Balatoni halőrzési beszámoló 2021. április

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg az április folyamán szerzett halőrzési tapasztalatait.


Április, mint a korábbi hónapok, kevés horgászatra alkalmas nappal örvendeztetett meg bennünket. Szinte megcsúszott az idő, a víz lassan melegedett, sőt többször vissza is hűlt. Pár nap tavasz után hirtelen jöttek újra fagyok. Ez a horgászlétszámban és a halfogásban is jól látható volt, kevesen horgásztak és kevés halat fogtak. A kijárási tilalom sem kedvezett a lelkesedésnek, de igazán a körülmények sem. 

Ennek ellenére az április már nem hagyta unatkozni halőr kollégáinkat, amire rátett egy lapáttal a május 1-i hétvége. Áprilisban a szabályszegések szinte teljes tárházával találkozhattunk, 55 alkalommal tettünk feljelentést renitens horgásztársainkkal szemben.

Engedély nélkül tizenöten kezdték meg a horgászatot, közülük egy horgász mindezt már horgászati tilalmi területen, hárman még érvényben lévő eltiltásuk alatt, akik közül egy még három bottal és behúzós módszerrel. Érvényes területi jegy nélkül öten horgásztak, közülük négyen behúztak arra jogosító területi jegy nélkül.

A fogási napló vezetésének szabályait tizenegyen sértették meg, ebből négyen a méretkorlátozást sem tartották be, egy horgász még gardát is tartott meg annak fogási tilalmi idejében. Egy horgászunk sértette meg a kősüllő fogási tilalmi idejét.

Horgászati tilalomban heten horgásztak: vagy a csatornákra érvényes időszakos korlátozás alatt, vagy a Kis-Balaton nem horgászható területein.

Négyen horgásztak egyszerre három horgászbottal, közülük egy az élőcsali használatára vonatkozó horgászrendi előírást is megsértette. Egy horgász pedig egyszerre négy botot használt, egy pedig felszereléseit hagyta huzamos ideig magára.

Méreten aluli balint egy horgász akart hazavinni, a különböző egyéb horgászrendi pontokat heten sértették meg. A napi megtartható hal mennyiséget ketten sértették meg, közöttük van a május 1-i hétvége „legnagyobb” szabályszegője, aki Fonyódon tíz fogassal szeretett volna partraszállni.

Ha már szóba került a hétvége  – igaz ez már a májushoz tartozik – amíg friss az élmény addig beszéljünk róla. Ritka évnek lehettünk tanúi, hiszen a lassú felmelegedés miatt a fogasok nagy számban maradtak a jól ismert akadókon. Ennek a híre gyorsan terjedt a csónakos horgászok között, így a szombati csodás időben rengetegen vallatták a kedvenc helyeket. Nem titok, hogy a halőri szolgálat szintén hasonló aktivitással igyekezett ellenőrizni a rengeteg horgászt. Nem kevés segítséget is kaptunk munkánkhoz, hiszen az éjszakai órákban a Vízirendészet kezdte meg a horgászok ellenőrzését, majd halőreinkkel együtt az Állami Halőri Szolgálat és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége által életre hívott megyei halőri szolgálat munkatársai is segítettek nekünk. Az ellenőrzések során rengeteg megtartott halat láttunk, de a horgászok döntő  többsége szabálytisztelőnek bizonyult. Néhány kisebb horderejű szabályszegés mellett egyetlen súlyos eset fordult elő (a fent említett 10 süllős).

Az alábbi galériában a szabálytalanságokról készült néhány fotót válogattunk össze:”

02
03
04
05
06
07
08
09
02 03 04 05 06 07 08 09

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek