Haltetemekkel volt tele a Nagykanizsai Csónakázó-tó előtározója

A szakemberek szerint az oxigénhiány és a hirtelen felmelegedés okozhatta az állomány egy részének a pusztulását.

A halőr szolgálat amint észlelte a problémát, azt azonnal jelezte a hatóságok felé. Az illetékesek kiemelték a vízből, majd elszállították az elpusztult halakat, valamint egy lélegeztető berendezéssel elkezdték oxigénnel telíteni a vizet. 

-A jelek egyértelműen arra utaltak, hogy kritikus oxigénhiány lépett fel az előtározóban. Ennek egyik oka a tározóban elburjánzott növényzet, mely az éjszakai órákban oxigént fogyaszt, ezzel csökkenti a koncentrációt a vízben. A másik a hirtelen nagy felmelegedés, ami hetek óta tart. A Bakónaki-patak, amely táplálja a tavat, onnan tulajdonképpen már nem érkezik be friss víz –mondta Szépligeti Ferenc, a Zrinyi Horgász Egyesület elnöke.

A MOHOSZ a nagykanizsai munkatársait bízta meg a terület rendezésével. Felvételeinken jól látszik az elmúlt napok eredménye.

-Ebben a történetben a szerencse, hogy kizárólag a busa halfaj pusztult, egy nagytestű, öreg állományról van szó. Annak idején, a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején telepítették a tóba. Egy kiöregedett állomány, tulajdonképpen folyóvízi halfaj, a felmelegedett posványos vizet nem igazán viseli, ez a halfaj pusztult el – tette hozzá Szépligeti Ferenc, a Zrinyi Horgász Egyesület elnöke.

A gyors beavatkozásnak köszönhetően a busán kívül az előtározó halállományában más faj nem szenvedett kárt. A tetemeket a böhönyei fehérjefeldolgozóba szállították. A katasztrófavédelem munkatársai kedden végeztek vizsgálatokat az előtározónál, és mint azt Szépligeti Ferenc elmondta: a víz oxigéntartalma a kritikus szintet elhagyta, a halak már biztonságban vannak.

Forrás & fotók: kanizsatv.hu

Megosztás
Kategória: Hírek