bejárata (46°43’30.1″N 17°14’44.8″E).

–          A feloldás nem vonatkozik az alábbi partszakaszokra, amelyek előtt továbbra is kizárólag partról szabad horgászni:

o   a Tihanyi-félsziget partvonala mentén, azaz: Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatától (46°55’55,4”N; 17°51’36,1”E) Örvényesen a Bozsai HE kikötőjének bejáratáig (46°54’39,6”N; 17°49’45,2”E)   

o   Balatonföldváron a hajókikötő nyugati mólójától (46°51’28.2″N; 17°52’42.3″E) Balatonszárszón az „Irmák nyaraló strandjáig” (46°50’32.6″N; 17°51’15.0″E)

o   Fonyódon a hajókikötő nyugati mólójától (46°45’11.0″N 17°33’08.7″E) a Fonyód-Bélatelepi vízkivételi műig (46°44’23.0″N 17°31’36.9″E)

o   Balatonberényben a Napfény sétány keleti végétől (46°42’55.8″N 17°20’23.3″E) a fenékpusztai madárgyűrűző állomásig (46°42’49.8″N 17°15’02.6″E)

–          A horgászat kizárólag 06:00 és 19:00 között engedélyezett. Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik!

–          A horgászat során kiemelten ügyelni kell a Balatoni Horgászrend 31. pontjának betartására, azaz csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS! (Puhatestű csalival történő harcsázásra tehát a feloldott sávban is van lehetőség.)

–          A meghatározott partmenti sávon kívül a Balaton nyílt vizén közlekedő vízi járműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS!

–          A fentiek megszegése kirívó szabályszegésnek minősül, és 5 év területi jegy váltástól való eltiltást vonhat maga után!

Az említett négy partszakaszt, amelyek előtt továbbra is csak partról szabad horgászni az alábbi ábrákon is bejelölték segítségként (akinek épp ezen területek egyikén van a csónakkikötője, a lehető legrövidebb úton, megállás nélkül kihajózhat a legközelebbi engedélyezett területre horgászni):

02
03
04
05
02 03 04 05

Emlékeztetőül az egyéb áprilisi tilalmakról:

Április 15-én lépnek életbe a horgászrend 33. pontjában leírt, a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak. A meghatározott felső szakaszokon általános horgászati tilalom, míg az alsó szakaszokon pontyra és harcsára szóló fajlagos tilalom van érvényben. Fontos, hogy a horgászrend 45. pontját a csatornákon érvényben lévő pontytilalom esetében is be kell tartani!

A süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, így ezekkel együtt az imént említett 31. és 32. horgászrendi pontok sem oldódnak fel idén korábban, mivel április 30. pénteki napra esik. Így csónakból vízre szállni, illetve süllőre, balinra és sügérre horgászni legkorábban május 1-jén, szombaton 00:01-től szabad.

Sok horgász érdeklődik a ponty fajlagos tilalma felől is. Ahogy a korábbi években megszokhatták, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idén is megkérte a tilalom alóli feloldást az illetékes hatóságtól. Amint megkapják a határozatot, közzé fogják tenni a honlapjukon. De ez a feloldás csak a Balaton főmedrére vonatkozik, a csatornákra és a Kis-Balatonra nem! 

Végezetül kérnek minden Kedves Horgásztársat, hogy még a horgászat megkezdése előtt figyelmesen olvassák el az állami jegyen és a területi jegyen leírtakat, figyeljenek a vonatkozó jogszabályok és a Balatoni Horgászrend betartására, ha pedig szabálytalanságot tapasztalnak, használják a halőri bejelentőt!

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek