Megtilthatta az egyik legnagyobb magyar horgászcikkes, hogy a boltok olcsóbban adják termékeit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a TOP-FISH 2001. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, számolt be a GVH honlapján. Mint írják: a cég az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán, többek között olyan márkák forgalmazója, mint a NEVIS, SPRO, STÉG, vagy a prémium kategóriába sorolható Van Den Eynde.   Az eljárás során a GVH azt vizsgálja, hogy a vállalkozás és a vele együttműködő kiskereskedők közötti megállapodások torzíthatják-e a versenyt a magyarországi horgászati cikkek piacán.

A gyártók, nagykereskedők jogszerűen határozhatnak meg ajánlott fogyasztói árakat az általuk forgalmazott termékekre. A viszonteladók számára azonban ilyen esetben is biztosítani kell, hogy saját végfelhasználói áraikat szabadon, akár az ajánlott áraknál alacsonyabb szinten határozzák meg. Ennek köszönhetően ugyanis élénkülhet a verseny a kiskereskedők között, amely kedvező a fogyasztók számára.

A GVH kiemeli: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A kiemelt kép illusztráció
Kiemelt kép: Vasvári Tamás / MTI
Szerző: Kovács-Angel Marianna
Forrás: 24.hu

Megosztás
Kategória: Hírek