A kormány hajthatatlan, nem állítja le a Fertő tavi nagyberuházást

Hiába kéri a Greenpeace környezetvédő és az UNESCO örökségvédelmi szervezet a Fertő tó partjára tervezett 30 milliárdos beruházás leállítását, a kormány hajthatatlan. Folytatják a munkát, aminek első ütemét Mészáros Lőrinc cége nyert el. A Miniszterelnökség szerint minden engedéllyel rendelkeznek az építkezéshez – adta hírül az RTL Híradó.


A helyi civil szervezetek már régóta tiltakoznak a Fertő tavi állami beruházás ellen, mert szerintük óriási károkat okoznak vele a természetben. Az állami beruházó cég mintegy 30 milliárd forintért építtet szállodát, 16 apartmanházat a természetvédelmi területre, közvetlenül a tó partjára. Lesz még hatalmas kikötő, medencék és műfüves focipálya is – hangzott el az RTL Híradóban.

A Greepeace szakértője szerint jogszabályok tiltják, hogy közvetlenül a vízparton építsenek szállodát és apartmanházakat, és megdöbbentő, hogy az állam ehhez asszisztál. (Hogy ki fogja üzemeltetni a szállodát és a kikötőt, és miért az állam a beruházó, eddig nem derült ki – a szerk.)

Az évtizedek óta ott álló, tóparti cölöpházakat a tulajdonosokkal bontatták el saját költségükre. A Magyar Posta is elbontotta az ott lévő nyaralóját, az állami vállalat szerint emiatt „nincs lehetőség peres eljárás kezdeményezésére”.

Az ügyben az Európai Bizottság vizsgálatot indított. A beruházásért felelős Miniszterelnökség a híradónak úgy reagált: az építkezés – amelyet a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított – az összes nemzetközi és hazai jogszabály által előírt engedéllyel rendelkezi. A beruházás célja szerintük az, hogy „a tó magyar oldalán is kulturált strandterület és közösségi tér jöjjön létre – a pártalan természeti környezet megóvása mellett”.

A kiemelt kép illusztráció (forrása: Pixabay)
Szerző: Domokos Erika
Forrás: napi.hu

Megosztás
Kategória: Hírek