Balatoni halőrzési beszámoló 2021. május

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a május folyamán szerzett halőrzési tapasztalatait.


Az időjárás májusban sem örvendeztetett meg bennünket, olvastam, hosszú időre visszanézve, ez volt a leghidegebb tavasz. Ennek ellenére már sokan hódoltak a horgászatnak, így halőr kollégáinknak is bőven akadt dolga. Májusban 58 alkalommal tettünk feljelentést különböző horgászati szabályszegések miatt.

A május elejét már nagyon vártuk, hiszen hosszú idő után végre a ragadozókra is horgászhattunk. A hónapban a kijárási tilalom is megszűnt. A május elsejei hétvégéről már az áprilisi értékelésben beszéltünk, így azt már kihagyjuk a havi áttekintésből. Elmondhatjuk, hogy a hónapban is nagy változatosságban fordultak elő szabályszegések, a májust – tizenhárom alkalommal – egy kombinációs szabályszegés, az „engedély nélkül, horgászatra tiltott területen” vezeti. A májusi csekély melegedés is ívásra csábította a halakat, így egyesek ezt próbálták nagy befolyó csatornáinkon kihasználni.

Engedély nélkül tizennyolcan kezdték meg a horgászatot, közülük a tizenhárom tiltott területen horgászón kívül, még egy horgász három bottal horgászott, ketten pedig a tiltott területen történő horgászat mellett méreten aluli pontyot is tartottak meg. Ketten pedig egész egyszerűen kézzel fogták meg az ívó keszegeket.

Érvényes területi jegy nélkül kilencen horgásztak, közülük öten behúztak, arra jogosító területi jegy nélkül. A csatornákon érvénybe lévő horgászati tilalmat ketten sértették meg, illetve a csatornák torkolati szakaszánál ketten tartottak meg pontyot.

A fogási napló vezetésének szabályait kilencen sértették meg, ebből egy horgász a méretkorlátozást sem tartotta be.

Nyolcan horgásztak egyszerre három horgászbottal, és egy turista horgászjegyes pedig két horgászbottal. Őrizetlenül ketten hagyták felszereléseiket.”

02
03
04
05
06
02 03 04 05 06

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek