Betett a szél a szúnyoggyérítésnek, most pótolják a kimaradt munkákat

A héten 14 megye 276 településén lesz szúnyoggyérítés.

Az elmúlt héten 110 ezer hektáron, 14 megyében végeztek a szakemberek szúnyogok elleni védekezést célzó kezeléseket. A július első napjait jellemző erősen szeles időjárás miatt a tervezett beavatkozásokat több településen is el kellett halasztani. Ezeket a következő napokban pótolják.

A héten az alábbi térségekben, összesen 76 ezer hektáros területen lépnek fel a kifejlett szúnyogok ellen:

  • elmaradt munkálatokat pótolnak a mosonmagyaróvári, a győri, a Csepel-szigeti, a szolnoki régióban és a dunaújvárosi régió egy részén, valamint a főváros két kerületében.
  • Ezeken kívül Komárom térségében, a Tisza-tónál, a Dráva mentén, valamint Békés és Csongrád megye számos településén lehet majd szúnyoggyérítést végző járművekkel találkozni.

A kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a meghirdetett napon a gyérítési munkálatokat, a pótlásra a következő két este valamelyikén kerül sor.

A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett, emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáronként. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék és a rovarevő madarak legfontosabb táplálékai sem sérülnek a kezelések miatt. A permetezéseket az esti, éjszakai órákban végzik. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.

A kiemelt kép illusztráció (forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)
Forrás: infostart.hu

Megosztás
Kategória: Hírek