2021-ben is feloldották a balatoni pontytilalmat!

Feloldotta a ponty fajlagos tilalmi idejét a Somogy Megyei Kormányhivatal, így májusban is megtartható a horogra akadt ponty a Balatonon. Ugyanakkor nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára (más néven Fonyódi-árok), a Nyugati-övcsatornára (más néven Máriai-árok), a Zala-folyó torkolati szakaszára és a Kis-Balatonra!


A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idén is megkérte a Somogy Megyei Kormányhivataltól a ponty fajlagos tilalmi ideje alóli felmentést. A hivatal az SO/FM/01034-5/2021. ügyiratszámú határozatban április 22-én értesítette a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t a pozitív döntésről.

Fontos azonban, hogy a Balatoni Horgászrend 33. pontja értelmében április 15. és június 15. között a Keleti-Bozót-csatornán a Bambi hídtól és a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi hídtól délre eső szakaszon (beleértve a Cigány-, a Sári- és a Határ-külvíz-csatornákat is) általános horgászati tilalom van érvényben. Az említett szakaszokon a halgazdálkodási vízterületen és annak partján halfogásra alkalmas eszközzel tartózkodni TILOS! Az említett hidak és a két vízfolyás balatoni torkolata közé eső szakaszokon a fenti időszakban szabad horgászni, de pontyot és harcsát megtartani TILOS!

A korábbi évekhez hasonlóan a pontytilalom él a Zala-folyó torkolati szakaszán és a Kis-Balatonon is, itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 03. és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat. 
Fontos továbbá, hogy a horgászrend 45. pontját a pontytilalom esetében is be kell tartani, azaz ahol a tilalom életben van, ott célzottan tilos pontyozni, ha ismétlődően tilalmas hal akad a horogra, a horgász köteles módszert és/vagy helyet változtatni!

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek