8.000 db előnevelt balint helyezett ki a Vas Megyei Szövetség

Péntek reggel a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Öreglak melletti telephelyén kerültek leszámolásra és oxigénnel fújt dupla műanyag zsákokban csomagolásra a Vas megyei vizek új lakói. Az előnevelt, 4-5 cm-es balinok kíméletes telepítése a Rába folyó több, duzzasztott, illetve kevésbé sodrós szakaszán, és a Szombathelyi Csónakázó és Horgásztavon történt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hivatásos halőrei segítségével.

A balin, vagy régi nevén ragadozó őn, a folyó és állóvizeink ún. köztes ragadozója, valódi fogai nincsenek, de zsákmányát, – mely leggyakrabban a küszök közül kerül ki – garatfogaival „darálja” le. Kedvelt célhala a pergető és műlegyező horgászoknak, mivel még a nem túl nagy példányok fárasztása is próbára teszi a horgászt és felszerelését.
A telepített kis balinok elsősorban állati planktonnal, alsóbbrendű rákokkal, ízeltlábúakkal táplálkoznak, majd kb. 15-20 cm-es nagyságot elérve állnak át a főként gerinces fajok fogyasztására.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kéri a T. Horgásztársakat, hogy horgászatuk során körültekintően járjanak el, mivel a kis növedék balint gyakran keverik össze a küsszel, azonban annak szája kisebb, nem ér a szem alá és szintén nagyobbak a pikkelyei.

Forrás & fotók: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
(vasivizeken.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek