Balatoni halőrzési beszámoló 2021. június

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az alábbiakban osztja meg a június folyamán szerzett halőrzési tapasztalatait.


A hűvös tavasz után a június rekkenő hőséggel tört ránk. Hihetetlen 40 Celsius közeli napokat élhettünk meg, a Balaton vize 28 Celsius fokig is melegedett. A gyors melegedésben halaink is megzavarodtak kicsit, nagy jövés-menés volt a csatornákon és a parti vizekben. Júniusban 72 alkalommal tettünk feljelentést különböző horgászati szabályszegések miatt.

Erős felmelegedéssel ért el bennünket a június és ez az egész hónapban kitartott. A nyár elejével fokozatosan emelkedett a horgászok száma, de főleg a hétvégéken találkoztak halőr kollégáink sok horgásszal. Ennek megfelelően, az előző hónaphoz képest növekedő számban, 72 alkalommal készítettünk feljelentést szabályszegő horgászokról. A hónap meglepetése a szigonnyal orvhalászó grúz állampolgár volt, akiről már korábban írtunk (https://balatonihal.hu/Hirek/Szigonyos-orvhalaszt-ert-tetten-halorunk).

Engedély nélkül tizenhárom ember kezdte meg a horgászatot, közülük hárman olyan területen, ahol ráadásul horgászni sem szabadott volna. A déli befolyókra még a hónap első felében életben lévő részleges horgászati tilalmat egy ember sértette meg, ő ugyan engedéllyel rendelkezett, de a tilalomra nem figyelt oda. Érvényes területi jegy nélkül tizennégyen horgásztak, közülük öten a behúztak arra jogosító területi jegy nélkül.

A fogási napló vezetésének szabályait tizenketten sértették meg, közülük hárman halmozatként más horgászrendi szabályok ellen is vétettek (például a drótszák használatának tilalma ellen). Egy horgász a fogási naplóját radírozható tollal vezette, jól láthatóan több korábbi bejegyzést is módosított. A radírozható toll használata kirívó szabályszegésnek minősül, így akár három évre is eltiltjuk a balatoni területi jegy váltásától.

Tizenhatan horgásztak egyszerre három bottal, egy turista horgászjegyes pedig az engedélyezett egy helyett két készséget használt. Akadt két fő, aki négy bottal és érvényes területi jegy nélkül horgászott. Három horgász pedig őrizetlenül hagyta a felszerelését.

A halak megtartásával kapcsolatban tizenegyen vétettek a szabályok ellen. Közülük hatan méreten aluli halat tartottak meg, egy horgász compót akart hazavinni annak tilalmi idejében és sajnos a darabszám korlátozás megsértésével is akadt probléma.”

02
03
04
05
02 03 04 05

Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

Megosztás
Kategória: Hírek