Többszázezres büntetésre is számíthatnak a szabályszegő horgászok

A Hajdú-Bihar megyei halőrök minden napszakban ellenőrzik a vizeket.


– A megyében jelenleg hat főállású halőr áll a megyei szövetség alkalmazásában, akik az általunk kezelt vizek partjain a horgászatot és a halfogási tevékenységeket ellenőrzik – nyilatkozta a Naplónak Cserepes Norbert Ernő, a Hajdú-Bihar Megyei Horgászegyesületek Szövetségének ügyvezető elnöke. Hozzátette, a halőrök reggeltől estig, illetve éjszaka és hétvégén is végzik a munkájukat, jellemzően azokra az időszakokra kiélezve, amikor a horgászok leggyakrabban látogatják a vizeket.

Csak engedéllyel

Megtudhattuk, Hajdú-Bihar megyében mintegy 22 ezer horgász van. – Tavaly hat- és hétezer között volt az értékesített horgászjegyek száma, ez egyaránt magába foglalja az éves és napijegyeket, tehát ennyien horgásznak rendszeresen a szövetség vizein – tájékoztatott az ügyvezető. Kiemelte, 2020-ban a halőrök ellenőrzéseinek száma meghaladta az ötezret, és mintegy 240 esetben történt valamilyen szabálysértés, emellett figyelmeztetések is voltak. – Ez utóbbi esetén a halőrök nem írnak jegyzőkönyvet, és nem történik feljelentés. Amennyiben mégis jelenteniük kell a szabályszegést, az ügyet továbbítják a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztályához, mert jogszabály szerint ők a halgazdálkodási hatóság – fogalmazott Cserepes Norbert Ernő.
Idén változott a bírságokra vonatkozó jogszabály is, nagyobb büntetésre számíthatnak a szabálytalan horgászok:

a pénzbírság 10 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet, a szabályszegés mértékétől függően.

– Ha valaki engedély nélkül fog halat és rajtakapják, minimum 45 ezer forint bírságra és három hónapos eltiltásra számítson az első alkalommal; amennyiben később is elfogják, a büntetés legalább az első összeg másfélszeresére nő – fogalmazott Cserepes Norbert Ernő. Hangsúlyozta, a halgazdálkodási hasznosítók esetében más az eljárás, őket 50 ezer forinttól ötmillió forintig tudják bírságolni mulasztások esetén. Hozzátette, az állami horgászjegyet nem lehet „csak úgy” megvásárolni, két feltételnek teljesülnie kell: be kell fizetni az egyesületi tagsági díjat, és a horgászvizsga letétele is elengedhetetlen. Ez utóbbira tízéves kortól van lehetőség, 15 év felett pedig kötelező.

Már a helyszínen

Cserepes Norbert Ernő arra is kitért, hogy a horgászat hazánkban egy jól szabályozott tevékenység, aki pedig szabályosan szeretné űzni ezt az elfoglaltságot, annak szüksége van a megfelelő okmányokra. – Ha valaki a Hajdú-Bihar Megyei Horgászegyesületek Szövetségének vízterületein szeretne halat fogni, mindenképp rendelkeznie kell: horgászkártyával, az adott évre érvényes állami horgászjeggyel és fogásnaplóval, valamint az adott vízterületre szóló területi jeggyel. Mindezek mellett pedig magánál kell hordania az arcképes személyigazolványt is – részletezte a szakember. Kiemelte, 2021-től a horgászokat nyilvántartó egységes informatikai rendszer lehetőséget ad arra, hogy horgászkártya vagy állami horgászjegy alapján ellenőrizzék a horgászokat. Amennyiben nem rendelkezik a megfelelő iratokkal az illető, a halőr már akár a helyszínen, az online rendszerben elindíthatja az eljárást.

Cserepes Norbert Ernő

Nyáron is használhatók a Keleti horgászhelyei

– A Keleti-főcsatorna partján, Balmazújváros területén, a 45-ös kilométerkőnél 2017-ben egy versenypályát alakítottuk ki, akkor azonban a kivitelező szakember nem vette figyelembe a nyári vízszintet – közölte Cserepes Norbert Ernő. Idén a megyei szövetség a pálya rekonstrukciója mellett döntött, a munkálatokat már be is fejezték. – Ki kellett emelnünk a horgászhelyeket a nyári vízszint feletti tartományba, hogy a horgászok a jó időben is ki tudják használni a pályát – tudatta. Hozzátette, a munkát csak a téli fagyok elmúltával tudták elvégezni, még azelőtt, hogy a vízügy felemelte volna a Keleti-főcsatorna nyári vízszintjére. – A munka több fázisból állt: először is a tervezéskor a vízügy közreműködésével lemértük a nyári vízszintet, majd az építész segítségével kihelyeztünk húsz darab másfél méterszer százhúsz centiméteres betonkereteket – részletezte. Megtudhattuk, ez a pálya nem csak a versenyzőknek készült, sokkal inkább az átlagos horgászoknak, akik nem rendelkeznek ingatlannal a Keleti-főcsatorna partján, de szeretnék kipróbálni ezt a vizet is.

Cserepes Norbert Ernő hozzátette: a nyáron már gond nélkül horgászhatnak az engedéllyel rendelkezők.

Kiemelt kép: Berecz Dorina
Forrás: haon.hu

Megosztás
Kategória: Hírek