Júniusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai júniusban is végeztek ivadékvizsgálatot. A hónap végén végzett mintavétel tapasztalatairól az alábbiakban számolnak be:


„A JÚNIUS VÉGI MINTAVÉTEL A VÁRAKOZÁSNAK MEGFELELŐEN FONTOS ADATOKKAL GAZDAGÍTOTTA AZ EDDIGI ISMERETEINKET. SZÁMOS OLYAN HALFAJ IVADÉKÁT SIKERÜLT FOGNUNK, AMELY A MÁJUS VÉGI MINTAVÉTEL ALKALMÁVAL MÉG NEM KERÜLT ELŐ.

A békéshalak közül a bodorka, és a karikakeszeg ivadékainak átlagos testhossza egyaránt 26 mm volt. Előkerült két compóivadék is, a hosszukat 13 mm-nek mértük. A ragadozók közül egy 40 mm-es harcsaivadék került a hálónkba.

A balin szaporodása a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is jól sikerült. Kereken 70 ivadékot fogtunk, az átlagos hosszuk 32 mm, ami valamivel jobb, mint tavaly ilyenkor (28 mm), viszont elmarad a korábbi tíz év átlagától (40 mm).

Úgy tűnik, hogy az általánosságban kedvezőtlen feltételek ellenére a csuka idei ívása jól sikerült. A halőrök az utóbbi hetekben rendszeresen beszámoltak arról, hogy a Tisza-tó több pontján is megfigyeltek kiscsukákat, és nekünk is 11 csukaivadék került a hálónkba. Átlagos hosszuk 103 mm volt, míg a tízévi átlag 135 mm.

Az idei hűvös tavasz ellenére a sügérfélék szaporodása is eredményesnek tekinthető. Mind a süllőnek, mind a sügérnek több egyedét sikerült megfognunk. A süllőivadék átlagos standard hossza 41 mm, a sügéré 31 mm, ám ezek az értékek is elmaradnak a tízévi átlagtól.

Amint látni, fontosabb halivadékaink növekedése elmarad a korábbi évtizedben tapasztaltaktól, de nagy számban vannak jelen a vízterületen, és ez talán fontosabb. Fontosabb, mert a küsz és a keszegfélék ivadékai mindenütt hemzsegnek a partközelben, így remélhető, hogy a ragadozó életmódra áttérve bepótolhatják a növekedésbeli elmaradást.”

Forrás & fotók: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
(sporthorgasz.eu)

Megosztás
Kategória: Hírek